5 ok, hogy miért kezdj el szörfözni

Napos időben órákat tölteni a strandon és szemünket a végtelen tengerre szegezni... Ki ne álmodna egy ilyen napról? Erre az évre azonban új perspektívát kínálunk. Milyen lenne sportosan élvezni a hűsölést, kilátással a tengerre és a partra? Ezen a nyáron tiéd a választás: ülsz a strandon, vagy irány a víz és egy szörfdeszkán élvezed az összhangot a hullámokkal. Garantáljuk, hogy ha egyszer kipróbálod, soha többé nem akarsz lemondani róla.

#1 A szörfözés az egész testet átmozgatja

Egy szörfös a vízen átlagosan az ideje 85 %-át evezéssel tölti, hogy fogjon egy jó hullámot, melyet érdemes megülni. Ez intenzív igénybevétel a karoknak, felsőtestnek és a mellkasnak. Amint a látótérbe kerül egy megfelelő hullám, a feladat „evezni, evezni, evezni”. Ha már a deszka alatt érzed a hullámot, gyorsan fel kell állni és kezdődhet a hullámlovaglás. A legtöbb kezdő eleinte nem az evezéssel küzd, hanem az egyensúlyozással, hogy a deszkán maradjon. A deszkán az egyensúly keresése közben az egész test dolgozik, de különösen a hát- és a lábizomzat. Ha a hullámod elment, visszafekszel a deszkára és kezdődik az evezés a hullámokkal szemben a kiindulási helyre. A szörfözés tehát rövid, de intenzív erőfeszítések sorozata, mely az egész testet megmozgatja. Legfőképp a robbanékony erő és a kitartás fejlődik.

#2 A szörfözés levezeti a stresszt

Minden tengerrajongó megerősítheti: a tengernél eltöltött idő segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. A víz, a levegő, a jód, a hullámok morajlása és az óceán illata meghívó az ellazulásra és segít levezetni a stresszt. A fizikai fáradság mellett minden egyes alkalom javítja az alvás minőségét is. Ezen felül a szörfözésre alkalmas helyszínek gyakran csodás helyeken találhatók, melyek egyéb kikapcsolódásra is csábítanak.

Retrofish 900 merev szörfdeszka – fa – üvegszálas epoxy szendvicsszerkezete miatt strapabíró

#3 A szörfözés érzelem hullámokat kelt

Mindegy, hogy kezdő vagy haladó vagy: amint szörfözni kezdesz, sokféle érzelem lobbanhat lángra benned: egyéniségedtől függően szórakoztat, kikapcsol, becsvágyat ébreszt vagy felpörget. De minden esetben az összes érzéked felélénkül, amint megtapasztalod a sebesség növekedését és a hullámok erejét a talpad alatt.

#4 A szörfözés szórakoztató

Ha úgy gondolod, hogy a szörfözés technikai trükkök elsajátításáról és a látványos hullámok megüléséről szól, akkor tévedsz! A szörfözés elsősorban szórakozás. Már az első órák alkalmával megtapasztalod, hogy a szörfözés az élveztek egyik valódi forrása. Szórakozás, mely egy nagy előnnyel párosul: egy határok nélküli játéktéren edzhetsz. A szörfözés soha nem lesz rutinszerű, mert minden alkalom egyedi, melyet az időjárás és a helyszín alakít. Tiszta szórakozás!

A szörfözés elsősorban szórakozás

 #5 A szörfözés egyszerű

Ha eldöntötted, hogy szörfözöl, javasoljuk, hogy először is vegyél részt oktatáson. Ott megismered a legfontosabb alapokat és nem sodrod magad feleslegesen veszélybe. Emellett az oktató azt is tudja, hogy hol vannak a legmegfelelőbb körülmények a te tudásszintedhez. A kezdők eleinte habszivacs szörfdeszkát használnak, mint amilyen például a 100-as, 6′-os Olaian szörfdeszka. Ezekkel gyorsabban lehet eredményeket elérni, mivel szélesebbek, rugalmasabbak és ezáltal stabilabbak. A felállás egyszerűbb, mert a deszka méreteiből adódóan könnyebb az egyensúlyozás a hullámokon. További előnye a habszivacs szerkezete, mely elnyeli az eséseket és ütközéseket. Az első sikeresen teljesített habszivacs deszkás órák után már jöhet is a kihívás a kemény deszkán. Rendszeres edzés mellett hamar lehet látványos fejlődést elérni.

Fontos a jó alapfelszerelés!

Mielőtt beleveted magad a szörfözésbe, még szeretnénk adni egy tanácsot: szörfözés közben sokat mozogsz, gyakran beleesel a vízbe és a nap is különösen erősen ér, mivel még a vízről is visszaverődik. Ezért a víz hőmérsékletétől függően mindenképp azt javasoljuk, hogy neoprén ruhát vagy jól illeszkedő bikini felsőt, bikinit alsót, vagy boardshortot viselj. A nap ellen védekezz 50-es faktorszámú vízálló naptejjel, mert egy leégés után már nem olyan szórakoztató a nyaralás.

A vízbe esések miatt fontos a jól illeszkedő fürdőruha, bikini

A nyár az új sportágak kipróbálásának az ideje. Akkor pedig miért ne ugranál be a mélyvízbe, hogy kipróbáld a szörfözést? És a szörfösöktől pedig megkérdezzük: Ti is ajánljátok ezt a sportot?

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​