Tollaslabdázna a gyerek?

Biztosak lehetünk abban, ha tollaslabda edzésekre visszük csemeténket, akkor a tanév közben garantált a teljes testes elfáradása. A tollaslabda egy olyan sport, ahol minden porcikánkat alaposan megmozgatjuk, akár már egyetlen foglalkozás alatt is. Hogyan készüljünk fel az első alkalmakra? Mit kell mindenképpen beszerezni? Ezzel kapcsolatban adok tanácsot.

A legfontosabb, hogy gyermekünk az edzés alatt ne arra figyeljen, hogy valamelyik ruhadarab kellemetlen érzést okoz neki vagy gátolja a felszabadult mozgásban, hanem arra, hogy élvezze ezt a remek sportot. Tegyünk meg mindent azért, hogy akár otthon a kertben, vagy a játszótéren is az edzésen elsajátított mozdulatokat gyakorolhassák. A szabadban is használható felszereléseket a Decathlonban is be tudjuk szerezni. Ezzel akár  versenypályává alakíthatjuk ezeket a tereket egy családi bajnoksághoz. 

Mi szükséges az edzésre?

Ruházat

Amire figyeljünk, hogy felső és alsó ruházat esetén egyaránt lezser és rugalmas darabokat válasszunk. Fontos a teljesen szabad mozgás érzete, hiszen mind a karját mind pedig a lábait nagy ívű mozdulatok során fogják használni a lurkók.

Az elején, amikor még ismerkednek a sport mozgáskultúrájával és inkább játékos, kevésbé intenzív feladatokkal mozgatják meg őket, akkor elővehetünk minden olyan pólót és rövidnadrágot, amiket eddig tornaórákon (Mi ezeket ajánlottuk) is viseltek.

A tollaslabda egy olyan sport, ahol a gyerkőc garantáltan elfárad az edzés végére.

Később, amikor már intenzív feladatokat hajtanak végre és az ütéstechnikájuk, lábmunkájuk is tudatosabb, akkor érdemes olyan technikai ruhaneműket vásárolni, melyek sokkal könnyebbek, jobban szellőznek és gyorsabban képesek az izzadságot elpárologtatni. Csak ajánlani tudom a Perfly 560-as gyerek pólóját és 860-as rövidnadrágját, melyek az előbb említett kritériumoknak abszolút megfelelnek és vidám színekben kaphatóak így párban 7480 Ft-ért.

Cipő

Mivel a foglalkozások legtöbbje az iskolák tornatermében vagy valamilyen csarnokban fognak zajlani, ezért olyan benti teremcipő lesz a legjobb választás, amivel nem hagynak nyomot mozgás közben a talajon.

Áruházainkban 4990 Ft és 9990 Ft között válogathatunk gyerek tollaslabda cipők közül. Kisebbeknél a tépőzáras BS 560 LITE modell lesz a legkényelmesebb, hiszen ezt ők is egyszerűen fogják tudni “bekötni”. Egyébként jómagam már gyerekeknél is a fűzős modelleket részesítem előnyben a megfelelő tartás érdekében.

Olyan teremcipő lesz a legjobb választás, amivel nem hagynak nyomot mozgás közben a talajon.

Miért fontos, hogy ne mozogjon a lábuk a cipőben? A pályán való haladáshoz oldalsó és hosszanti irányú kitámasztásokat is fognak használni ezért nagyon fontos a lábbeli megfelelő rögzítése felvétel után. Méret szempontjából nem érdemes nagyobbat vásárolni nekik, hiszen akkor csúszkálni fog a gyermek lába a cipőben ezeknél a mozdulatoknál.

Valamint ne olyan zoknit adjatok a lábukra, ami csúszós és vékony. Ezt az Artengo zoknit tudnám ajánlani kezdéshez: Artengo RS 100 690 Ft-ért.

Felszerelés

Amire mindenképp szükség lesz, az egy ütő és egy pár darab labda – és kezdődhet is a móka.

Ütő

Rengeteg ütő közül lehet válogatni a Decathlon-ban 990 Ft és 24990 Ft között. Érdemes közösen eljönni és kipróbálni a választékot. Egy felnőtt ütővel szemben a gyereknek kialakított modelleknél a nyél rövidebb és markolatuk is vékonyabb.

Nem biztos, hogy a gyerek ütők között fogjátok megtalálni a megfelelőt. Az életkor, testmagasság és kar hosszának függvényében lehet hogy egy felnőtt ütőt fogtok választani. A lényeg, hogy az ütések helyes végrehajtásakor az ütő ne akadályozza az ütés technikájának elsajátításában. Mire gondolok? pl: egy egyszerű szerva közben az ütő ne érjen a talajhoz.

A nagy termékkínálatban találunk majd merev, félmerev és rugalmas valamint nyélnehéz, kiegyensúlyozott és fejnehéz darabokat is. Adjátok a kezükbe a különböző típusokat, hogy kiderüljön melyik a legjobb. Bár az első ütő választásakor szerintem a szín kérdése lesz a legfontosabb számára úgy is… nekem az volt 🙂

Már 20 ezer forintból is megvásárolható a kezdő tollas edzésre a teljes felszerelés.

Labda

Milyen labdát vegyünk? Alapvetően, amit látni fogtok a polcon, hogy a labdák “tollazata” műanyagból vagy tollból készül. Az első pár évben műanyag labdákat fognak használni és célszerű az 1490 Ft-os PSC 100 típusú 6 db-os dobozt választanotok, hogy rögtön tudjátok pótolni az elkallódott darabokat is. Pár év kitartó edzéslátogatás után érdemes kipróbálni majd a parafa fejű és libatoll “tollazatú” tolllabdákat is.

Egyébként pedig figyeljünk arra, hogy legyen folyamatos és elegendő folyadékpótlás edzés közben és egy törölközőről is gondoskodjunk a felesleges izzadság letörlése érdekében a sportcuccok összekészítés közben otthon.

Mennyibe kerül az ajánlott indulócsomag?

Szedjük össze mennyibe is kerül akkor elkezdenünk ezt a fantasztikus sportot:
póló, rövidnadrág: első alkalmakra az otthon található kényelmes rövidujjú és rövidnadrág tökéletes lesz

Találkozunk a pályán 😉

A tanácsokat Varga Ákos, tollaslabda vegyes páros magyar bajnok osztotta meg. Ákos a Decathlon online képzési felelőse, személyesen a budaörsi áruházban beszélgethettek vele a tollas sportról.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​