Pingvinek a Balatonon – 77,5 km úszás a Balatonon a végtaghiánnyal élő gyermekekért

Hosszában átúszni a Balatont? Ez a Kis Pingvin úszó és vízilabda iskola növendékeinek a célja! A 77.5 km-t nemes célnak ajánlják: szeretnék felhívni a figyelmet a végtaghiánnyal élő gyermekek sportolásának fontosságára. Fényes Zsuzsanna élménybeszámolója az egyedülálló kezdeményezésről és arról, miért fontos, hogy már gyermekkorban a sport és a mások felé nyitottság erősítése.

“Ússzuk át hosszában a Balatont!”

Nyár. Balaton. Úszás. Gyerekek. Jótékonysági esemény. Decathlon.
Ezek mind egyenként is elegendőek ahhoz, hogy megdobogtassák a szívemet, hát még ha egy esemény köré gyűjtjük őket! Három elkötelezett és – a szó legjobb értelmében véve – kicsit őrült hölgy vág neki hétfő reggel, hogy Keszthely és Balatonakarattya között hosszában átússza a Balatont és tanítványaik is elkísérik őket.

Édesvízi pingvinek

A Kis-Pingvin úszóiskola oszlopos tagja Menczinger Melinda 2015-ben másodmagával már átúszta a Balatont. A cél ismét ez lenne, melyhez sikerült megnyernie maga mellé testvérét, a volt vízilabda válogatott Menczinger Katát és edző társát Török Fannit. Ez az úszás azonban más lesz, mint az előző. Velük tart a Kis-Pingvin úszó és vízilabdázó gyerekek közül jó pár tanítvány. Az átúszást komoly felkészülés előzi meg, a gyerekek már január közepe óta nehezített edzést végeznek és a Decathlon jóvoltából számos technikai terméket kaptak, melynek a nyílt vízen nagy haszna lesz. A gyerekek váltóúszását 6 kísérőhajó és 40 fős táv segíti, hiszen a medencéhez képest a nyílt víz más kihívásokat rejt.

Az esemény nagykövetei:

  • Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai úszó
  • Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó
  • Lévay Petra, Európabajnok paratriatlon versenyző
  • Pamkutya Béla és Pista (youtuberek)
  • Nagy Benedek (Beniipowa)
  • Lotfi Begi (DJ és zenei producer)

Melinda, Fanni és Kata a Kis-Pingvin úszóiskola növendékeivel ússza át hosszában a Balatont

Végtaghiányos gyermekek sportolása

Ha már nekivágnak talpig Decathlon nyíltvízi úszó felszerelésben ennek a 77,5 km úszásnak, akkor a Balaton meghódításán kívül egyéb nemes célokat is kitűztek. Szeretnék felhívni a figyelmet a természetes vizeink védelmére, a mozgás fontosságára és fogyatékosok sportjára, ezért úszásukkal a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány új tornatermére gyűjtenek.

Az Alapítványt több mint 30 évvel ezelőtt szülők hozták létre, megteremtve a lehetőséget a
végtaghiányos gyermekek fizikai (úszás, gyógytorna), szellemi (képzőművészeti pályázatok, nyelvoktatás, kommunikáció…) fejlesztésének valamint a közösségépítésnek. Aztán eltelt sok év, az első generáció felnőtt és átvette az Alapítvány vezetését, hogy személyes jó példájukkal, valamint a három alappillérrel a mostani gyerekeket és családjaikat támogassa.

Öt Decathlon munkatárs az úszásával biztatja a résztvevőket a finisben

Személyes kötődés

Ami engem illet, nem tudok olyan eseményt mondani, amihez  ennél több fronton kötődnék. Több mint 10 éve dolgozom a Decathlonnál és egyike vagyok a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány első generációjának, ahol 5 évesen megtanultam úszni, évekig versenyeztem és azóta is ez a fő sportom.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi mindent köszönhettem ennek a közösségnek, éppen ezért jelenleg önkéntes vezetőként és a kuratórium tagjaként segítem az Alapítványt. Itt volt alkalmam gyerekként megismerkedni, barátságot kötni és többször is együtt átúszni a Balatont Pásztory Dóri paralimpiai bajnokkal, aki a mostani esemény egyik nagykövete, valamint Vados Bencével, aki jelenleg az Alapítvány gyerekeit oktatja úszásra.

Ez a fotó még életem aktív úszó időszakában készült róla – akkoriban rendszeresen versenyeztem a Balaton vizében

Ezért aztán szerda reggel – a beérkezés várható napján – mi is felkerekedünk a gyerekeinkkel, Bencével és 5 Decathlonos munkatárssal, hogy az utolsó pár száz métert együtt ússzuk le a Kis-Pingvinekkel. Számomra ez olyan, mint amikor egy eseményben ér össze az ember múltja, jelene és jövője.

Hajrá Kis-Pingvinek, hódítsátok meg a Balatont! Úszásukat facebook oldalukon is követheted óráról órára.

 

Támogasd Te is a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványt

Az alábbi számlaszámra tudsz utalni: 11716008-20025177. A megjegyzés rovatba írd be, hogy "Kispingvin". Minden forint számít, és minden forint jó helyre kerül. 

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​