Hogyan válasszunk megfelelő túracipőt?

A megfelelő túracipő kiválasztása olyan, mintha társat keresnénk magunk mellé: feledhetetlenné teheti vagy teljesen elronthatja a kirándulást. Az álom túracipő tökéletesen megfelel a számodra és illik az általad tervezett túratípushoz is, ezt az alapelvet használhatod útmutatóként a megfelelő cipő kiválasztásához.

Mielőtt végleg elköteleződnél, ajánlatos ellenőrizni, hogy a cipő tényleg ideális. Számos különböző típusú túracipő kapható, így nehéz eldönteni, hogy melyik stílus a legmegfelelőbb a számodra. A termékek széles skálája áll rendelkezésedre a rendkívül könnyű gyorstúrázó cipőtől a nehezebb sziklamászó bakancsokig.

Hogyan válasszak túracipőt?

Végtelennek tűnő választási lehetőség áll előtted: alacsony vagy magas szárú, bokatámaszos vagy támasz nélküli, vízhatlan vagy nem vízhatlan… Az alábbi tanácsok segítenek a megfelelő modell kiválasztásában.

A túracipőt  érdemes az alábbi 4 kritérium alapján kiválasztani: 

1. A túrázás helyszíne

Ha sík terepen gyalogolsz, kényelemre és szabad mozgásra, míg hegyi kirándulás esetén jelentősebb bokatámasztásra van szükséged.

Túracipő választás - sík vagy hegyi terepen?

Nem mindegy, milyen terepen szeretnél túrázni, ettől függően kell túracipőt választanod!

2. A túrázás időtartama

A természetben való tartózkodás időtartama általában összefügg a sportolás szintjével. Ha három óránál rövidebb kirándulásra indulsz, elég a párnázott sarok, hiszen valószínűleg nem lesz olyan intenzív a kirándulás.

A 3 óránál hosszabb ideig tartó kirándulásokhoz viszont teljes párnázottságra van szükség, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy egész nap viselni fogod a bakancsot egy teljesítménytúra során.

3. Bokatámasz

Attól függően, hogy mennyire érzékeny a bokád, választhatsz jobb bokatámasztást biztosító magas szárú cipőt vagy szabad mozgást nyújtó alacsony szárú cipőt.

Túracipő választás - magas és alacsony szárú cipők közül választhatsz

Ha jobb bokatámasztást szeretnél, válassz magas szárú túracipőt!

4. Időjárási viszonyok

Ha az időjárás befolyásolja a túrázási kalandodat, különböző szempontokat kell figyelembe venned az adott időjárási viszonyhoz megfelelő cipő kiválasztásához. Akár csak napos időben mész kirándulni, akár az időjárási viszonyoktól függetlenül bármikor elmész túrázni, vedd figyelembe a következőket:

Hóban vagy esőben feltétlenül viselj vízhatlan cipőt, így kisebb annak a veszélye, hogy a kirándulás közepén átázik a lábad.

Ha kellemes időjárási körülmények között túrázol (napos ég, meleg idő), ügyelj arra, hogy a cipőd légáteresztő legyen.

Ha minden időjárási viszonyok között kirándulsz, keress vízhatlan cipőt!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​