Ezt viseld az őszi, téli túrázáskor!

Ugyan októbertől már hűvösebbre fordul az idő, de semmiképpen ne maradjunk a négy fal között ilyenkor sem. Válasszuk a színekben pezsgő erdőt, a havas tájat. Rendszeres teljesítménytúrázóként írtam össze tapasztalataimat a hideg időjáráskor ajánlott túraruházatról.

Túrabakancs

Mint általában, legfontosabb most is a lábbeli. Hóban-sárban-latyakban mindenképpen érdemes bakancsot húzni, de máskor szerintem tökéletes egy jó túracipő vagy rövidebb távokra, lankásabb dűlőkre terepfutó cipő. A túrabakancsok is elérhetők már külön női, férfi és gyerek kialakítással, színvilággal, mérettel. Legyen vízhatlan (melyet impregnálással tartsunk meg hosszútávon) – és főleg kényelmes.

Zokni

Vastagabb zoknit viseljünk, de ne pamut anyagút válasszunk! Inkább speciálisan túrázásra ajánlottat, ami nem tartja meg a nedvességet és jól szellőzik. Mindig van nálam télen tartalék is, de hosszabb (60 km vagy afeletti) túráknál féltávnál cserélni is szoktam.

Túranadrág

A megfelelő túranadrág szabad mozgást enged: ergonomikus kialakítású, azaz lépésbetét található a combok között és formázott térdrésze. Anyagának köszönhetően gyorsan szárad és sok-sok zseb található rajta. Esős, havas időben a vízálló nadrágot húzhatunk rá, hideg időben pedig aláöltözet nadrágot is viselhetünk.

Felső ruházat

Réteges öltözködés a kulcs. Fontos, hogy a sok réteg ne legyen szoros. Túl a komfort-érzeten: ha szorít, gátolja a vérkeringést, amivel együtt jár a fázás.

  • Egy meleg, de izzadságelvezető technikai aláöltözet kerül alulra.
  • Ezt követi egy (esetleg két) melegítő polár réteg középre. Szeretem, ha cipzáras, mert azzal jól lehet szabályozni húzós emelkedőkön.
  • Felülre jön a víz- és szélálló réteg, a külső héjkabát nőknek, férfiaknak, gyerekeknek. Fontos, hogy a nyílások jól zárhatók legyenek, de a kabát mégis jól szellőzzön kifelé (szeretem a hónalj alatti cipzárt is). Hasznos a kapucni és javaslom az élénk színeket: esetleges eltévedésnél hasznos lehet. Kedvelem a sok zsebet: annál ritkábban kell a zsákba nyúlni. A kabát is legyen kényelmes, ne szorítson.
Télen rétegesen öltözködjünk!

Télen rétegesen öltözködjünk!

Sapka

A téli kiegészítők sorát a sapkával kezdem: öreg hegymászók szerint „ha fázik a lábad, vegyél fel sapkát!”. Tényleg komoly hőleadásra képes fejünk (akárcsak a nyakunk). Javasolt a polár-béléses vagy gyapjú sapka, ami védi a fület is. A nyakunk is szóba került már: én csősálat szeretek viselni, fázósabbak választhatnak klasszikus modelleket is.

Kesztyű

A kesztyű esetén is érdemes két réteggel készülni. Enyhébb időben az (ősszel is használt) vékony „alá-kesztyű” elég lehet, hidegben erre jön egy külső (ezt érdemes meleg helyen – pl. belső zseb – tartani).

Kamásli

Kamáslit főleg csapadékos, saras időben veszek – és persze hóban. Meggátolja a sár, kavics, hó és latyak bejutását, de hőszigetelő hatása is van.

Ha betartunk pár öltözködés tanácsot, akkor még a hó sem lehet akadály a túrázáskor.

Ha betartunk pár öltözködés tanácsot, akkor még a hó sem lehet akadály a túrázáskor.

Extra tippek

  • Említettem korábbi írásaimban a fejlámpát: télen mindenképpen megnyugtató a jelenléte.
  • Ez is, akárcsak a telefonunk, legyen feltöltött állapotban – bár nálam mindig ott van a PowerBank is.
  • A napszemüveg szintén: szerencsére gyakori télen is a napos idő, ami havas tájon vakító lesz.
  • Nem ruházat vagy felszerelés, de végül megemlítem a folyadékpótlást is. Igen, télen is nagyon fontos. Mindig legyen elegendő, s nagyobb hideg esetén szükséges lesz a termosz is. Célszerű pár energiaszeletet, müzlit is magunknál tartani (a csoki hidegben megdermed, megfagy). Így nyugodtan kelhetünk útra, és az igazi lényegre figyelhetünk: a csodaszép tájakra, természetre, környezetünkre.

 

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​