Tudod, mi a különbség a pályasí, a freeride, a freestyle, a túrasí és a sífutás között?

Hallottad már ezeket a szavakat, de nem vagy biztos benne, mit is rejtenek? Akkor most ebben segítek eligazodni, ugyanis mindegyikhez különböző felszerelésre és tudásra lesz szükséged.

Hogyan is alakult ki?

A kezdetek kezdetén volt egy fából készült síléc, rajta egy szíj, ami egy egyszerű bőr túrabakancsot hozzáfogott és ezzel közlekedtek a nagy hóban. Majd az idő előrehaladtával elkezdték ezeket a felszereléseket fejleszteni. Ahogy egyre fejlettebb technológiák és új anyagok jelentek meg az iparban, a síben is speciálisabbak lettek a felszerelések. Már nem lehetett ugyanazt használni lesikláshoz és sífutáshoz. Aztán megjelentek a sípályákon is a modern eszközök, amikkel havat lehet készíteni és szép simává varázsolni a felületét. Innentől kezdték el a gyártók speciálisan kialakítani a sífelszereléseiket, hogy a legoptimálisabb felhasználást biztosítsa és a legnagyobb élményt nyújtsa a síelőknek.

Lássuk a különbségeket! 

Pályasí

Hol: Géppel folyamatosan karbantartott pályán tudod használni, ami legtöbbször hóágyúzott és felvonóval meg lehet közelíteni.

Sítudás: A kezdőktől a haladókig mindenkinek megfelelő. Itt tudod a helyes technikát megtanulni és a sítudásodat továbbfejleszteni.

Felszerelés: Egy középen elkeskenyedő, fordulékony (carving) pályasíléc és egy esésnél kioldó kötés, valamint egy jó tartású, merev falú sícipő kell hozzá.

Pályasíelők

A pályasí a legnépszerűbb a síelők között.

Freestyle

Hol: A pályasíhez hasonlóan karbantartott pálya kell hozzá, ami kiegészül ugratókkal és félcsővel a különböző trükkökhöz.

Sítudás: Már biztos léckezeléssel kell rendelkezned, hogy a különböző trükköket magabiztosan tudjad megpróbálni.

Felszerelés: A léc eleje és hátulja is hajlított, hogy előre és hátrafelé is lehessen vele csúszni. A kötés és a bakancs teljesen megegyezik a pályasínél használttal. 

Freestyle

Freestyle, akik nem földhöz ragadtak.

Freeride

Hol: Olyan terepeken van rá lehetőséged, ahol természetes hó található és minden gépi beavatkozástól mentes. Néha felvonóval, de extrémebb esetben gyalog vagy helikopterrel közelítheted meg.

Sítudás: Kifejezetten haladóknak ajánlott, nekik is olyan vezetővel, akinek van helyismerete. Ehhez már nagyon komoly egyéb felkészülés is szükséges pl. lavina ismeret.

Felszerelés: A Freeride léc hasonló kialakítású, de jóval szélesebb, mint a pályasí, hogy a puha hó tetején tudjon maradni. A kötés és a bakancs teljesen megegyezik vele.

Freeride síelők

Freeride a szűzhó szerelmeseinek

Túrasí

Hol: Szintén a természetes hóval borított terület kell hozzá, de itt saját erőből sível a lábadon gyalogolsz fel a hegyoldalra, hogy onnan lecsúszhass.

Sítudás: Haladó tudásra lesz szükséged, de itt már nem csak a sítudás számít, hanem az erőnlét is. Fizikailag igen megterhelő.

Felszerelés: A túrasí plusz tartozéka egy úgynevezett fóka. Amit a léc talpára teszel a visszacsúszás ellen, amíg felmászol. A lesikláshoz ezt leveszed. A kötés pedig abban speciális, hogy a sarka kioldható a felfelé haladáshoz és a lecsúszáshoz fixálható.

Sítúrázók

A sítúra a legelszántabbak sportja.

Sífutás

Hol: Szinte bárhol kipróbálhatod, ahol legalább 10 cm hó található. Nem kellenek hegyek, akár egy sík, vagy dimbes-dombos helyen is. De léteznek géppel karbantartott pályák is.

Sítudás: Kezdőtől a haladóig minden szinten gyakorolható. Mindenki megtalálja a tudásának és edzettségének megfelelő terepeket és távokat. Talán legkönnyebb formája a sível való ismerkedésnek minden korosztály számára.

Felszerelés: Egy teljesen keskeny könnyű sífutóléc kell hozzá és egy olyan kötés, ami a cipő orrát rögzíti a léchez. A sífutócipő is könnyű –  hasonlít egy utcai cipőhöz,- hogy egyszerűen lehessen vele elrugaszkodni. Kétféle létezik: klasszikus és korcsolyázó stílushoz.

Sífutók

A sífutáshoz még hegyek sem kellenek.

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​