Geonaute lábszárvédő élesben tesztelve – Visszatértem és nem egyedül!

Régen írtam az előző posztomat. Most meg is néztem március 25-én posztoltam, amikor is az új 500-as tájolót vettem górcső alá. Azóta sok minden történt, velem is és a tájfutó kollekcióval is. Ennek egyik szerintem legerősebb darabját az új 500-as lábszárvédőt teszteltem az őszi versenyek során. Hogy hogyan sikerült hamarosan kiderül.

Szóval lábszárvédő. Igen egyáltalán miért is van rá szükség? Tájékozódási futás, vagy röviden tájfutás közben gyakran kell utakat keresztezni, az optimális útvonal érdekében. Ilyenkor gyakran jön szembe valamilyen meghatározhatatlan bozót, néha csalánnal, szederbokorral vagy egyéb tüskés rettenetekkel megspékelve. Ilyenkor nagyon sokat nyerhetünk azzal, ha megfelelő védelemmel látjuk el magunkat. Ezért született meg az ötlet, hogy igen nekünk erre szükség van!

Itt éppen az egyik tesztelünk Krzysztof Rzenca látható, aki ifjúsági Európa bajnoki címmel is rendelkezik

A projekten már több mint 2 éve elkezdtünk dolgozni, amely közben azért voltak buktatók, hiszen egy olyan ellenálló anyagot kellett találnunk, ami emellett könnyű és az izzadság elvezetést sem gátolja. Számos változatot készítettünk, amelyet amatőr és elit tájfutókkal is teszteltünk, több országban is arra késztetve a tesztelőket hogy bevessék magukat a bozótba.

Belső infóképpen azt hiszem megoszthatom, hogy a leginkább a Spanyolország déli részén lévő tüskés bozót késztetett minket kihívásra. Már majdnem levalidáltuk a terméket, amikor megjöttek onnan is az eredmények, amely következtében gyakorlatilag kezdhettük elölről a munkát. De semmi gond, mert emiatt úgy gondolom, még jobb termék született. 🙂

Íme a mediterrán bozót ami megizzasztott minket

No de nézzük miből is áll ez a lábszárvédő?

Amikor először kezembe vettem, első körben a súlya volt meglepő. Sokkal könnyebb lett, mint számítottam, vagy mint más, korábban általam használt neves gyártó terméke. Ez mindenképpen pozitív, mert azért nem mindegy mennyi súlyt cipelünk magunkkal futás közben.

Ami emellett szembeötlő, hogy az elülső és a hátsó rész különböző anyagból készült. Ennek oka, hogy az ellenállóság inkább a sípcsonti résznél fontos, ide végeredményben találtunk egy nagyon ellenálló anyagot, ami közé még egy szivacs részt is tettünk, hogy az esetleges ágak, vagy kövek becsapódásai ellen is jobb védelmet kapjunk. A hátsó rész rugalmasabb anyaga pedig a légáteresztést hivatott szolgálni, illetve itt elég sokat nyertünk a termék súlyán.

Ami még egyedivé teszi az a talp alatt húzódó gumipánt. Elsőre őszintén kicsit féltem tőle, mégiscsak futok közben és az tényleg jó hogy van valami a talpam alatt?? Az első pár lépés valóban emiatt szokatlan volt, de most már több mint tíz futás elmondhatom verseny vagy edzés közben én egyáltalán nem éreztem belőle semmit. Emiatt viszont talán stabilabb is a lábszárvédő, nem csúszkál közben. Ezt egyébként a felső résznél elhelyezett szilikon is segíti.

Három méretben kapható, S M és L, én az L-es méretet használtam.

A felső rész szilikonnal megerősített

Na de nézzük a teszt eredményét!

Több versenyen is kipróbáltam itthon, és ahogy látjátok, bírta az anyag. Sőt, miután kimostam (30°C-on gépben mosható), olyan volt, mintha új lenne. Ahogy fent írtam futás közben egyáltalán nem éreztem, teljesen természetesen tudtam futni, és egy idő után már meg is szoktam hogy a térdig érő bozóton bátran átvághatok. Kellemes érzés volt. 🙂

Íme a két napos Spari kupa második napja, és 23 km bozótban rohanás után.

Az egyetlen nehézség az a felvétel volt, ez talán lehetne kicsit kényelmesebb, de azért megoldható.

Igen ez lehetne kicsit kényelmesebb, egyszerűbb.

Összességében nekem bevált, terepfutások és erdei tájfutás során, én ezentúl inkább ezt használom a zokni helyett. Ugyanolyan kényelmes de ellenállóbb és a zoknival ellentétben a fűszálak, tüskék sem ragadnak bele annyira, amit utálok verseny után szedegetni.

Bátran ajánlom tehát, pláne a 2 éves jótállással és őszintén a 4990 Ft-os ára nagyon baráti a piacon található többi hasonló termékhez képest.

Ha Ti is kipróbáltátok már, nyugodtan írjátok meg kommentben, hogy hogyan vált be!

Vas Gábor

Vas Gábor

Bármilyen furán hangzik is, 16 évvel ezelőtt egy jégfalmászó verseny kapcsán kerültem a futás és azon belül is a tájfutás... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​