Mi is az a Yogalates? – Beszélgetés Geszler Dorottyával

Hallottál már a Yogalatesről? Ez egy Magyarországon még újnak számító mozgásforma, melynek hazai megalkotója Geszler Dorottya, akivel erről a jóga és pilates ötvözéséből született irányzatról beszélgettem. Hogyan jött az ötlet? Kik űzhetik ezt az edzésfajtát? Mire van szükség, ha el szeretnénk kezdeni ezt a sportot?

2018-ban a Fittarénán részt vettem Dorottya Yogalates óráján – jól megdolgoztatott 😀 -, és azóta foglalkoztatott, hogy mi is volt ez a mozgásforma tulajdonképpen? Most  volt alkalmam élőben találkozni és beszélgetni vele erről az új, általa képviselt sportágról.

Nagyon nagy élmény volt találkozni Dorottyával, hihetetlen módon árad belőle a kedvesség, nyugodtság és életöröm. Méltó nagykövete a hazai Body&Mind irányzatnak.

Geszler Dorottyát azt hiszem senkinek nem kell bemutatni. Ki táncosként, ki műsorvezetőként és televíziós szereplőként, ki pedig a Body&Mind vonal egyik élharcosaként és népszerűsítőjeként ismerheti.

Én ez utóbbi kapcsán készítettem vele interjút, egy általa létrehozott új műfaj kapcsán, ami a Yogalates.

Yogalates

Dorottya folyamatosan csúcsformában van!

Hogyan lett belőled pilates oktató, mikor kezdtél el a Body&Mind vonalon mozogni?

„Bőven több mint 10 éve foglalkozom vele. Nem hiszek a véletlenekben, sokat olvastam róla, aztán egyszerűen szembejött velem.”

Dorottya sok-sok évet szánt arra, hogy igazán profi oktatóvá képezze magát. A pilatesnek mind a saját testsúllyal végzett több irányzatában, mind az eszközösben is elmélyült. Számos iskolát végzett el itthon és külföldön is.

Táncos múltja is abszolút érződik a mozdulatain, de ez senkit ne ijesszen el attól, hogy elkezdje ezt a mozgásformát!

Hogyan jutott eszedbe, hogy megalkoss egy új műfajt? Hogyan született a Yogalates?

Néhány éve, az egyik FittArénára készülve merült fel, hogy színesítsük a palettát, legyen egy kis újdonság. Ekkor született meg a Yogalates óra, amelyben a jóga és a pilates előnyeit próbáltam ötvözni, egy emészthető, egy órás formában.”

Dorottya elsősorban arra törekedett, hogy a pilatesből származó flow élményt és gördülékenységet ötvözze a jógából ismert egy-egy igen hasznos, kitartott ászánával. Ilyenek például a harcos pózok, illetve a lefele és a felfele néző kutya pózok, amelyeket előszeretettel alkalmaz Yogalates óráin. A legtöbb jóga alkalom másfél órás, hiszen hosszabban kitartott pózok vannak benne és a legtöbb esetben nem csak mozgásról van szó, hiszen nem marad el a meditáció és a relaxáció sem.  Ebben a műfajban azonban inkább a folyamatos mozgás kap nagyobb hangsúlyt. Az egyik fő cél pedig a gerincprevenció és az ízületkímélés.

„…A jógánál vannak olyanok, akik érzékenyebbek a döntésre, az egyenes háttal végzett gyakorlatokra. A pilatesben viszont sok gördülés van különböző testhelyzetekben, így ezekkel talán kiküszöbölhető a hátfájás.

Hol találkozhatunk Veled, ha kipróbálnánk ezt az összetett mozgásformát?

A Yogalates kifejezetten rendezvényekre lett kitalálva, így Dorottya csak a Fittarénához hasonló nagy eseményeken, illetve kisebb sportnapokon tart ilyen típusú órát.

A hétköznapokban azonban megtalálhatjátok a Monsoon Yoga&Pilates Stúdiójában, ahol pilates órákat tart, vezető oktatóként.

Több alkalommal találkozhatunk vele a televízióban, amikor magazin műsorokban népszerűsíti a yogalatest és a pilatest.

„Nehéz népszerűsíteni a televízióban, magazin műsorokban ezt a típusú sportágat, elsősorban az idő rövidsége, az elmélyülés, a befelé figyelés hiánya miatt, de azt gondolom, hogy mégis fontos a figyelemfelhívás, figyelemfelkeltés.”

Kiknek ajánlod ezt az edzésformát?

„Tévedés azt hinni, hogy ez az egy óra csak egy kis nyújtózkodás, relaxálás. Aki kipróbálja, megtapasztalja, milyen sportértéke, alakformáló, nyújtó és erősítő hatása van! Nagyon-nagyon hasznos kiegészítésképpen is, pörgősebb sportok mellé, mint például futás, boksz, súlyzós edzés mellett, hogy meglegyen a befele figyelés, és a nyújtás is.”

Yogalates

“…ha beletesszük magunkat, akkor akár meg is lehet izzadni”

A fiatal felnőtt kortól a szeniorokig bárki űzheti ezt a sportot, hiszen tényleg kiválóan karbantartja a gerincoszlopot… és az izomzatot is, mentálisan kikapcsol, segít megtanulni figyelni testünk jelzéseire.

Dorottya azért őszintén elismerte, hogy ez jellemzően nem annyira a fiatalok sportja, de akadnak állandó vendégei ebből a korosztályból is.

„De tényleg egyre inkább fordulnak az emberek ilyen típusú irányzatok felé.”

Mit javasolsz egy kezdőnek, mire van szüksége, hogy belevágjon ebbe a sportba?

„Az elszántságra, elhatározásra, kell hozzá egy jó matrac, egy ruha, ami kényelmes, amiben szabadon tud mozogni és a nyitottság.”

Dorottya szerint ezek a nagy sportrendezvények pont kiváló alkalmak, hogy ismerkedjünk egy-egy új sporttal, kipróbáljunk olyan dolgokat, amire nem szánnánk külön időt és energiát.

A beszélgetés során kiderült, hogy ruházatból érdemes inkább testhezálló, tapadósabb, technikai anyagú ruházatot választani, aminek az anyaga puha, kényelmes, rugalmas, légáteresztő, de elvezeti a nedvességet, mert mint fentebb megállapítottuk, itt nem csak relaxálásról van szó.

„Azt szoktam mondani: ha beletesszük magunkat, akkor akár még meg is lehet izzadni”

Ha pedig szőnyegről van szó, akkor a legfontosabb tulajdonságok: kicsit vastagabb, minimum 5 mm-es matracon érdemes végezni, a gördüléses gyakorlatok miatt, hogy ne fájjon a hátunk. De a túl vastag matrac már nem jó, mert akkor az egyensúly gyakorlatokat nehéz kivitelezni. A tapadás nagyon fontos tényező, hiszen a jógából hozott kitartandó ászanáknál ez elengedhetetlen feltétel.  Azt is fontos szempontnak találta, hogy jól tisztítható legyen.

Természetesen a fentiekhez hasonlóan fontos az is, hogy szépnek találjuk a szőnyegünket, jól essen rajta a gyakorlás, öröm legyen rajta a sport, emelje a közérzetünket.

Dorottya már egy ideje használja a Domyos Studio Mat-ját, mely meglátása szerint minden feltételnek megfelelt, ami egy jó Yogalates órához kell.

Yogalates

Az 5 mm-es vastagságú Domyos jógaszőnyeg, mely csúszásmentes kialakítású

„Túl azon, hogy nagyon szép, bevallom, nagyon féltem tőle, hogy csúszni fog, hiszen ez egy fényes, sima felület. Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy nem mozdul el, de hihetetlen, hogy mennyire stabil, sőt sokkal jobban tapad, mint érdes társai. Várakozáson felüli.”

Igazán köszönöm Dorottyának, hogy rám szánta az idejét, és hogy így együtt népszerűsíthetjük a Body&Mind vonalat, a jógát, a pilatest és a Yogalatest!

Koletár Kata

Koletár Kata

A jógával nem indult gördülékenyen a kapcsolatom: kényszer hatására mentem el az első hatha jógaórámra. :) Aztán valahogy ottragadtam. Megfogott ez... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​