A fogvédő használata

Küzdősportot űzöl és ehhez fogvédőt választanál? Munkatársunk, Kinga, a Kyokushin karate és a boksz megszállottja, saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyire lényeges a megfelelő fogvédő kiválasztása. Elmondja tapasztalatait, melyek neked is segítséget adhatnak.

Gábor Kinga vagyok, 11 évesen ismerkedtem meg a Kyokushin karatéval. Igazából igen egyszerű döntés volt: a falu ahol gyermekkoromat töltöttem, két mozgásformát tudott felajánlani, a kosárlabdát és a karatét. Nem tudok kosarazni! 🙂 Két évre rá, hogy elkezdtem, már versenyeken indultam, majd felnőtt koromra magyar bajnoki, később szlovák bajnoki címet szereztem meg.

Mindezek mellet kíváncsi természet lévén kipróbáltam egyéb küzdősportokat is: thai-box, sanda (shaolin kung-fu küzdelmi ága), MMA valamint a boksz. Jelenleg bokszolok, illetve bár baráttal a sportoljma.hu program keretein belül összejárunk edzeni.

Barátaimmal rendszeresen járunk box edzésekre

A harmadik fogvédőmnél járok

Az első fogvédőmre jó pár éve tettem szert. Ránézésre fiatal, kis termetű nő voltam, így az eladó egy gyerek fogvédőt javasolt. Persze addigra már kijöttek a bölcsességfogaim, valamint a fogsorom íve is abszolút elérte a „felnőtt” méretet, lévén 21 éves voltam. A leírásnak megfelelően kifőztem és felhelyeztem, de hát kicsi volt, mit volt mit tenni. Pedig üdítően zöld színét nehezemre esett elengedni…. 🙂

Második szerzeményem jobb választásnak bizonyult. Okulva a fent leírtakból már a felnőtt méretet választottam, illetve visszafogott, színtelenre váltottam. Kevés jó élménye lehet az embernek egy fogvédővel kapcsolatban, már a kezdet is nehéz: forrón formázzuk és alakítjuk a szánk íze szerint. Ennél a „ketteskénél” meglepően jól indítottam, hamar megpuhult és könnyen formázhatóvá vált. Csak egy harapás, tökéletesen illeszkedett! Ha jól formáztad a fogvédőt, akkor sem esik le, ha kinyitod a szád. Persze beszélni nagyon nehéz benne.

Három, talán négy évig is használtam, majd egy költözés alkalmával elhagytam. Utána pár évig nem is éreztem szükségét, hogy szerezzek egy újat. Olyan edzéseket kerestem, ahol volt lehetőség csak zsákot választani, nem hiányoztak a fej ütések.

Eddigi pályafutásom során, most készítem el a harmadik fogvédőmetAzt nem mondanám, hogy most hiányoznak a fejemet célzó ütések, viszont már egy éve is van annak, hogy pár baráttal elkezdtünk összejárni, hogy felelevenítsük a tudásunkat. Vegyes kis csapat jön össze ilyenkor, van profi öklöző, aki segít csiszolni a technikákat, vannak veteránok, akik már sok helyen, sokféle küzdősportot kipróbáltak, és vannak lelkes újoncok, akik csak most kóstolnak bele ebbe a sportba. Munkatársam, Mesi is egy ilyen újonc. Lelkes, ügyes, és nagyon gyorsan tanul.

Amikor érdemes fogvédőt választanod

Elhatároztuk, hogy az árnyékolásokból, pontkesztyűzésekből valamint zsákolásokból tovább szeretnénk lépni, játékos sparring gyakorlatok felé. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki jó élményekkel gazdagodva térjen haza, ezért első számú szempont a biztonság. Így hát Mesi is beszerezte a számára megfelelő fogvédőt és nekiálltunk méretre igazítani.

Fogvédő

Forró vizet öntünk egy tálba, majd kb. fél percig áztatjuk a fogvédőt

A fogvédő személyre szabásának lépései:
  1. Egy-egy tálba forró vizet töltöttünk és megkezdtük a műveletet.
  2. Fél perc forró áztatás után, gyorsan hideg vízbe mártottuk, hogy ne legyen nagyon meleg és ne égesse meg a szánkat.
  3. Én párszor meg is nyomogattam kézzel, hogy érezzem, mennyire lágyult meg az anyag és milyen a hőmérséklete. Utána harapunk egyet.
  4. A tökéletes illeszkedésért mi is sokat tehetünk: mikor ráharapunk a fogvédőre, alulról az alsó fogsor nyomja, szemből az összezárt ajkainkat kell hozzányomnunk, valamint belülről a nyelvünkkel támasszuk meg a fogvédőt.
  5. Ezt tartjuk pár másodpercig, vagy amíg ki nem hűl kicsit, utána hideg vízbe tesszük.

    Fogvédő

    Mesi fogvédője már kész is!

Előfordul, most is így történt, hogy az első harapás után még nem lesz tökéletes a fogvédő. Ilyenkor a műveletet érdemes megismételni. Újabb fél percig ázik forró vízben a fogvédő, gyors hideg víz, és harapunk!

Egy harapás és illeszkedik a fogvédő!

Érdemes odafigyelni, hogy az előző lenyomatba harapjunk, különben ha többet ismételjük a folyamatot, képesek vagyunk teljesen laposra rágni a fogvédőt, aminek így már nem sok hasznát vesszük!

A fenti tapasztalatokat bölcsen használva:

Jó főzőcskézést! 🙂

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​