Mire jó a softshell?

Mikor érdemes softshell anyagú kabátot vásárolni? Hogyan kell kiválasztani és a későbbiekben kezelni? E kérdésekre egy gyakorlott hegymászó és túrázó adja meg nektek a választ.

A softshell előnyei

A softshell (magyarosan szoftsell, sőt, esetenként szoftsél) egy furcsa anyag, amit gyakran a pulóver és a kabát keresztezéseként írnak le. Kültéri sportöltözék részeként  második, hőtartó rétegként szokták hordani, de vannak akik a középréteg felett, kabátként viselik. Anyaga rugalmas, leköveti a mozgást, jól kizárja a szelet és melegen tart, a vizet viszont nem szereti, egy rövid lepergetési időszak után beázik. Egy jó aláöltözővel és középréteggel aktív mozgás mellett fagypont feletti időben még bőven megfelelnek a softshellek, hidegebb időben viszont érdemes a toll- vagy vatelin töltetű kabátok felé elmozdulni. 

Mely sportokhoz ajánlott a softshell?

Éppen ezért a softshell kabátot, mellényt és nadrágot nagyobb intenzitású szabadtéri, száraz idős sportokhoz ajánljuk. Hűvös idős túrákra, szeles időben kerékpározáshoz, hegymászáshoz, vadászathoz és horgászathoz is ideálisak.

A softshell anyag számos sportban, így a lovaglásban is szívesen választott a ruházat anyagaként

A Decathlon választékában szinte minden sporthoz találtok softshell terméket, a vitorlázástól a lovaglásig. A különböző gyártók modelljei között olyan különbségek vannak, mint a kormányra nyújtózáshoz szabott hosszabb ujjú, hátul zsebes kerékpáros softshell a b’Twintől, a színeivel az erdőbe simuló vadász Solognac softshell kabát vagy a Quechua nagy kapucnival és mély zsebekkel ellátott női és férfi softshell szélkabátjai. A Simond mászó softshell nadrágjának zsebei beülőben is könnyen hozzáférhetőek és a szár alját dupla megerősített anyag védi a hágóvas fogaitól. 

Szélálló és belül bolyhozott: a softshell kiváló hőszigetelő. A Quechua kabátoknak pedig még nagy zsebe is van, mely segíti a tárolást.

Hogyan kezeld softshell ruházatod?

A softshellek poliuretán-poliészter anyaga nem túl kényes, mosógépben 30 fokon mosható. Egyedül a fehérítést, a vasalást és a vegytiszítást kell kerülni vele, mert annál érzékenyebb az anyaga. Nyilván egyéni preferencia kérdése, de én inkább a kabátokhoz és nem a pulóverekhez hasonló gyakorisággal, azaz szezononként mosom és így sem zavaróan büdös, a színét pedig kiválóan tartja.

Külön öröm, hogy a Decathlon műhelyekben nyomhatóak a softshellek, a sajátomat még a Quechua-Forclaz márkáktól kaptam és a már megtett közös kilométerek mellett érzem, hogy még sok-sok szép közös túránk lesz együtt. 

 

A tanácsokat Kovács Benedek, hegymászás sportvezető és online sport menedzser osztotta meg veletek. Benivel a Decathlon budaörsi áruházában tudtok személyesen beszélgetni.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​