Így kösd meg: a tökéletes túracipő

A hegyekben a kényelem és a biztonság érdekében fontos tudni, hogyan kell megfelelően megszorítani és megkötni a túracipőt úgy, hogy a túrázás teljes ideje alatt jól támassza a lábat mászás közben és lefelé menet is.

Nem elég egyszerűen egy jó túracipő viselése, tudni kell azt is, hogyan kell megfelelően megszorítani és megkötni.

Az alábbi tippek segítségével megkötheted a cipőfűzőt úgy, hogy egyszer se bomoljon ki a kirándulás alatt:

1. Kezdd azzal, hogy lenyomod a sarkad a túracipő aljához

Miután belecsúsztatod a lábad a cipőbe, enyhén ütögesd oda néhányszor a földhöz, hogy a sarkad teljesen leérjen, egészen a cipő aljára.

2. Igazítsd az alsó rész feszességét a fűzőlyukak segítségével.

Fűzőlyukról fűzőlyukra feszítsd meg a cipőt úgy, hogy azért be tudd hajítani. Ügyelj arra, hogy ne szorítsd meg a cipőt túl erősen, nehogy elszorítsd a vérkeringést a lábadban! Fontos, hogy kényelmesen érezd magad a cipőben!

3. Szorítsd le az alsó részt

Köss egy egyszerű hurkot a lábszár és a lábfej találkozásánál az alsó rész utolsó fűzőlyukának leszorításához. Próbáld meg kialakítani a tökéletes egyensúlyt feszesség és kényelem között, ehhez teszteld le a cipő hajlását az alsó lábszárad előre-hátra mozgatásával.

Fontos, hogy a túracipő megfelelően tartsa a lábat

4. Feszítsd meg a cipő felső részét

Keresztezd a cipőfűzőt a hagyományos módon az alsó fűzőlyukban. Fontos, hogy a felső fűzőlyuknál felülről lefelé bújtasd be a cipőfűzőt, ne lentről felfelé! Ezzel a technikával kisebb az esélye annak, hogy meglazul a cipőfűző.

5. Végül kösd meg a cipőfűzőt egy szoros csomóval

Kezdd úgy, mintha egy hagyományos masnit készítenél, de mielőtt meghúznád a két fület, az egyik fület fűzd vissza a csomóba! Ez a csomó megakadályozza, hogy meglazuljon a cipőfűző, mégis könnyen kioldható a kirándulás végén.

Mielőtt lefelé indulnál a hegyről, ajánljuk, hogy kösd meg ismét a cipőfűzőt és szorítsd meg egy kicsit a fűzőrendszert a láb megfelelő tartása érdekében.

 

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​