El Camino tippek – Milyen hátizsákot válasszak?

A hátizsák az ember anatómiai adottságait kihasználva, a test legjobban terhelhető részére illeszkedik – a csípőre és a hátra – azaz azokra a helyekre, ahol hosszútávon nehéz terheket tudunk cipelni. A megfelelő hátizsáknak passzolnia kell testi adottságainkhoz, felszerelésünkhöz és a túrázási szokásainkhoz is.

Hogyan válasszunk hátizsákot és hogyan állítsuk be?

Elsősorban azt kell meghatároznunk, hogy milyen felszerelést viszünk magunkkal, és ehhez érdemes hátizsákot választani. A főbb kiválasztási szempontok között szerepel az évszak, a várható időjárás és az általunk meghatározott kényelmi igények. Ne vigyünk felesleges dolgokat, mint pl. hajszárító, vastag könyv, vagy a kedvenc kispárnánk, így nem kell a hátizsák külső felületén szállítani dolgokat, és csökken az esélye, hogy elhagyunk valamit, vagy esetleg beleakadunk egy bokorba. Továbbá a hátizsákunkon ide-oda himbálózó tárgyak rossz hatással vannak az egyensúlyunkra is.

Mivel én október elején indultam, egy 40L-es Quechua MH500-as hátizsákkal mentem végig, és azt kell mondjam, hogy a legjobb választás volt. Önsúlya 1,3 kg, ami nagyon könnyűnek számít.

Az én felszerelésem, amelyről az előző cikkemben is írtam:

2 db túranadrág, 3 db póló, 3 pár zokni, 3 db futóalsó, 1 db futónadrág, 1 db rövidnadrág, 1 db polár pulóver, 1 db héjkabát, 1 db nyaksál, 1 db 1 literes és 1 db 0,5 literes kulacs, 2 pár cipő, 1 db hálózsák, 1 db XL-es törölköző, 1 db túrakalap, 1 db túraing, 1 db sapka, 1 pár papucs, 1 db esőponcsó, 1 pár futókesztyű, 1 db túrabot, 1 db 10 L-es, összehajtható hátizsák, tisztasági és elsősegély csomag, kameraállvány, powerbank és egyéb elektronikai felszerelés.

Milyen hátizsákot válassz El Caminóra?

Quechua MH500-as hátizsák, 40 literes

Ez mind belefért a hátizsákba (kivéve a túrabot, és amit éppen viseltem) egy ún. Army Roll Method csomagolási technikának köszönhetően, amelyet a legnagyobb videómegosztón láttam. A bepakolt hátizsákom kezdeti súlya 6,4 kg volt, de amikor vizet és ételt is vittem magammal az út során, akkor azért 8-8,5 kg-ra is felduzzadt, így ezeket mindenképpen vegyük figyelembe a tervezés során.

Hátizsák El Caminóra

A hátizsák kezdeti súlya 6,4 kg volt.

A tároló kapacitás mellett fontos, hogy olyan hátizsákot válasszunk, amely jól illeszkedik felsőtestünkhöz. Az általam használt hátizsák egyik nagy előnye, hogy hevederei a hátrésznél állíthatóak a felsőtestünk hosszúságához.

Állítható pontok a hátizsákon és a helyes sorrend:

Mivel a súly nagy részét a csípőnkön viseljük, a derékhevederrel kezdjük a beállítást úgy, hogy a derékheveder a csípőcsontunkra „üljön” fel, majd a vállhevedert húzzuk meg. Ezután a mellkas hevedert állítsuk be, majd végül a súlymegemelő heveder beállítása következik.

Derék heveder beállítása

Vállheveder beállítása

A Caminón jó néhány embernek kellett segíteni a súlymegemelő hevedert beállítani, mert nem is tudták, hogy ilyet is lehet. Ezek a hevederek megakadályozzák, hogy a hátizsák nagyon eltávolodjon hátunk felső részétől és lecsússzon a derekunk felé, ezzel rontva az ideális súlypont-pozíciót, és elég kellemetlen hátfájást tud okozni, ha nincs beállítva.

A kényelem és stabilitás érdekében próbáljuk meg úgy beállítani a hátizsák pántjait és csatjait, amíg az a legkényelmesebben nem fekszik a hátunkon.

A következő cikkben a hátizsák helyes bepakolásáról lesz szó.

Buen Camino!

Az író személyes blogja: https://peregreeno.travel.blog/

Az El Caminoval kapcsolatos tippeket Csabi írta, aki októberben járta végig a zarándokutat. Csabival személyesen székesfehérvári Decathlon áruházban találkozhattok.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​