Floorball kisokos

Hazánkban ugyan még nem annyira közismert, de évről évre egyre többek által űzött sport a floorball. Pörgős játék, mely fejleszti az állóképességet. Szeretnél többet megtudni róla? Egy intenzív floorball játékos mondja el tapasztalatait.

Floorball történelem

A floorballt két nemzet is a saját találmányának tekinti. Az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban a floorhockey nevű játékot kezdték el játszani,  míg Svédországban is egy hasonló sportot űztek innebandy néven. Érdekesség, hogy Svédországban a sport alapításában Czitrom András személyében magyar érdekeltség is volt. Az “alapító atyák” célja az volt, hogy egy olyan játékot hozzanak létre, ami legalább olyan élvezetes mint a jégkorong, de tisztább, nem olyan agresszív és tornateremben űzhető.

Pörgős, dinamikus játék a floorball.

Egy játék, amelyben a kapus térdel a mérkőzés során

A játékban két csapat méri össze az erejét, 5-5 mezőjátékossal és egy kapussal. A játékosok egy szénszálas ütővel játszanak, melynek a feje műanyagból készül. A kapusok sisakot, nagy mell-, térd- vagy lábvédőt viselnek, a mérkőzések alatt térdelő pozícióban. A labda kemény műanyagból készül.

A játéktér kézilabda méretű (40x20m) és egy 50 cm magas palánk öleli körbe.

A mérkőzések 3×20 percig tartanak tiszta játékidővel és 10 perces harmadonkénti szünetekkel. Minden gól után a pálya közepén húzás következik. Két egyenrangú bíró vezeti a mérkőzéseket. A cserék nincsenek limitálva, a jégkoronghoz hasonlóan a csapatok sorokat cserélnek percenként. A csapatok létszáma maximum 20 fő lehet.

A kapusok a mérkőzések alatt térdelő pozícióban védenek.

Itthon is egyre többen kedvelik ezt a sportot

Magyarországon 1989-ben vezették be a sportot palánk-labda néven.  A Magyar Floorball Szövetség 1997 óta működik. A bajnokságokon kívül a nőknek és a férfiaknak is megrendezésre kerül a Magyar Kupa. A diákolimpián is rendkívül népszerű a floorball: ez az egyik legmagasabb létszámű diákolimpiai rendezvény.

Nekem ez vált be!

A kezdőknek 3 alap felszerelést ajánlok:

  • egy Oroks labdát, mely kemény és strapabíró, tökéletes edzésekhez és mérkőzésekhez,
  • egy Oroks floorball ütőt, mely a sportág megismeréséhez és alapjainak elsajátításához messzemenőkig megfelel. Gyerekeknek és felnőtteknek ajánlott méretben is elérhető,
  • egy Atorka H500 kézilabda cipőt, mely kiváló tapadás és kitámasztás tulajdonsággal bír.

A tanácsokat Harangozó Szilárd osztotta meg. Szilárd intenzív floorball játékos, akivel személyesen a Decathlon soroksári áruházában beszélgethettek a sportról.

 

 

 

Fotók: https://pixabay.com/

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​