Kalenji Kiprun KS light futócipő teszt

A Decathlon futó márkája, a Kalenji a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb és jobb futócipőkkel van jelen ezen a cseppet sem kicsi piacon. Idén végre megérkezett az intenzív futás legfontosabb szegmensébe, a futócipők közé a két újdonság: a KD light és a KS light. Múlt héten végre tesztelhettem a KS light cipőt, összehasonlítva a jelenlegi hűséges társammal, a korábbi szériás Kiprun Long-gal. - Buczkó Bea, szenvedélyes futó tesztjét olvashatjátok a cipőről.

Kezdjük a száraz tényekkel. Miben különbözik a KS light és a Long? A két cipő összehasonlítása adja magát, hiszen mindkét modellt hosszabb futásokra, akár maratoni távig is ajánlja a márka.

Ami mindkét cipőben megtalálható:

  • K-ring: ütéscsillapító gyűrű, amely elosztja a becsapódáskor keletkezett rezgést, így hatékonyan védi a hátat, térdet, ízületeket.
  • Kalensole: habszivacs, 1000 km-ig garantált tartóssággal, a hagyományos habszivacshoz képest 34%-kal jobb ütéscsillapítással és 25%-kal több energiavisszaadással.
  • K-only koncepció: ennek köszönhetően a cipők minden lábállásra megfelelőek.
  • 10 mm-es drop
KS light futócipő teszt

A KS light futócipőt 10 km-től maratoni távig ajánlott használni

Ezek alapján az ütéscsillapítást ebből a cipőből sem spórolták ki. Nemhiába kapta a nevébe a KS jelzést, amely a Kiprun Stability kifejezés rövidítése.

Na de akkor mi változott?

A legnagyobb újítást szintén megmutatja a termék neve: light. Míg a Long 43-as méretben 330 gramm, addig a KS light –dobpergést kérek!- csak 290 gramm. Ehhez a csökkentéshez a Kalenji teljesen átszabta a cipő felső részét

Jöjjön a cikk szubjektív része:

A tesztelést az alábbi metódussal végeztem el: 10 km-t futottam összesen, 2.5 km-enként váltva a Longomat és az új KS lightot. Így megtapasztalhattam, hogy milyen érzés egyik cipő után belebújni a másikba. Hát röviden-tömören: nagyon furcsa! 🙂

Kalenji KS light futócipő teszt

A Long és a KS light között látható a különbség

Már a felvételnél is egyértelművé vált a különbség:

Kalenji KS light futócipő teszt

Bal oldalon a Long, jobb oldalon a KS light

A Long jóval robosztusabb. Hozzáteszem, én szeretem, hiszen az én ízületeimnek és futóstílusomnak szüksége van alapos csillapításra. A KS light-tól először megijedtem, hiszen futás közben éreztem a talp alján lévő gördülést segítő sávot:

KS light futócipő teszt - a talp alján található egy gördülést elősegítő sáv

A talp alján található egy gördülést elősegítő sáv

Gondoltam, hogy így bizony nem leszünk jóban, de szerencsére ez az érzés kevesebb, mint 1 km múlva elmúlt. Picit keményebbnek éreztem az új modellt, holott csillapításilag van benne annyi, mint a Longban. A Long puhaságát egyébként érte pár kritika, így valószínűleg ez az érzetbeli különbség csak az új modell javára válik majd. A fűző továbbra is lapos, nem oldódott ki. A nyelv szuperül a lábszáramra simult.

Bár a cipőt természetesen futásra tervezte a Kalenji, azért én lenyomtam benne egy munkanapot is (Ez NEM az ajánlott felhasználási körülmény! J:)) mert kíváncsi voltam, hogy okoz-e bármi irritációt. Jelentem, nem okozott!

Ajánlom mindenkinek ezt a cipőt, aki hosszabb távokat fut (persze, amiben lehet 42 km-t futni, abban 5-öt is lehet 😉 ) és megbízható társat keres az aszfaltra!

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​