Mi a különbség a nordic walking bot és a túrabot között?

Alapvető tény, hogy a nordic walking során kifejezetten erre a célra készült botokat használunk, de túrázás közben is nagy segítség lehet egy bot, mely támaszként szolgál a lejtmenetben. Mindegy, melyiket vesszük meg? Mind a két sporthoz használható ugyanaz a bot? A cikkből megtudhatod, milyen szerepe van a botoknak nordic walking és túra során.

A nordic walking sportághoz két speciális bot szükséges, míg túrázás esetén a bot egy szabadon választható segédeszköz, amely támaszként szolgál felmászás közben és megakadályozza a megcsúszás veszélyét lefelé jövet. A botok mozgása szintén eltérő a két tevékenység során. Nordic walkinghoz különleges botokat kell használni, mivel más igényeket elégítenek ki, mint a többi bot. Lássuk, miről is van szó.

SPECIÁLIS BOT MINDEN CÉLRA

Nordic walking során egyenes terepen kell gyalogolni, így a botok az előrehaladást segítik és megmozgatják a felsőtestet. A sportág elengedhetetlen és sajátos kellékei a botok, nordic walking bot nélkül nincs nordic walking.

Túrázás esetén meredek emelkedőn vagy hegyi terepen kell gyalogolni, ezért máshogy mozog a bot. A túrabot támaszként szolgál felmászás közben és megakadályozza a megcsúszás veszélyét lefelé jövet. Nem elengedhetetlenül szükséges a túrázáshoz, de ajánlott a használata.

Túrabot és nordic walking bot között van különbség

A túrabot támaszként szolgál felmászás közben és megakadályozza a megcsúszás veszélyét lefelé jövet

A BOT ÖSSZETÉTELE

Nordic walking esetén a karbon arányát kell figyelni a többi összetevőhöz képest a bot kiválasztásakor. Minél magasabb ez az arány, annál jobban elnyeli az ütéseket és annál jobban kíméli az ízületeket és a kezet; ráadásul könnyű és lendületes.

Túrázáshoz a túrázók elsősorban strapabíró botot keresnek, mivel a bot funkciója a mászás megkönnyítése, valamint az esés és a sérülések kockázatának csökkentése. Ezt az igényt leginkább az alumínium tudja kielégíteni.

A NORDIC WALKING BOTOK SPECIALITÁSA

A botok hüvelykujj bujtatóval ellátott csuklópánttal rendelkeznek (más néven „gauntlet”), ami lehetővé teszi a kéz teljes kinyitását előre lendítés során, ami a legalapvetőbb mozdulat a nordic walkingban, ideális esetben lágy és egyenletes.

A túrabotokon egyszerű csuklópánt található, amit a csukló köré kell csúsztatni és gyaloglás közben soha nem kell elengedni a botot.

EGYSZÁLAS VAGY TELESZKÓPOS BOT

Nordic walking esetén ajánljuk, hogy részesítsd előnyben az egyszálas botokat (egyetlen csőből készül), ami elnyeli a rezgést gyaloglás közben és védi az ízületeket.

Túrázáshoz viszont a teleszkópos/több szálas botokat ajánljuk, mivel jobban hozzáigazíthatók a terepviszonyokhoz és kényelmesebben tárolhatók a hátizsákban.

A nordic walking botok tehát kielégítik ennek a nagyon egészséges sportágnak minden speciális igényét. Amikor megvásárolod a nordic walking botokat látni fogod, hogy mindig párban árulják őket ellentétben a túrabotokkal, amelyeket egyedileg árulnak, mivel egy túrabot is elég lehet a stabilitás biztosításához gyaloglás közben.

Túrabot és nordic walking bot közötti különbség

A nordic walking botokat mindig párban árulják, míg túrabot esetén akár egy darabot is vehetsz

A botok kiválasztása előtt ezért tekintsd meg az alábbi táblázatot:
NORDIC WALKING TÚRÁZÁS
SZEREPE Segíti az előrehaladást

Megmozgatja a felsőtestet

Támaszt nyújt felfelé mászáshoz

Megakadályozza a csúszást lefelé mászás közben

CSŐ ÖSSZETÉTELE Lehetőleg karbon Alumínium
CSUKLÓPÁNTOK Hüvelykujjas bujtatóval a könnyedebb nordic walking mozgások kivitelezése érdekében Egyszerű csuklópánt
EGYSZÁLAS CSŐ VAGY TELESZKÓPOS CSŐ Ajánlott az egy darabból álló csövet Ajánlott a teleszkópos cső
Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​