Ismerd meg a Hot jógát!

"Ha bármilyen gondod van az életben, gyere el egy Bikram jógaórára! Utána a világ legjobb életét fogod élni." - Bikram Choudhury

A Hot jóga egy rendkívül dinamikus mozgásforma, amely gyorsan megizzaszt. Készülj fel egy forró edzésre ezzel a szigorú jógastílussal. A Hot jóga különböző változatait fűtött teremben kell végezni, ezért rendkívül igénybe veszi a szervezetet. Tudj meg mindent erről az izzasztó mozgásformáról és ismerd meg a következő tanácsainkat!

Mi a Hot jóga?

A Hot jógának számos irányzata létezik a Bikram jógától a Vinyasa jógáig. Az egyetlen közös bennük az, hogy 30 ºC-40 ºC közötti hőmérsékletre fűtött teremben végzik a jógaóra és a helyiség függvényében. Ez a jógastílus általában a jógapózokra (ászanákra) és a légzésre (pránajáma) összpontosít. A Hot jóga egyes irányzatai, például a Bikram jóga azonos jógapóz sorozatokat hajt végre minden alkalommal, nincs változatosság. Számos jógastúdió azonban egyéb jógairányzatokat is kínál, például Vinyasa vagy Moksha jógát fűtött teremben, hogy a jógázók változatosan végezhessék a megszokott gyakorlatokat. Bikram Choudhury volt az első modern jógatanár, aki fűtött teremben kezdett el kísérletezni a jógával az 1970-es években, azóta számos stílusirányzat fejlődött ki az ötletéből. Az bizonyos, hogy ez a jógastílus megemeli a pulzust és megizzaszt. 

Jótékony hatások

A rendszeres gyakorlás számos testi és lelki előnnyel jár!

Testi:

 • Elősegíti a fogyást és erősíti a szivet
 • Növeli a hajlékonyságot
 • Növeli az erőt és az egyensúlyozó képességet
 • Előnyösen hat a vérkeringésre
 • Elősegíti a szervezet méregtelenítési folyamatait

Lelki:

 • Csökkenti a stresszt és a szorongást
 • Enyhíti a feszültséget
 • Nyugtató hatással bír
 • Növeli a koncentrációs képességet

A Hot jóga igazán megizzaszt!

Mire számíthatsz az első órán?

Mivel ennek a jógatípusnak számos változata létezik, ajánljuk, hogy érkezz pár perccel az órakezdés előtt és kérdezd meg a jógatanárt, hogy mire számíthatsz: egymást követő jógapózokra, vagy egymásba átfolyó ászanákra. Ügyelj arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz az óra előtt és közben! A Bikram jógastúdiókban felhívják a figyelmed, hogy mikor igyál vizet a gyakorlatok közben.

Ajánlatos továbbá nem túl sokat enni a jógaóra előtt, hogy ne legyen tele a hasad és ne érezd magad kényelmetlenül a jógapózok közben. Mivel a jógaóra egy fűtött teremben zajlik, fontos ügyelni a higiéniára, de a jógastúdiók nem ajánlják parfümök és egyéb illatanyagok használatát, mivel zavarhatja a többieket a felfűtött helyiségben.

Végül nagyon fontos figyelni a tested jelzéseire, ne lépd túl a határaidat, maradj szerény és légy megértő magaddal! A Hot jóga rendkívül igénybe veszi a szervezetet, sokan elismerik, hogy több órára volt szükségük, mielőtt belejöttek a gyakorlatokba. A jógatanárok ezért azt ajánlják, hogy előbb vegyél részt néhány órán, és csak ezután döntsd el, hogy ez a sportág megfelelő-e a számodra. 

A jógázáshoz szükséges felszerelések:

 • Szőnyeg: válassz egy stabil, nem túl vastag szőnyeget! 
 • Törölköző: erős izzadásra számíthatsz, ezért fontos, hogy legyen nálad egy mikroszálas törölköző, amivel letakarhatod a szőnyeget, hogy ne csússzon.
 • Nadrág: mivel nagyon meleged lesz, ajánlatos légáteresztő anyagból készült rövidnadrágot vagy térdnadrágot viselni, amely lehetővé teszi a szabad mozgást és nem zavaró a súlya, amikor magába szívja az izzadságot.
 • Felső: legyen rajtad egy könnyű, légáteresztő anyagból készült sportmelltartó, amire kezdetben ráhúzhatsz egy ujjatlan vagy egy sima pólót, amit valószínűleg le kívánsz majd venni az óra közben.  

Kiegészítők: egyes Hot jóga stíluságak kiegészítőket is használnak, például jógatéglát vagy jógahevedert, amelyek megkönnyítik a jógapózok végrehajtását anélkül, hogy sérülne a technika. 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​