Túrabot kisokos

Tudtad, hogy csak minden második túrázó használ túrabotot Franciaországban? Pedig számos tanulmány kimutatta már a botokkal való túrázás jelentőségét és hatékonyságát. Ugyanolyan fontosak, mint a sisak síeléshez vagy kerékpározáshoz. Az alábbi cikkből megtudhatod, miért fontos a túrabot a túrázáshoz. Elsősorban biztonsági okokból és az izületek védelme érdekében.

Miért használjunk túrabotokat?

A túrabot megkönnyíti a gyaloglást és minimálisra csökkenti az esés vagy sérülés veszélyét. A következő előnyöket nyújtja:

– Jobb egyensúlyt biztosít és megakadályozza az esést. A túrabot bizonyos fokú stabilitást és magabiztosságot nyújt gyaloglás közben. Támaszként szolgál az akadályokon való átkelés, vagy kényes terepen (hó, jég, sziklák, agyag, mély víz) való haladás során. A túrabalesetek legfőbb oka a megcsúszás, a túrabot használata tehát csökkentheti ezt a kockázatot.

– Védi az ízületeket azáltal, hogy eloszlatja a terhelést a kar és a kéz között. Lefelé menet csillapítja az ütődést, így kíméli a térdet, a bokát, a csípőt és a gerincet. Bizonyított tény, hogy a túrabot használata 25%-kal csökkenti a térdre ható terhelést. Hatékony lehet felfelé mászás közben is, amikor enyhíti a kvadricepsz és a hamstring terhelését.

– Csökkenti az erőfeszítés mértékét. Az erőfeszítés megoszlik a karok és a lábak között, így tehermentesítheted a lábadat, különösen mászás közben. Ráadásul egyenletesebb ütemben tudsz gyalogolni a túrabottal, ami szintén csökkenti a fáradtságérzetet.

– Előre lendít, különösen felfelé menet, amikor a kezeid segítségével előre tudod lökni magad, ezáltal csökken az izomfáradtság és a pulzusszám.

Az itt felsorolt előnyök annyira egyértelműek, hogy ezentúl nem indulsz el túrabot nélkül túrázni. Két cikkünk is segít a túrabotok megfelelő kiválasztásában és használatában, valamint beállításában, hogy még több túrázási élményben legyen részed.

Hogyan válasszunk túrabotot?

Ajánljuk, hogy alaposan tekintsd meg a termékeket, hogy ki tudd választani az igényeidet legjobban kielégítő és a túrázási stílusodnak leginkább megfelelő túrabotot. Vedd figyelembe az alábbi szempontokat:

– Súly:

Kulcsfontosságú kritérium. Minél könnyebb a túrabot, annál könnyebben kezelhető és annál kevesebb energiára van szükség a használatához. A bot súlya attól függ, hogy milyen anyagból készül. Alkalomszerű és rendszeres túrázóknak elég az alumínium bot. Intenzívebb túrázóknak és azoknak, akik a kis súlyú botokat részesítik előnyben a karbon botot ajánljuk.

– A tagok száma:

A tagok a botot alkotó részek. Minél több tagból áll a bot, annál kisebb helyet foglal el összecsukott állapotban. Általában két vagy három tagos botok közül választhatsz. Ha a tárolás az elsődleges szempont, a botot az összecsukott állapotban mért hossza alapján válaszd ki (ne pedig a tagok száma alapján). Olyan túrákhoz, ahol sokat kell kapaszkodni és el kell tenni a botot a hátizsákba, például létramászás közben, a háromtagos botot érdemes előnyben részesíteni.

A túrabot segítségével biztonságosabban túrázhatunk.

– Állítórendszer:

Elengedhetetlen, hogy a túrabotod illeszkedjen a magasságodhoz és a terephez, ahol túrázol, ez a kritérium nagyon fontos. Két típusú állítórendszer létezik. A klipszek kívül találhatók, gyorsan és könnyen működnek. Nagyon biztonságosak, mivel könnyen ellenőrizheted, hogy a bot megfelelően van biztosítva. A csavarok belül helyezkednek el és nehezebb megszokni a használatukat, azonban kisebb súlyt eredményeznek. Előfordulhat, hogy minél jobban meg akarod feszíteni, nehogy meglazuljon, azonban nem szabad túl feszesre húzni, például egy szerszám segítségével, mert lehet, hogy utána nem tudod visszalazítani a csavart.

– A markolat:

Először nézd meg, hogy milyen anyagból készült a markolat. A műanyag jó kompromisszum, nagyon merev anyag. Megfelel alkalmankénti és rendszeres használathoz, mivel elég súlyos és nem túl kényelmes, ha izzad a kezed. A habszivacs puhább, csakúgy, mint a parafa. Ezek megfelelő anyagok rendszeres vagy intenzív túrázáshoz, mivel felszívják a nedvességet és jó fogást biztosítanak akkor is, ha izzad a tenyered. Óvatosnak kell azonban lenned a tárolással! Ha például a garázsban tárolod a túrabotokat, az egerek megrághatják a habszivacs vagy a parafa markolatát.

A markolat alakja egy újabb tényező, ami befolyásolja a kényelemérzetet. Kaphatók egyenes, szinte sima modellek és a kéz formájához alakított ergonomikusabb modellek, amelyek jobb fogást biztosítanak.

Végezetül látni fogod, hogy egyes botokon grip is található a markolat alatt annak meghosszabbításaként. Így váltogathatod a kéz pozícióját, ami különösen előnyös lejtőn.

– Csuklópánt:

A csuklópánt két célt szolgál. Először is megakadályozza, hogy elvesszen a túrabot és lehetővé teszi, hogy ne kelljen mindig letenni a botot a kezedből, ha előveszed a kulacsot vagy a fényképezőgépet. Másodszor dinamikus támaszként szolgál, hogy megfelelően használhasd a túrabotot. Így kevésbé leszel fáradt, mert tehermentesíti a kezet. Egyes modellek párnázott csuklópánttal rendelkeznek, ami szintén növeli a kényelmet. Ami a csuklópánt szélességét illeti: minél szélesebb a csuklópánt, annál nagyobb támaszt nyújt.

Egyes közepes és csúcsminőségű termékek kapcsos rendszerrel rendelkeznek, amivel egy pillanat alatt beállíthatók. Sokkal gyorsabb és könnyebb, mint a hagyományos csatok.

– Hegy:

Két anyag kapható jelenleg a piacon: az egyik az acél, ami erős anyag kezdők számára, de hamar elkopik, a másik a tungsten (egy ásványfajta), ami strapabíróbb és hosszabb élettartamú. Másképp fogalmazva az alapján válaszd ki a hegyet, hogy milyen intenzíven túrázol és milyen terepen haladsz át.

– Kosarak:

A megfelelő kosár a szezon függvénye. Nyári túrázáshoz, füves talajon, földúton, sziklákon és kavicson kis méretű kosárra lesz szükséged. Télen részesítsd előnyben a nagyobb kosarat, hogy ne süllyedjen bele a puha talajba, például a friss hóba. A kosarak cserélhetők, ezért használhatod ugyanazt a botot télen és nyáron. Nem ajánljuk nagy kosarak használatát nyáron, mert beakadhat a kavicsok közé és eséshez vezethet.

 

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​