El Camino tippek – Hogyan pakoljak be?

Army Roll Method – azaz tekerj, ne hajtogass! Ezzel a technikával sokkal kevesebb helyet foglalnak a ruháink, így vagy több dolgot tudunk a hátizsákba pakolni, vagy akár egy kisebb zsák is elég lehet. A népszerű videómegosztón található kisfilmekből pár perc alatt megtanulhatjuk, hogyan is kell ezt csinálni. Ám azon kívül, hogy ezzel a technikával csomagoljuk ruháinkat, törekedjünk arra, hogy logikus sorrendet is tartsunk a hátizsák bepakolásnál.

A hátizsák alja

A hátizsák aljára olyan terjedelmes felszereléseket pakoljunk, melyekre estig nem lesz szükségünk, és könnyedén összenyomhatók. A Caminón én ide pakoltam a hálózsákot, a törölközőt, valamint szükség esetén a (külön becsomagolt) mosásra váró ruhákat. Néhányan úgy pakolnak, hogy a hálózsáknak nem marad már hely és kívülre kerül. A tüskék, tövisek könnyen kiszakíthatják a hálózsák vékony huzatát – az esőről már nem is beszélve.

A hátizsák közepe

A hátizsák közepére pakolhatók a nehezebb és kemény felszerelések, melyekre előreláthatóan nem lesz szükségünk útközben. Nekem ilyen volt a tartalék folyadék, a 2. cipő, ételek, a neszesszer és az extra ruházat. Ezeket is főleg úgy érdemes bepakolni, hogy a nehezebbek kerüljenek a testünkhöz közel, és a könnyebbek a külső felére. Ha folyadékot is teszünk a hátizsák belső részébe, a cuccaink közé – legyen az palackos víz, vagy dobozos üdítő – pakoláskor mindig kétszer ellenőrizzük le, hogy tényleg jól zárnak-e! Ugyanígy van a víztasak esetében is, ha valaki azt használ. Nekem nem volt, így a víztasak helyén a papucsomat tároltam.

Felső rész

A hátizsák felső részére pedig azokat a cuccainkat pakoljuk, melyekre menet közben is szükségünk lehet. Ilyen például egy meleg felső, a napkalap, az esőkabát, vagy az elsősegélycsomag, illetve a toalett-szett.

Hogyan pakoljak El Caminóra?

Az ábra jól mutatja, hova kerüljenek a könnyebb és nehezebb súlyok.

Külső zsebek

A zsák kialakításától függően néhány külső zseb is található rajta, de a kupola tetején is nagy valószínűséggel van egy. Ezekbe kerüljenek azok a cuccaink, melyekre útközben többször is szükségünk lehet: papírzsebkendő, szendvics, energiaszelet, müzli, csoki, sapka, kesztyű, zarándokigazolvány, térkép, fejlámpa, rovarriasztó, naptej, stb.

A hátizsákunk külső részére lehetőleg ne kerüljön semmi a túraboton és esetleg a kulacson kívül, mert ezek a dolgok túra közben akadályozhatnak minket, beleakadhatnak egy faágba, vagy bokorba és ráadásul az esőhuzat gyors felhelyezését is igencsak megnehezíthetik.

Akkor pakoltunk jól, ha a hátizsák súlypontja a gerincünkhöz közel, nagyjából a két lapockánk közt helyezkedik el.

Buen Camino!

Az író személyes blogja: https://peregreeno.travel.blog/

Az El Caminóval kapcsolatos tippeket Csabi írta, aki októberben járta végig a zarándokutat. Csabival személyesen székesfehérvári Decathlon áruházban találkozhattok.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​