Egy felkészült kézilabdajátékos felszerelése

A kézilabda egy igazán dinamikus csapatjáték, mely speciális technikai termékeket igényel. Összeírtuk, milyen öltözettel és védőfelszereléssel lehetsz felkészült egy edzésre, mérkőzésre.

A tökéletes kézilabda öltözet

A kézilabda egy gyors és dinamikus csapatsport. Az erőteljes fizikai aktivitás miatt teremsportoknál, így a kézilabdánál is fontos a jó felszerelés kiválasztása.

Ennek legfőbb szempontjai a könnyű súly, a légáteresztő képesség és a strapabírás. A játék gyorsasága és a testi kontaktusok miatt a ruházatnak megfelelően erősnek kell lennie.

A mezőnyjátékosoknak rövid nadrág és rövid ujjú póló javasolt. Természetesen hölgyeknek a női igényeknek megfelelő változatok ajánlottak. A Decathlon választékában kézilabda gyermekkollekció is elérhető. Ha a csarnokban ősszel vagy télen hidegebb van, választható hosszú ujjas felső/melegítő felső és melegítő nadrág is. Sok kézilabdás visel aláöltözetet is a póló és a rövid nadrág alatt, mely nagyobb mozgásszabadságot biztosít, mint egy melegítő felső vagy egy hosszú nadrág. A ruhát a méretválasztás miatt jó felpróbálni, mivel az aláöltözet felsője se túl szűk, se túl bő nem lehet.

Az erőteljes fizikai aktivitás miatt a kézilabdánál fontos a jó felszerelés kiválasztása

Jó tudni: Az Atorka márka minden darabjában magas a poliészter aránya. Szintetikus műszálat gyakran használnak sportruházatban, mivel ez különösen jó légáteresztő és a nedvességet gyorsan elvezeti.

A póló és rövid nadrág kombinálható még egy passzoló zoknival is. Színe és a szár magassága tetszőlegesen megválasztható.

A kapus felszerelése

A kézilabda kapus szinte mindig hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot visel. A kapus számára speciális textíliák léteznek. A játékban betöltött szerepe révén védeni kell a bőrét, mert a labda a „csupasz” bőrön nagyon fájdalmasan csapódik be, főleg ha waxolják is a labdát.

Az alapfelszerelés rendszerint egy hosszú nadrágból és egy kapus trikóból vagy pulóverből áll. Itt is fontos a könnyű súly és a mozgásszabadság, hogy az öltözék ne gátolja a kapus mozgását.

Férfi kapusok számára ajánlott az ágyékvédő (szuszpenzor) is. Néhányan a nadrág alatt térdvédőt viselnek.

Az Atorka kapus felszerelés nagyon könnyű. Párnázott ujjai és nadrágszárai védelmet biztosítanak játék közben.

Kézilabda védőfelszerelés

A nagy testi erőket mozgósító és egyre gyorsabb játék miatt fontos szerephez jut a test megfelelő védelme, hogy a játékosok elkerüljék a kék foltokat, horzsolásokat és egyéb, például nem kontrollált esésekből származó sérüléseket. A térd és könyök védelmére a kézilabdában speciális védőfelszerelést használnak. Ezen kívül a kapus ágyékvédőt, a beálló speciális, párnázott felsőt és aláöltözetet visel.

A könyökvédő segít a elkerülni a sérüléseket

Térd- és könyökvédők

A térd– és könyökvédő rendszerint egy kipárnázott bandázs, mely tompítja a becsapódást a pálya padlóján. A térd- és könyökvédők lehetnek kisebb súlyúak, vékonyabb párnázattal ellátva, valamint erősen párnázottak, melyek közül a játék intenzitása, a súly és a betöltött poszt figyelembe vételével kell kiválasztani a megfelelőt. Az erős párnázat gyakran nagyobb súllyal és merevebb tartással párosul. Anyaga lehetőség szerint legyen könnyű és lélegző, hogy a játékost ne akadályozza a mozgásban és az izzadságot gyorsan elvezesse. Az egyszerű fel- és levétel is szempont. A térd- és könyökvédők különböző méretekben készülnek, a megfelelőt a comb és felkar körmérete alapján lehet kiválasztani. Figyelni kell, hogy a védőfelszerelés elég szoros legyen, mert eséskor nem csúszhat el.

Szuszpenzor / ágyékvédő

Célzott dobások ellen a genitáliákat védeni kell, ezért sok kapus használ szuszpenzort, másnéven ágyékvédőt, lágyékvédőt vagy mélyvédőt.

A kézilabda kapusok gyakran már gyermekkortól használnak szuszpenzort a sérülések elkerüléséért

A szuszpenzor többnyire egy alsónadrágszerű pántrendszerből és egy kemény kupakból áll, mely mosáskor kivehető. A kupak szilárdsága védi a genitáliákat a fájdalmas sérülésektől. Kézilabda kapusok gyakran már gyerekkortól kezdve használnak szuszpenzort, hogy meglegyen a megfelelő védelem és szokják a védőfelszerelést is.

Legtöbbször a kézilabda kapus a szuszpenzort a sportalsó fölött, a kapusnadrág alatt viseli. Különböző méretekben kapható, testhezálló és kényelmes viselet. Elérhetők védő aláöltözetek is.

 

Felkészültél a kézilabda edzésedre? Oszd meg velünk élményed, véleményed!

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​