Tollkabát mosása és karbantartása

Már csípősek a reggelek és hűvösek az esték, lassan beköszönt az ősz...Ebben az évszakban a tollkabát nagyon hasznos felszerelés a túrák során. A tollkabát mosása és karbantartása azonban némi odafigyelést igényel, amivel nincs mindenki tisztában. Hogyan mosd és tartsd a tollkabátodat kiváló állapotban?

Nehezen vesszük rá magunkat, hogy mosógépben mossuk a tollkabátunkat, hiszen nem szeretnénk kárt tenni benne. Pedig a mosással nem csak a foltoktól és a szagoktól tudsz megszabadulni, hanem megújul a bélés szigetelő hatása is. Tény, hogy nem egyszerű megfelelően kimosni, de ha követed az alábbi lépéseket, kabátod kiváló állapotban fog kikerülni a gépből.

1. lépés: Előkészítés

Először keféld le a sarat a kabátról (ezt kézzel is megteheted), majd húzd be a cipzárakat és a zsebeket! Miután felhúztad a cipzárakat, fordítsd ki a kabátot. Így megvédheted a külső réteget, nehogy kiszakadjon a mosógép dobjában.

2. lépés: Folttisztító használata

Helyezz folttisztítót (például a NikWax Direct Wash-In termékét) a foltokra és hagyd rajtuk kb. 15 percig.

3. lépés: Mosógép előkészítése

Tisztítsd ki a mosógép mosószer tartályát, mivel az átlagos mosószer maradványai károsíthatják a tollkabátot. Ne tegyél a mosógépbe más ruhadarabokat a kabát mellé, nehogy megfogja valami! Töltsd fel a tartályt a kiválasztott tisztítószerrel! Olvasd el a csomagolás hátoldalán feltüntetett mennyiségre vonatkozó utasításokat!

Tollkabát mosása folttisztítóval

Használj speciális folttisztítót a kabát tisztításához!

4. lépés: Program kiválasztása

Hideg vizes programot állíts be és válassz kímélő vagy kézi mosást, ha van ilyen.

5. lépés: Öblítés

Amint elkezd sípolni a mosógép, állíts be egy gyors öblítő programot, hogy biztosan távozzon minden tisztítószer belőle. Ne hagyd, hogy a kabát túl sokáig a mosógépben maradjon, mert kellemetlen szaga lesz!

6. lépés: Centrifuga

A tollkabát szárításához futtass végig egy centrifugázó programot, majd lágyan csavard ki kézzel a maradék vizet belőle, de légy óvatos, nehogy túl erősen összenyomd a tolltöltetet, mert megváltozhat a kabát formája.

7. lépés: Szárítás

Megszáríthatod a kabátot a szabad levegőn, vagy szobahőmérsékleten fektetve, de a szárítógép nyújtja a legjobb eredményt. Állítsd a szárítógépet a legalacsonyabb hőmérsékletre, és helyezd be a kabátot két szárítógolyóval vagy tiszta teniszlabdával együtt. Ahogy a labdák ugrálnak a dobban, fellazítják a tolltöltetet, így a tollak nem ragadnak össze és a kabát nem veszít a szigetelő hatásából. Néhány óra szükséges a tökéletes száradáshoz, ezért érdemes félóránként leállítani a programot és kirázni a kabátot, hogy a tollak biztosan ne tapadjanak össze.

Tollkabát mosása, szárítása

Ha szárítógépben szárítod a tollkabátot, tegyél mellé teniszlabdát, így nem áll össze a tollbélés.

Extra tippek

1) Ha heti rendszerességgel használod a tollkabátot, érdemes legalább kéthavonta kimosni. Szezonális használóknak elég évente kétszer.

2) Ne ess kísértésbe és ne helyezd a régi, szokásos mosószert a mosógép tartályába, amikor a kedvenc kabátodat mosod! A szokásos tisztítószerek kiszívhatják a tollak természetes olajtartalmát, így gyengék és törékenyek lesznek –nekünk pedig erős és pelyhes tollakra van szükségünk a meleg megőrzéséhez –, ráadásul kölcsönhatásba lépnek a külső réteg víztaszító képességével.

3) Ne vasald a tollkabátot, mert elolvad!

4) A tollkabátot – és mindent, ami pelyhes töltettel rendelkezik – mindig hűvös és száraz helyen felakasztva kell tárolni, nem pedig egy táskába hajtogatva vagy gyűrve!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​