Befutottuk – Kalenji Bükk Mountain Trail 4K „próbafutás”

Április 8-án fél 3 magasságában a felsőpakonyi kisvasút melletti réten gyülekeztünk a Kalenji Bükk Mountain Trail szervezőivel és még néhány szponzorával, hogy az idén először megrendezésre kerülő terepfutó verseny rövid távját befussuk. Ez amolyan helyszínbejárás volt terepfutó módra. Kaszás Anna, futás sportigazgató írása.

Jómagam, bár hosszú évekkel ezelőtt több évig atletizáltam, nem tartom magam valami jó futónak, bár az elmúlt években kifejezetten megkedveltem a terepfutást.
A hétfői feladat azonban jó kihívásnak tűnt, és hát valljuk meg, munkaköri kötelesség is, ha már egyszer jómagam felelek a futás sportokért a Decathlonban. 🙂

Egy szó, mint száz, 3 órakor indult a helyszínbefutás. A bejárásra nem egyedül érkeztem, kolléganőm és legkedvesebb futótársam, Bea is jött velem, hiszen ő felel kifejezetten a terepfutásért nálunk, így nem hagyhatta ki.

Kalenji Bükk Mountain Trail

Anna és Bea a Kalenji Bükk Trail próbafutásán

Az útvonal

Az útvonal egy szélesebb, még aszfaltos úton indult felfelé a kisvasút vonalán. Amit tudtunk, hogy a 4 km-es táv végig enyhén, de felfelé vezet majd és végigköveti a vasútvonalat. Ebből a táv elnevezése is: Előzd meg a kisvonatot!
Hamarosan az aszfaltról letérve egy széles, de már inkább murvás útra kanyarodtunk és valóban végig a vasút mellett kanyarogva, felfelé vezetett utunk fantasztikus környezetben.
A tempó szerencsére nem volt túl erős, a 6:25-ös ezreket még én is tudtam tartani, de éreztem a folyamatos emelkedést.

Hogy kipróbáljuk terepfutó cuccainkat, Beával beöltöztünk, felöltöttük Kiprun MT cipőinket, bár számukra sem a táv, sem a talajviszonyok nem jelentettek kihívást.
Ezen túl teszteltük még női terepfutó szoknyánkat és rövidnadrágunkat is. Valamint szélálló mellényünket és széldzsekinket egyaránt…talán egy kicsit túl is öltöztük az időjárást mindezekkel.

A 4 km viszonylag hamar véget ért, mely a kisvasút végállomására, egy kellemes piknikező helyre érkezett meg. Nos, ekkor realizáltam, hogy most bizony nem vesz fel a kisvasút és nem visz vissza a kiindulási pontra, mint ahogy majd teszi azt az augusztusi verseny során…nekem bizony vissza kell futnom ma még, ha haza szeretnék jutni.
Nekiindultunk tehát a második 4 km-ünknek, de tettünk bele egy kis csavart, és a vasúti sínek mentén futottuk le a visszafelé utat. Kiváló döntés volt, a táj ugyanis meseszép. Mondanám, hogy végig nézelődtünk, de akkor hazudnék, mert itt már bizony erősen figyelnünk kellett a lábunk elé…és végre kiderült hogy az MT-k jól tapadnak és jól is tartanak.

Visszaérve, a szervezők némi frissítőre is gondoltak, nem a megszokott szőlőcukor vagy gél formájában, hanem feketeerdő torta alakját öltve, hiszen egyik futótársunknak születésnapja volt.
A „próbafutás” így maximálisan emlékezetessé vált. 🙂

Kalenji Bükk Mountain Trail

Kalenji Bükk Mountain Trail 4 km-es útvonala

Hazafelé már a kocsiban konstatáltuk Beával, hogy megérte lejönni, és „előfutni” az augusztus 3-ára tervezett verseny rövidebb távját.
Előzetesen féltünk, hogy az emelkedés miatt majd kellemetlen lesz a tapasztalat, de szerencsére nem kellett igazi hegymenettel találkoznunk, csupán egy lankás emelkedővel, így a táv és a hozzá tartozó terepviszonyok bárki számára teljesíthetők, akik szívesen futnak együtt családdal, barátokkal csodaszép környezetben!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​