Strandkézilabda – dinamikus csapatsport a homokos parton

Kézilabda és strand? Még sose hallottál róla? Akkor itt az ideje! Nyár elején a strandkézilabda sok parton az új trend lett. Elmondjuk, hogyan kell játszani és meghozzuk a kedved ehhez az újdonsághoz. Teljesen mindegy, hogy profi játékos vagy kezdő vagy.

Mi egyáltalán a strandkézilabda?

Ahogy például a strandröplabdát és a stradtollaslabdát, a strandkézilabdát is mezítláb játsszák a strandon, természetesen a homokban. A két öt fős csapat, kapussal együtt, egy kétszer tízperces mérkőzésen áll ki egymás ellen.

Játékszabályok

A strandkézilabdát 27 x 12 méteres pályán játsszák. A fedett csarnokban játszott kézilabdával ellentétben a kapuelőtér szögletes (6 x 12 m) és a kapuradobás típusától függően kapnak pontot a csapatok. Egy egyszerű gól egy pontot ér. Ha a kapus szerez gólt, az két pont. Szintén két pont jár a pörgésért (elrugaszkodás után a saját tengelyünk körül megfordulva dobunk) és a „kínai figura“ nevű légi dobásért (játékos a labdát a levegőben veszi át, és a levegőben hajtja végre a kapura lövést is).

A labda pattogtatása helyett gyors passzokat kell alkalmazni. A labdával a kézben három lépést szabad megtenni, mielőtt a játékos a labdát lepasszolja vagy kapura lövi. A labda egy speciális strandkézilabda. A hagyományos kézilabdánál kisebb és más a felszíne is, hogy a poros játéktéren is jól megfogható legyen.  A labda waxolása – ahogy az a felső kategóriás mérkőzéseken megszokott – itt a homokos talaj miatt nem lehetséges.

A strandkézilabda a hagyományos kézilabdánál kisebb és más a felszíne is, hogy a poros játéktéren is jól megfogható legyen

Ezen kívül minden támadás után a teljes csapatot – várhatóan a támadó és védő szerepet is betöltő beálló játékos kivételével – lecserélik. A támadó csapat játékosai a játéktér első felén elhagyják a pályát, ezzel egy időben pályára lépnek a játéktér hátsó felén védők és a kapus, aki szintén minden támadásban részt vesz. Ezért csapatonként legalább két kapusnak kell lennie. Közben az előzőleg védekező csapat is lecserélődik: a védők elhagyják a játékteret a hátsó részen és a támadók bejönnek az első részen. Ezért a strandkézilabda tempó és dinamizmus tekintetében még intenzívebb, mint a teremben játszott változat.

A kulcs a csapatjáték!

Ha ugyanaz a csapat nyeri meg mind a két félidőt, a tabellán 2 : 0 pontot szerez.

Ha az egyik félidő döntetlennel zárul, az aranygól szabályt kell alkalmazni.

Ha mindkét csapat egy-egy félidőt nyer, következik a szétlövés (büntető dobás): A játékos a saját kapuelőterüktől indul, visszajátssza a labdát a saját kapusnak, majd az ellenfél kapuja felé futva megkapja a kapustól a labdát, amit az ellenfél kapujába kell dobnia.  Ha a labda közben érinti a talajt, a kísérlet érvénytelen. A kínai figura vagy légi dobás a szétlövésnél is két pontot ér. Ha a mérkőzés a szétlövés végén is döntetlenre áll, a játékosok addig dobnak felváltva tovább, míg az egyik csapat azonos dobásszám után előnyre tesz szert. A szétlövés győztese a tabellán 2 : 1 pontot kap.

 

Próbáld ki ezt az igazán pörgős játékot, ha legközelebb a baráti társaságoddal a strandon lazítasz!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​