Sportmelltartó kisokos futáshoz

Ha meg kellene mondanom, hogy melyik ruhadarabot a legnehezebb kiválasztani, akkor jó eséllyel a melltartó jutna először eszembe. A megfelelő darabnak sok kitételnek meg kell felelnie. Így van ez a sportmelltartók esetében is, noha más termékelőnyöket kell figyelembe vennünk a vásárlásuk során. Igen, tudom, hogy a hölgyeknek van egy elenyésző százaléka, akik a melltartó-nélküliségre szavaznak, még sport közben is, de ebben a cikkben azoknak szeretnék segíteni, akik meg akarják találni a legkényelmesebb társat a futáshoz.

Mik azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelnie egy jó sportmelltartónak?

  • megfelelő legyen a méretválasztás: ne legyen túl laza sem a mellkas körül, sem a kosaraknál, hiszen akkor nem véd eléggé a rázkódás ellen, és bőrirritációt is okozhat. Túl szoros sem lehet, mert sportolás közben azért szeretnénk levegőt kapni, továbbá a szöveteknek sem tesz jót a túlzott nyomás.
  • megfelelő anyagból készüljön: sportolás közben vezesse el az izzadságot, hogy a bőr ne pálljon be
  • azt ugye mondanom sem kell, hogy a kosaras, csipkés, push up modellek nem megfelelőek futáshoz?
  • legyen az adott sportnak megfelelő: egy nyugodt, kevéssé ugrálós sporthoz nem feltétlenül kell olyan erősségű modell, mint például futáshoz, ahol a mellek folyamatos rázkódásnak vannak kitéve
  • a termék kiválasztását nagyban befolyásolja a kebelméret is: mint azt a továbbiakban látni fogjuk, léteznek nagy méretű sportmelltartók is, amelyek extra tartást biztosítanak viselőjüknek

Nézzük, hogy a Decathlonban milyen típusú Kalenji melltartók állnak a futó hölgyek rendelkezésére!

Kezdjük azzal a modellel, amelyet jómagam is használok.

Sportmelltartó futáshoz

A sportnak megfelelő melltartót válaszd!

A kosarában nincs óriás szivacs, ezáltal nem túl meleg, és gyorsan szárad. A perforálásnak köszönhetően jól szellőzik. Fokozott tartás biztosít, viszont varrás nélkül készült, így nem okoz bőrirritációt. Személyes tapasztalatom, hogy igenis szükség van külön sportmelltartóra futáshoz. Nem egyszer futottam már bele, hogy a crossfit edzéshez használt sportmelltartóim komoly sebesedés okoztak a mellkasomon futás közben, míg a fent említett típussal ez nem fordult elő.

Ennél kevesebb beruházással is lehet már nálunk sportmelltartót kapni.

Elsőáras modellünk méretskálájában immáron az XL-es is bekerült, eleget téve a vásárlói visszajelzéseknek.

Sportmelltartó kisokos

Kalenji elsőáras sportmelltartó modell

Azt meg kell említenem, hogy ebből a típusból a legnagyobb méret is sok hölgynek még mindig kicsi. Szintén varrás nélkül készült, anyaga légáteresztő. A tartása is az erősebbek közé sorolható, de vékonyabb anyagánál fogva gyengébb az előző modellnél. Hátránya, hogy pántjai nem állíthatóak.

Az árban következő darab már állítható pántokkal rendelkezik, sőt a hátán lévő pántok X alakba is összekapcsolhatóak.

Sportmelltartó választó

Sportmelltartó X háttal

Az megvan, amikor edzés után az izzadt melltartót megpróbáljuk levenni? Szerintem sokszor egy kényszerzubbonyból is könnyebben ki lehetne szabadulni. Erre nyújt megoldást a cipzáras, elöl kapcsos verzió.

Sportmelltartó futáshoz - cipzáras

Az elöl cipzáras modellből könnyebb kibújni

Ez a melltartó már 3 XL-es méretben is kapható. Hasonlóan az előzőekhez ez is varrások nélkül készül, bőrbarát anyaga pedig nem okoz irritációt. A sportos hátkialakítás szabadon hagyja a lapockákat, így még szabadabb mozgást biztosít.

Az utolsó melltartó, amit szeretnék bemutatni, a dúskeblű hölgyeknek is kedvező választás lehet, hiszen 90 F-es méretben is elérhető.

Sportmelltartó nagy méretben

Kapható már 90 F-es méretű modell is

Fokozott tartást biztosít. A kosara megerősített, a vállpántja pedig párnázott. Anyaga kétrétegű, bőrbarát és megfelelően elvezeti az izzadságot.

Az összes Kalenji melltartót laboratóriumi körülmények között vizsgálják, amely során mérik a rázkódás elleni védelmet, hogy mérettől függően maximális védelmet nyújtsanak.

Ahhoz, hogy minőségüket minél tovább megőrizd, ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet, amely a sportruházati termékek helyes tisztítását foglalja össze.

További jó futást!

A tanácsokat Buczkó Bea írta, aki a Decathlonban a triatlon, úszás és szörf sportok igazgatója, illetve szenvedélyes futó. Beával személyesen a budaörsi áruházban beszélgethettek.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​