Napvédelem

Nyár, napfény, napsütés – egy tökéletes nap a tengerparton, egy tónál vagy strandon. Viszont az erős napsugárzás megfelelő napvédelem nélkül veszélyeket is rejt. Ez főleg vízközelben nagyon fontos, mert a víz visszaveri a Nap sugarait, ezért a minket érő UV-sugárzás itt jóval magasabb, mint máshol a szabadban vagy a városban.

Hogyan védekezhetek legjobban a nap ellen?

Naptej

A nap elleni védekezés leggyakrabban választott módja mind a mai napig a jól bevált naptej. Fürdőzéshez vagy vizisportokhoz érdemes magas faktorszámú naptejet választani és azzal többször is bekenni magunkat, hiszen napkrém a víztől és izzadástól lemosódik, utána pedig nem biztosítja tovább a megfelelő védelmet.

A napvédő krémek már elérhetőek spray , roll on és stift változatban is.

A vízparti sportoláshoz érdemes magas faktorszámú napkrémet választani

UV-szűrős ruházat

A teljes test bekenésének praktikus alternatívája az UV-szűrős ruházat. Azokat a testrészeket, melyeket nem fedi az UV-szűrős ruha, továbbra is be kell kenni naptejjel, nehogy leégjen.

Ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon, kalap vagy sapka használata is kötelező. Ezzel a fej túlmelegedése is megakadályozható.

Mire kell figyelni UV-szűrős ruha vásárlásakor?

Az Olian márka UV szűrős termékei számtalan színben elérhetőek

A legtöbb UV-szűrős pólón megtalálható a világszerte szabványos „UPF – védőfaktor” érték. Ebből tájékozódhatunk a ruhadarab UV-sugárzás elleni védőhatásának mértékéről. A szabvány teljesítéséhez az UV sugarak legalább 95%-át ki kell szűrni.

Ez azt jelenti, hogy egy UPF (Ultraviolet Protection Factor) 50+ jelöléssel ellátott ruha az UVB sugarak legalább 95%át és az UVA sugarak legalább 98%-át kiszűri.

Az OLAIAN UV-szűrős pólók nedvesen is védenek a nap káros sugaraitól. Ezek a ruhák sűrű szövésű textilszálaikkal szűrik ki az UV-sugárzást, így a napvédelem nem csökken mosás hatására sem.

A gyerekek különösen érzékenyek

A gyermek UV-szűrős pólók, strandruhák a veszélyes UV-sugárzás nagy részét kiszűrik. Csecsemők és gyerek számára a napvédelem különösen fontos, mivel a bőr saját védekező képessége csak 3 éves korra alakul ki. Addig az őket érő napsugarak kétszer-háromszor erősebb hatást gyakorolnak rájuk, mint a felnőttekre. Ezért olyan fontos, hogy a gyerekek védelmét kiemelt fontossággal kezeljük.

Csecsemők és gyerek számára a napvédelem különösen fontos

A naptej magában gyakran nem is elég. Úgy is védheted magad és a gyerekeket, ha rendszeresen egy ideig árnyékba vonultok, vagy strandsátor árnyékába bújtok. Ezek különféle kivitelben kaphatók: létezenek pop-up napsátrak, napernyőszerűen kinyithatók, nyitottak vagy zipzárral zárhatók. Pozitív mellékhatás: a napsátrak nem csak a nap ellen védenek, hanem a szelet is felfogják.

 

Így már semmi nem áll a nyaralás és a tóparti, tengerparti verőfényes napok útjában!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​