Túrázás sötétben – A fejlámpa előnyei

Az éjszakai túrázásnak ára van. Lemondunk a színekről és távoli látnivalókról, jobban kell figyelni a tájékozódásra… Kapunk viszont máskor meg nem tapasztalható hangulatot, a felfedezés és tájékozódás örömét. Mindezekhez nincs szükség különösebb speciális felszerelésre – mindössze egy hasznos kiegészítőre, amivel bevilágíthatjuk közvetlen környezetünket.

Az éjszakai túrázás praktikus eszköze: a fejlámpa

Ismeritek-e az éjszakai erdő varázsát? Hallottátok-e hangjait, zörejeit? Láttátok-e sejtelmes árnyait vagy a hajnal pirkadatát? Túráztatok-e szentjánosbogár-raj kíséretében? Minden egészen más… talán még az illatok és a szél rezdülése is. Az atmoszféra egészen biztosan: egyedi, máshoz nem hasonlítható!

Az éjszakai túrázáshoz nincs szükség különösebb speciális felszerelésre – mindössze egy hasznos kiegészítőre, amivel bevilágíthatjuk közvetlen környezetünket. Napjainkban erre a legalkalmasabb és legcélszerűbb eszköz a fejlámpa.

LED fejlámpa előnyei

Kiváltképp akkor hasznos a fejlámpa, ha LED-es verzió.

 • Azon túl, hogy remek fénykibocsátásra alkalmas,
 • fogyasztása sem vészes (és ha fogy az energia, a fényerő nem változik),
 • mérete, súlya is egészen elhanyagolható: sem zsákunkban, sem a fejünkön nem zavaró,
 • mindemellett komoly előnye, hogy mindkét kezünk szabadon marad. Örül ennek, aki szereti a szabad kezeket, de az is, aki botokkal túrázik…

A nekem bevált fejlámpa

Az évek során több fejlámpával is volt dolgom rövidebb vagy hosszabb távon. Akadt köztük nagy márka éppúgy, mint „noname”. Végül a Forclaz Trek 900 mellett tettem le a voksomat, és használom nagy elégedetten. Vásárláskor leginkább a kitűnő ár-érték arányával győzött meg. Ezt a tudást és teljesítményt a „nagy” gyártók jóval magasabb összegért kínálják: némely esetben két-háromszor többet is elkérnek. Én meg sohasem szerettem a pénzemet csillogó márkajelzésekre költeni…

Forclaz Trekk 900 fejlámpa

Forclaz Trekk 900 fejlámpa

A kilencszázas a Forclaz Trek sorozat legerősebb, legnagyobb tudású tagja, így nyilván a legdrágább is. Ezzel együtt is csak 7.990 forintot kell érte kiadni, ami – látva mások árait – igazán meggyőző. Persze nem mindenki szeretne csúcsmodellt: sokan csak néha veszik igénybe, esetleg kisebb tempóban, vagy csak pár órán át használva. Nekik is van választási lehetőség: három másik Forclaz-modell is kapható, már 1.490 forinttól. Pici lányom az eggyel kisebb, Trek 500-ast használja. Kiváló fényereje van, és már az is tölthető USB-ről. Engem végül aztán mégis csak elcsábított a 400 lumen…

Technikai előnyök

 • Egyszerű feltöltés:  Fentiekből kiderül, hogy a két legnagyobb modell nem csak elemekkel, de akkuval is rendelkezik. Ezt remek dolognak tartom: a mindig nálam lévő powerbank erre is alkalmas (kb. két és fél óra alatt tölti fel). Ráadásul egy sorozat (3 db) AAA-elemet is kaptam, egy hozzá való külön kis adapterrel. Ó, igen, és egy kis vagány, hálós (zárható) tartót is! Nos: így végképp nyugodtan vágok neki az éjszakának.  De ha valaki még ennél is nagyobb biztonságra vágyik, beszerezhet egy csere-akkumulátort is… Az adapterek cseréje nem túl könnyű (bár elég a körmöm is): gondolom, a vízhatlan kialakítás miatt. Az akkumulátor egyébként lemerülésekor automatikusan tartalék üzemmódra kapcsol. Ilyenkor 25 lumenes vész-fényt kapunk, egy órán át.
A Forclaz Trek 900 fejlámpa: csepp- és ütésálló. Újratölthető, levehető akkumulátorral, de elemmel is működik.

A Forclaz Trek 900 fejlámpa: csepp- és ütésálló. Újratölthető, levehető akkumulátorral, de elemmel is működik.

 • Fényerő: A fényerőre is utaltam már fentebb. A négyszáz lumen… azt kell mondjam, hogy brutális. Úgy vélem, nagyon ritkán lesz szükség rá. Igazából még az eggyel kisebb fokozatot is csak alkalmanként használom – zömmel inkább a harmadikat. Összesen egyébként négy lépésben tudom állítani a fényerőt, plusz van egy piros, ún. diszkrét fény is. : Az első két fehér fénynél csak a kisebbik LED működik, a 3. állásnál a nagy is, a negyedikben pedig csak az, mint afféle reflektor (a leírás ilyenkor 90 métert ígér!). Hatodik lehetőség az ún. „boost”-állás: ilyenkor a legerősebb fény ütemesen villog. Ez egy vészhelyzetre való lehetőség, természetesen: a „+” gomb 5 másodperces nyomva tartásával aktiválható.
 • Könnyű állíthatóság: Ezeket a lépéseket a lámpa tetején lévő +/- jelzésű nyomógombokkal tehetjük meg. Egy igen hasznos opció pedig, ha a kettőt egyidejűleg benyomva tartjuk három másodpercig. Ilyenkor a lámpa lezár, és kizárólag ezen művelet megismétlése után hajlandó újra működni. Így egészen nyugodtan teszem a zsákomba: biztos lehetek benne, hogy nem fogja egész nap annak belsejét világítani…
 • Sárga fény: Amikor „fehér” fényről beszéltem, nem voltam szabatos. Legalábbis nem valósághű – szerencsére. A széles csóvájú fény ugyanis kissé – de kellemesen – sárgás. Ami hosszú távon (egész éjszakán át) sokkal, de sokkal kellemesebb az emberi szemnek, mint a tényleg fehér, hideg színű fénycsóva (a „reflektor”-állás itt is ilyen). Ideig-óráig persze, de egész éjjel… köszönöm, azt nem szeretném.
 • Kényelmes fejpánt: A lámpa fejpántja könnyen és gyorsan beállítható a kívánt méretre (akár 9 éves kislányom méretére is). Levehető, azaz mosható – ami igen praktikus dolog.
 • Ütésálló: A lámpatest víz- és ütésálló – a leírás szerint. Szerencsére eddig ilyen jellegű megpróbáltatásoknak nem volt alkalmam kitenni.
 • Hosszú üzemidő: Az ígért üzemidő „eco” (vagyis az első) állásnál húsz óra, közepes (átlagos) használatnál nyolc óra, és még reflektor-üzemmódban is három óra. Azaz: még egy igazán téli, hosszú túrára is nyugodtan megyek vele.

Végül kedvcsinálónak álljon itt néhány fotó az idei Kőszegi csillagok teljesítménytúráról! Jó szívvel biztatok mindenkit: próbálja ki, legalább egy rövid távval, milyen is az éjszakai túrázás! Kellemes élményeket kívánok hozzá.

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​