Most kezd a gyerek focizni? Megmutatjuk mit tegyél a sporttáskába!

Itt a szeptember, ezzel az iskolakezdés és a labdarúgó edzések is. Utóbbiban szeretnék tanácsot adni, hogy megkönnyebbítsem megfelelő termékekkel megtölteni a sporttáskát. Nem mellékesen a végén kiderül, hogy nem is kell egy vagyont elkölteni ehhez.

Az alap foci felszerelés

Sárközi Krisztián vagyok, 22 éve futballozom, egész életemet végigkísérte a labdarúgás a pályán, s most már 6 éve a munkámban is jelen van. Labdarúgás sportfelelős és országos csapatsportok termékképzőként dolgozom a Decathlonnál, így a pályán és munkahelyemen szerzett tapasztalataim alapján, tudom mitől döglik a légy a foci világában.

Tegyük is fel a kérdést, melyek azok a felszerelések és edzés kiegészítők, amelyek elengedhetetlenek egy labdarúgó számára? Futballcipő, zokni, nadrág és mez, ugye? Ez jó kiindulási alap és szeretnék információt adni e kellékeknek technikai tulajdonságairól.

Futball cipő

A legfontosabb egyértelműen a futball cipő. Fontos tudni, milyen talajtípuson fognak zajlani az edzések, mérkőzések.

3 talajtípust különböztetünk meg:

  • terem (futsalcipő),
  • műfüves (“hernyós” cipő) és
  • füves pálya (stoplis cipő).

A tapadás miatt mindenképpen ez alapján kell kiválasztani a megfelelő cipőt.

Ilyenkor szokott jönni a kérdés, hogy van-e olyan ami mindegyik pályára jó?! Természetesen nincs… A teremcipőt csak teremben lehet használni, a műfüves cipőt csak műfűvön, egyedül a stoplis cipőt lehet műfüvön és füves pályán is használni, de nem minden esetben. Kérd ki vásárlás előtt erről az edző véleményét is!

A Decathlon választékával szerencsénk van, hiszen saját márkás futball cipő termékeinket (Kipsta márkanevet viselik), gyerek és felnőtt méretben már 3990 Ft-tól, egészen 17990 Ft-ig megtalálhatjuk.

Ma már a legtöbb cipő felső része, nem bőrből, hanem szintetikus anyagokból készülnek. Ennek is megvan az előnye, hiszen sokkal könnyebb lesz a cipő, ami befolyásolhatja a gyorsaságot, a dinamizmust és vékony anyagának köszönhetően nagyon jól lehet érezni a labdát.

A Decathlon termékei között a kapus felszerelést is megtalálod

Futball labda

A futballcipő után nem is jöhetne más, mint a labda. Edzéseken és mérkőzéseken ugyan nincs szükség saját labdára, hiszen már mindenhol biztosítja az egyesület, de egy futballistának otthonra is kell legalább egy.

Egy jó labda strapabíró, felülete bordázott, puha tapintású, ezáltal kellemes labdaérintést, jobb labdairányítást biztosít.

Szerencsére itt sem kell mélyre nyúlni a zsebünkben, 2990 Ft-tól 9990 Ft-ig megtalálhatja mindenki a megfelelőt magának a Decathlon weboldalán és áruházaiban. Kaphatók a választékban egészen olcsó labdák is, ám tudnod kell, hogy ezek strapabírása már gyengébb és felületük keményebb – hobbi felhasználásra természetesen megfelelőek, ám profi mérkőzéshez nem ajánljuk.

Jöjjön a következő pont, a ruházat.

Futball ruházat

Rengetegen keresik futballnál a pamutból készült mezt és egyéb kiegészítőt.. de a pamut nem megfelelő labdarúgáshoz!

De miért is?

Nagyon fontos mind a légáteresztés, a nedvszívás, a rugalmasság, illetve hogy minél könnyebb legyen a súlya. Ezt csak poliészter anyaggal lehet elérni egyéb technikai anyagok keverésével.

Jelenleg az F100, F500, F540 típusú mezek, nadrágok és sportszárak állnak rendelkezésünkre 990 Ft-tól 4990 Ft-ig. Érdemes az edzések intezitása és heti rendszeressége alapján kiválasztani a megfelelőt. Minél nagyobb számot látsz az F jelzés után, annál inkább technikai tulajdonságú a mez és ajánlott rendszeres vagy akár intenzív szintű focizáshoz.

Már csak pár kiegészítő, ötlet maradt hátra.

A Decathlon választékában az edzésfelszerelések is megtalálhatók

Hasznos kiegészítők

A sípcsontvédő is az elengedhetetlen termékek köze sorolom a sérülések elkerülése végett.

Aláöltözet: ez reméljük még szeptemberben nem kell, de aki igazán ügyes, lehet előrelátható. Az aláöltözetek különösen jól vezetik el az izzadságot, légáteresztőek és technikai anyagának köszönhetően megtartja a test hőjét, így véd a hidegtől. Felnőtt és gyerek méretben is kaphatók.

Aki szorgalmas és nemcsak edzéseken, hanem szabadidejében is fejleszteni szeretné magát, erre is vannak lehetőségek nálunk. Például gát, bója, edzőlétra formájában, amik segítségével koordinációs gyakorlatokat lehet végezni.

Emellett a legapróbb eszközöket is megtalálhatjuk, mint pl. a csapatkapitány karszalag, síp, pumpa, tűszelep

Azt hiszem kezdetnek ennyi bőven elég és ha összeszámoljuk a költségeket, akkor akár 20.000 Ft-ból ügyesen meg lehet vásárolni a Decathlon áruházakban az alapokat. Ha pedig már egy haladó szintű labdarúgóval állunk szemben, akkor is 30-35.000 Ft-ból megoldható a szezonkezdet.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni valamelyest és sikerekben gazdag, sérülésmentes évet kívánok mindenkinek!

A tanácsokat Sárközi Krisztián szenvedélyes futball sportoló osztotta. Krisztiánnal a Decathlon budaörsi áruházában tudtok beszélgetni.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​