Úszószemüveg választó

Nem tudsz kiigazodni milyet is válassz? Felnőttként csak a felnőtt úszószemüvegek között válogatsz, mégsem találsz rá az igazira? Leveszed a legdrágább úszószemüveget a polcról, mégsem jó? Kényelmetlen, nyom? Miért lehet ez? Mi alapján különböztetjük meg a kezdő, középhaladó és haladó/intenzív úszószemüvegeket a Decathlonnál? Egy kis segítség, hogy választ kapj a kérdésekre és eligazodj a kínálatunkban.

A Decathlonnál a legtöbb termékcsaládunkat szegmentáljuk. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók dolgát megpróbáljuk megkönnyíteni azzal, hogy például az úszószemüvegeket kategorizáljuk. Ennek köszönhetően alakult ki a kezdő, a középhaladó és a haladó, vagy  másnéven intenzív szegmens.

A kezdők

A kezdő szegmensben található úszószemüvegeket megálmodó és megalkotó termékmérnökök a kényelmet és az egyszerűséget tartották szem előtt. Azoknak ajánlják ezeket a szemüvegeket, akik most kezdenek el úszni, vagy csak néha – alkalmanként kb. kéthetente, vagy maximum heti egyszer űzik a sportot. Kényelmes attól lesz a szemüveg, minél puhább azon része, amivel az arcunk érintkezik. Egyszerűség alatt azt értjük, hogy könnyen be tudjuk állítani magunknak a legmegfelelőbbre az úszószemüveget. Ez általában egy csattal vagy gombbal történik, mondhatni nincs túlbonyolítva.

Ilyen kezdő/alkalmi használatra javasolt az Easydow úszószemüveg. Viszonylag széles látómezővel rendelkezik, de elég merev a kerete, emiatt a stabilitása mérsékeltnek mondható. Például fejesugrásnál nagyon könnyen elmozdul, mivel viszonylag nagyobb szemüvegről van szó. Létezik belőle S-es és L-es változat. Azért nem Gyerek és Felnőtt jelöléseket használunk, mert az úszószemüvegeket nem kor alapján ajánljuk, hanem arcforma alapján. Keskeny arcúaknak – akik lehetnek felnőttek is, nem csak gyerekek – az S-es méretűt, míg a szélesebb arcúaknak az L-est javasoljuk. A legfontosabb, hogy mindig próbáljuk fel az úszószemüvegeket és vákum tesztel ellenőrizzük, hogy megfelelő-e számunkra!

Easydow úszószemüveg – egyszerű és kényelmes

A középhaladók

A középhaladó szegmensbe tartozó úszószemüvegeknél a fő szempont a stabilitás, de a kényelem sem utolsó.  Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik nem csak az egészségmegőrzés miatt úsznak, hanem hogy fejlődjenek. Heti szinten akár 2-3-szor úsznak.

Egyik személyes kedvencem is ebben a kategóriában található, ami a Spirit. A nagyobb stabilitás érdekében a pántja hátul kettéválik és nem csak egy helyen, hanem mind a két oldalon nyomógombbal állítható. A kerete nagyon rugalmas, emiatt jobban felfekszik az arcra. Szintén létezik belőle S-es és L-es változat is, sőt még átlátszó, füstös, és tükrös lencsés is mindkét méretben. Ezt a szemüveget úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb arcformára jó legyen.

Spirit szemüveg – a legtöbb arcformához passzol

Ha esetleg mégsem lenne jó a Spirit úszószemüveg, akkor érdemes megpróbálni a B-fit nevű modellt. Hasonlóan az előzőhöz, ez is egy középhaladó kategóriájú darab. Ebből már nincs kétféle méret, csak egy, viszont cserélhető az orrnyerge. A spirit szöglegességével ellentétben, inkább oválisabb formát ölt. A pántja szintén kettéválik hátul, a stabilabb tartás érdekében. Kétoldalt bővíthető, vagy szűkíthető a pántok mérete. Megtalálható tükrös változatban is, ami kültéren, vagy erős fényű uszodákba jó választás.

B-fit úszószemüveg – cserélhető orrnyergével személyre szabható

A haladók

A haladó szegmenshez elérve észrevehető, hogy a szemüveglencsék mérete csökkent. Ez azért van így, mert ebben a szegmensben a legfontosabb a hidrodinamika és a maximális stabilitás. Ezek a szemüvegek már teljesen megfelelőek versenyeken is, sőt még a FINA (Fédération Internationale de Natation), azaz a Nemzetközi Úszószövetség által is elfogadottak. Ezek a szemüvegek azoknak ajánlottak, akik hetente 4-5, vagy akár több alkalommal edzenek.

B-fast úszószemüveg – versenyeken is megállja a helyét

Ilyen úszószemüveg a B-fast szemüveg. Ebben a szegmensben már nincsenek különböző méretek, hanem olyan szemüvegek vannak, amik teljesen személyre szabhatóak. A B-fast szemüvegnél ez nagyon jól érvényesül, hiszen az orrnyerge mindkét oldalon miliméter pontosságra beállítható a saját paramétereinknek megfelelően. Jár hozzá egy műanyag laposfejű csavarhúzóhoz hasonlító eszköz, ennek a forgatásával tudjuk fel vagy lefelé mozgatni a lencsék belső felében elrejtett csavarokat, amivel szélesíteni vagy szűkíteni tudjuk az orrnyerget. A szemüveg lencséje kicsi, ezért jobban beleül a szemüregbe. Emiatt olyan úszóknak nem nagyon ajánlott, akik csak alkalmanként úsznak és az a lényeg, hogy a szemüveg kényelmes legyen, mert eléggé tudja nyomni a szem körüli csontokat. Mivel nagyon fontos a hidrodinamika – minél kisebb legyen az ellenállás -, így a lencsék külső részét lekerekítették, ami elvezeti a vizet. A maximális stabilitás érdekében duplapántos.

Mikrometrikusan állítható orrnyereg

Lehet, hogy valakiben felmerül a kérdés, mi van akkor, ha állítani kell a szemüvegen, de a hozzá való “csavarhúzó” nincs nálunk? A tervezők erre is gondoltak, hiszen a hátsó pánton lévő csatról csak el kell húzni a kis szilikon védőt és ki tudjuk nyitni, máris ott az eszköz ami ugyan azt a szerepet tölti be, mint a csavarhúzó. Ebből a szemüvegből is létezik világos, füstös és tükrös verzió is.

Gondoltunk a szemüvegesekre is!

Sokan talán nem is tudják, de a Decathlonnál vannak korrekciós úszószemüveg lencsék is.  Ezek a lencsék dioptriásak, így a szemüvegesek is élesen tudnak látni a víz alatt. Teljesen biztonságos, hiszen egy párizsi szemésszel kooperálva alkották meg. Tudom milyen, amikor úgy kell úszni, hogy rossz a szemünk, és csak egy sima lencsés úszószemüvegünk van. Valljuk be, nem a legkomfortosabb.  

Korrekciós lencse rövidlátóknak

Miért csak lencsék? Azért, mert először ki kell választanunk a keretet. Ebből van S-es és L-es méretű, ugyanúgy mint az úszószemüvegekből a kétféle arcformára. Ezután – attól függően, hogy S-es vagy L-es a keret – ki kell választanunk a lencséket. Lencsékből is értelemszerűen létezik S-es és L-es, ami fontos, hogy nincsen jobbos és balos, a keret mindegyik oldalába beleillik ugyanaz a lencse.

Használati útmutató

Nullástól -6-ig léteznek lencsék, így össze tudjuk válogatni, a nekünk megfelelő kombinációt. Azért jó, hogy lencséket tudunk belepattintani a keretbe és nem fixen korrekciós szemüvegek vannak, mert ha például az egyik szemünk -3-as, a másik -4-es, akkor teljesen személyre szabható és máris úgy látunk a víz alatt, mint a parton a szemüvegünkkel.

Koller Kata

Koller Kata

Óvodáskoromban ismerkedtem meg az úszással, onnantól kezdve ez a sport folyamatosan végigkísérte az életemet, és jelenleg is szerves része. Számomra... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​