Túrakesztyű hideg időre

Közel fél évnyi időtartam, amikor szükségünk lehet téli(es) holmikra a természetben. Ilyen a kesztyű is: már az ősz második felében előveszi a legtöbb túrázó, és egészen a tavasz közepéig érdemes készülni vele a csípősebb reggeleken. Szóval: ilyenkor mindig legyen kézügyben… szó szerint.

A hőmérséklettől és a körülményektől is függ, hogy szimpla, vagy dupla kesztyűt használok – az meg végképp, hogy melyiket. A hozzám hasonlóan fázós kezűek alighanem egyetértenek abban, hogy az őszi és tavaszi kora reggeli friss idő igencsak indokolttá teszi eme barátságos kis ruhadarab viseletét. Komoly melegre, alapos védelemre persze ilyenkor még nincs szükség, de valami mégis jó lenne… Ilyenkor veszem elő az „alákesztyűt”, ami ezekben a hetekben teljesen elegendő segítség. Az említett reggeli (és késő esti) túraórákban leginkább, de akár nap közben is, ha az idő hidegebb, vagy ha elmegyek egyet futni, kocogni: ott is határozottan javítja a közérzetemet.

Túrakesztyű fontossága a hidegben

Az őszi és tavaszi időjárás indokolttá teszi a kesztyű viseletét

Alsókesztyű

Alsókesztyűnek egy Forclaz Trek 500-as modellt szereztem be. Egészen barátságos áron kapható, és mivel nagyon kedvelem, a hétköznapokra is egy hasonlóval vágok neki. Rendkívül kényelmes, alig érzem a kezemen az anyag vastagságát. Emiatt pl. akár autós kesztyűnek is merem ajánlani, vagy – kevésbé hideg időben – biciklizni is megteszi. Igazi őszi-tavaszi modellként tekintek rá. Ilyenkor még nem szeretnék vastag, meleg (esetleg beleizzadós) darabot, ennyi viszont mégis jól jön…

Három méretben, illetve három színben elérhető, szóval: mindenki megtalálhatja a kedvére (kezére) valót. Kicsi kesztyűt soha nem veszek, és erről le is beszélek mindenkit: nehogy a vérkeringést gátolja! Azzal alaposan leronthatnánk a hatást… Két ujja is kapacitív – azaz, okoskészülékünket ebben is kezelni tudjuk (telefonálás, térkép-nézés, fényképezés, stb.).

Túrakesztyű kapacitív ujjakkal

A kesztyű két ujja is kapacitív: okostelefonunkat is könnyen használhatjuk benne

Külső kesztyű

Külső, komolyabb kesztyűt hidegebb időben használok. Általában szólóban, de alkalmas az előbb említett alsókesztyű feletti viseletre is. Annyira hideg azért idehaza elég ritkán van (és én 100%-ban Magyarország útjait járom). Erre a célra a Forclaz Trek 900-as modellt választottam. Nem is bántam meg: igen kellemes meleget ad, nem túl vastag, és kitűnő benne a fogás is.

Ez a kesztyű teljesen vízhatlan – köszönhetően a kecskebőr tenyérrésznek és a membrános anyagnak, valamint a vízhatlan varrásoknak. A gyártó 10.000 mm vízoszlopnak megfelelő vízállóságot ígér: ez a legtöbb esetben bőségesen elegendő. Szélálló is, és akár fagypont alatti viseletre is javasolják. Csuklóján egy szorítózsinór is található, és egy pici zseb a kézfejnél. A kabátom is Trek-sorozatú (MH500), amivel remekül összepasszítható. Egy kézzel is könnyen kezelhető, és a két darab össze is csatolható. Ezen is találunk kapacitív ujjakat: ugyanúgy „működik”, mint az előbb említett alsókesztyűnél.

A két kesztyű tehát külön-külön és együtt is használható. Amelyiket éppen nem használunk, célszerű meleg helyen tárolni, vinni (pl. kabátzsebben). Dupla rétegként komoly hidegben is hatékony védelmet nyújtanak. Kevésbé zord időben pedig könnyen választhatunk a hőfoknak megfelelő védelmet. Ehhez nincs más teendőnk, mint a kettő közül az éppen ideális választást kézbe venni – pontosabban kézre húzni.

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​