Futsal és teremfutball

A futsal a teremfutball FIFA által elismert változata. Az utóbbi években rohamosan növekszik tábora, ezért szeretnénk ezzel kapcsolatban néhány részletet tisztázni. 

Futsal és teremfoci különbségei

Hazánkban a futsal kifejezést sokszor a teremfutball szinonimájaként használják – nem teljesen helyesen. A futsal a teremfocinak egy nemzetközileg elismert változata. A legnagyobb különbség a futsal és a futball között a labda. A futsal labda lényegesen kisebb. Itt nem labdaméretről beszélünk, hanem körméretről. A visszapattanása is jelentősen gyengébb. Ez szándékos. A teremben nagyon gyors játékot szeretnénk és ez pont azzal érhető el, hogy a labda nem pattan annyira, mint a hagyományos futball labda.

A teremfutball labda a hagyományos futball labdához képest kisebb átmérőjű

A futsal további szabálya, ami eltér a futballtól, hogy nincsenek palánkok. A játékteret vonalak határolják. Öt fő játszik öt ellen egy rendes kézilabda kapura.

A megfelelő cipő

A speciális teremfutball labdán kívül a legfontosabb a teremfoci cipő. A teremben kötelező az úgynevezett non-marking típusú talppal ellátott teremcipő használata, mely nem hagy nyomot a terem padozatán. A cipő tapadóképességének növelése érdekében érdemes a cipő talpát hajsprayvel befújni.

A teremfutball cipőket non-marking típusú talppal látják el

Játék közben a cipő talpára tapadt port tenyérrel le lehet söpörni. Gyors irányváltásokkor különösen fontos, hogy a cipő elnyelje az ütéseket.  Az igazán technikai teremfoci cipő  súlya könnyű, kialakítása széles, különösen tömör talpa kitűnően nyeli el az ütést a sarok és lábközép alatt.

Teremfutball: egyre többen űzik

Míg amatőrök és serdülők számára egyre inkább olyan terembajnokságokat szerveznek, ahol a futsal szabályai szerint játszanak, szabadidő-sportolók körében nő a kispályás teremfoci csarnokok népszerűsége.

A futsal az elmúlt években igazán kedvelt lett Magyarországon, ezért nektek is kell próbálnotok. Az F500-labdával kiváló játékotok lesz. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​