Pulzusmérő és GPS-es sportórák – Melyiket válasszam?

Manapság, ha sportolásra adja a fejét az ember, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb beruházzon egy készülékre, amivel mérni tudja fejlődését - és ez teljesen rendben is van! "Na de milyen órát válasszak?" - Merül fel a kérdés sokakban. Az alábbi cikkben egy-két tippet, tanácsot szeretnék adni a megfelelő sportóra kiválasztásához.

Az árakat tekintve, határ a csillagos ég és választék is van bőven, de az első és legfontosabb kérdés, hogy: 

Mire van szükségem (és mit enged a pénztárcám)?

Ha még csak ismerkedsz a sporttal és elsődleges célod, hogy feltérképezd edzettségi szinted, hogy sportolás közben milyen terhelést kap a szervezeted, akkor válaszd a legegyszerűbb pulzusmérő készüléket:

Egyszerű pulzusmérő készülékek

Ez állhat egy órából és egy mellpántból, de már léteznek optikai pulzusmérős verziók is (pulzusmérő az óra hátlapjába építve). A két technológiáról egy korábbi cikkemben olvashatsz. 

Sportóra választék - Egyszerű pulzusmérő készülék

A mellpánt jelét veszi az óra, az értékeket a kijelzőn láthatjuk

Az övet a mell alá kell felhelyezni, majd benedvesíteni. A mellpánt jelét veszi az óra és már láthatjuk is a pulzusunkat az óra kijelzőjén. Ha túl magas az érték, az intenzitás csökkentésével kontrollálhatjuk szívünk terhelését. Idővel, ahogy nő az edzettségi szint, úgy csökken a terheléses (sportolás közbeni) pulzusszám.

Típustól függően, az órán visszanézhető néhány edzés a főbb adatokkal (a sportolás időtartama, átlag pulzus, esetlegesen beállított cél pulzus zónában töltött idő)

Ezek a készülékek a legolcsóbbak, de kezdésnek tökéletesek!

Aktivitásmérő fitneszkarkötő

Amennyiben a sporttal való ismerkedés mellett célod a mozgékonyabb életmód is, válassz aktivitásmérő fitnesz karkötőt!

A karkötő nem csak sportoláshoz hasznos! Viselése közben méri a megtett lépésszámot, átkalkulálja egy viszonylagos távolsággá (km), számolja az aktív perceket, sőt némelyik még az elégetett kalóriát is. Az optikai pulzusmérős változatok a pulzusszámot is mérik nap közben (időszakosan, pl. 10 mp-ként vagy állandóan, ez típustól és beállítástól is függhet). Éjszaka monitorozza az alvás mélységét. 

A képen a Kalenji Oncoach 900-as okoskarkötő látható. Kattints a képre további termékinformációért!

A képen a Kalenji Oncoach 900-as okoskarkötő látható. Kattints a képre további termékinformációért!

A sportolás üzemmódban pedig tudod rögzíteni a sportolás időtartamát, a megtett távolságot (gyorsulásmérővel vagy GPS-el, a karkötő felszereltségétől függően) és a pulzusszámot (optikai pulzusmérős készülék esetében).

A karkötő diszkrét, viselése kényelmes, viszonylag kicsi kijelzőjén pedig megtekinthetjük a főbb adatokat, de az órával kompatibilis applikációban nagyobb intervallumot (hét, hónap)  is elemezhetünk.

Ezek a készülékek tudástól függően szélesebb árkategóriában mozognak, de még megfizethetőek!

GPS-es sportóra

Viszont, ha elkötelezed magad a sportolás, a sportos életmód mellett, akkor GPS-es sportórára lesz szükséged.

A GPS segítségével pontosan tudja mérni a megtett távolságot és rögzíti az útvonalat is. Ezt edzés után vissza lehet nézni az órával kompatibilis applikáció(k)ban és az egyes szakaszokra vonatkozó edzés adatokat is ki tudjuk elemezni.

OnMove 500 GPS-es karóra

Az OnMove 500-as GPS-es óra futáshoz is ideális választás. Kattints a képre további termékinformációért!

A legtöbb GPS-es óra ma már optikai pulzusmérőt is tartalmaz így a pulzusmérő is mindig kéznél van, de a legtöbb esetben adott a lehetőség mellpánt használatára is (EKG pontos), mely intervallum edzéshez praktikusabb – a gyors pulzus változás követéséhez ez a legalkalmasabb!

Léteznek “all in one” készülékek – gondolok itt arra, hogy a sportolási funkciók mellett képesek az aktivitásmérésre, okos értesítések megjelenítésére, tehát a hétköznapokban is praktikus és hasznos eszközök. A designt tekintve is jól passzolnak minden öltözékhez.

Sőt, már találkoztam kimondottan strapabíró, ellenálló verzióval is, és bár személyesen még nem volt alkalmam tesztelni, úgy gondolom, népszerű lehet az extrém sportot űzők körében, illetve azon sportolók is vevők lehetnek rá, akik kemény fizikai munkát végeznek nap mint nap – mert hát irodán kívül is dolgoznak sokan, – ezért nem viselhetnek kevésbé strapabíró órát.

Ennél a kategóriánál hosszan lehetne sorolni az egyéb extra funkciókat, de ha ilyen óra vásárlására szánod magad, akkor azt javaslom, hogy típusonként olvass utána (leírás, tesztek), mert bizony mindegyik megér egy külön misét. 🙂

Ez az az árkategória, amire már gyűjtögetni kell, de hű társunk és motivációnk lehet éjjel-nappal!

Balázs Kata, hobbi futás, elektronika országos termékképző írása.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​