Aki igazán fut, az nyáron is fut – kutyával is

Itt a nyár, már túl vagyunk az első hőségriadón, és sorra jönnek a kérdések a kutyával futós csoportokban: Hogy lehet ezt átvészelni? A jó hír, hogy mi is és a kutyánk is valamelyest szoktatható a meleghez, feltéve, hogy okosan adjuk nekik.

Rögtön a kivételekkel kezdeném: nem minden kutya teherbírása egyforma. És vannak bizonyos fizikai paraméterek, kutyatípusok, akik határozottan nem fogják bírni a meleget. Ilyenek az ún. brachicephal (turcsi orrú) fajták, az extrém nagy méretű kutyák, és a hatalmas szőrrel megáldottak is.

Minden kutya más!

Saját bőrömön tapasztalom a négy nagytestű kutyámmal, hogy akár egy fajtán belül is más lehet az egyedek toleranciája. 4 beauceronnal élek együtt (nagytestűek, tömött, 4-6 cm hosszú fekete-cser szőrzettel). Jetta, a 11 éves, idős szukám júniusra már lelassult, gödröket kapar az árnyékos helyeken és szürkületkor is csak ügetésig gyorsul a sétán. Lemmy, a 7 éves kanom a legnagyobb, 40 kilós habtestével már csak a hűvös időben szeret duhajkodni, bár a szíve vinné előre, inkább hagyom ebben az időben. Pogo, a 7 éves kisebb szukám (27 kg) már sokkal aktívabb, a most 3 éves lányával, Rebelle-lel (ő kicsit nehezebb anyjánál) őket kettejüket szoktam edzeni vinni még nyáron is. Ők annyira mennek, hogy nekem kell kontrollálni őket, nehogy túlhevüljenek.

Kutyás futás - Mire figyelj melegben?

A srácaim: Jetta, Lemmy, Rebelle, Pogo

A hajnali órák a barátaink

Nem esik jól, de bizony ilyenkor korán kelünk. Nagyon korán. Nekem sem könnyű, meg egyébként is kell idő a kávénak, hogy hasson, de sajnos csak ilyenkor lehet megmaradni. Ez olyan szempontból is praktikus, hogy akár délelőttös műszak előtt is belefér a futás, reggel 8-ra már lefürödve állok be dolgozni.

Kutyás futás - Hajnalban, a hőség előtt érdemes elindulni

Riv futi előtt a hajnali erdőben

Víz, víz, víz!

Túl azon, hogy természetesen folyamatosan biztosítunk vizet a kutyáknak, sport előtt mindig bevizezem őket. Olyan helyre megyek futni, ahol van lehetőségük egy kis pancsira edzés előtt. Jól átvizezve (a felszerelés is vizes lesz, ami még jobban hűti) indulunk el a körünkre. Ha futóövvel futunk, akkor menet közben nem szoktam engedni, hogy fürödjenek. Egyrészt hirtelen szívmegállást okozhat, ha felhevült testtel a vízbe ugranak, másrészt ha össze vagyunk kötve, akkor nagyon nem egészséges, ha megszokják, hogy önállóan dönthetnek a fürdetésemről. Ha erdőben futunk, akkor általában nincsenek bekötve, ilyenkor a pocsolyákba be szoktam engedni őket. Futás végén szigorú lesétálás, nyújtás, és ezután lehet csak vízbe menniük.

Kutyás futás - Kell a víz a kutyáknak is, ebben a nagy melegben!

Megérdemelt frissítő a Malomvölgyi-tóban

A hűtőmellény a barátunk!

A kutyák komfortját sokban tudja javítani a hűtőmellény. Ma már többféle márka is elérhető, a többségük lassan párologtató elven működve vonja el a hőt. Otthonra, és a kocsiba érdemes beszerezni hűtő matracot, ezek jellemzően zselések, és nyomásra ad hűs érzetet. Ezeket az eszközöket kombinálva az edzés alatt és után is segíthetünk a kutyánkat megóvni a hőgutától.

A szőrápolás is rengeteget számít!

A természet azért találta ki a vedlést, hogy segítse a kutyát a nyári időszakban. Az aljszőr eltávolítása rengeteget segít a komfortjukon! Rengeteg eszköz áll rendelkezésre a különböző kisállat felszerelés üzletekben, de kozmetikus segítségét is érdemes igénybe venni. A teljesen kipucolt aljszőr nem csak a kutya komfortján javít, hanem a miénken is: kevesebbet fog a kocsiba és a házba vedleni. A szőr levágásáról erősen megoszlanak a kutyások véleményei, én azt mondom, a kutyának hiszek: ha lenyírás után látványosan jobban érzi magát, akkor valószínűleg jó az neki. No persze a csutkára vágás minden esetben kerülendő!

Szigetelés nélkül könnyebb!

Saját példámon érzem, hogy mennyivel könnyebb a fókazsír nélkül élni 🙂 A kutyáknak ugyanígy számít a túlsúly. Tudom, hogy a kiállítási kondihoz kell az a centi háj a bőr alá, de nyáron inkább szedjük le róla! Főleg, ha sportolunk… Egy egészséges felnőtt kutyának nyáron nincs szüksége a bordákat fedő zsírrétegre! Az a jó, ha zongorázni tudunk rajta, és akkor kell csak emelni az adagon, ha a háti csigolyák, vagy az ágyéki környéken lógnak ki a csontok.

Kutyás futás - Figyeljünk a kutyánk súlyára nyáron

Nyáron figyeljünk a kutyánk súlyára!

A kutyák egészségi állapotát ma már könnyen felmérik

A szívultrahang egyre több térségben elérhető, és versenysportot űző kutyáknál határozottan ajánlott az évi csekkolás! Sajnos a szívbetegségek nem olyanok, mint a diszplázia, kialakulhatnak egyik évről a másikra, ezért érdemes rendszeresen felülvizsgálni a kutyákat. Ha pedig a diszpláziánál tartunk: aki esetleg nem ismerné, kérdezzen utána állatorvosánál, és komoly sportolás előtt szűresse le a kutyáját! Mint utaltam rá, ezt a kutya életében elég egyszer megtenni.

Legyünk hát óvatosak a hőségben, segítsük a kutyánkat, hogy könnyebb legyen neki, és fussunk tovább! 🙂 További tartalmakért kövesd a falka blogját!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​