Explorer 500 – Egy tájoló nem csak tájfutóknak

Ahogy az előző cikkemben is megírtam, szeretnék egy-egy rövid ismertetőt írni az idén a Decathlon áruházakba érkező tájfutó újdonságokról. Most az Explorer 500 fedőnévre hallgató tájolót, iránytűt vettem górcső alá.

Az Explorer 500 tájolót úgy fejlesztettük ki, hogy egyaránt hű társa legyen az embernek, mindegy, hogy tájfutó vagy túrázó fából faragták.

Na de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az Explorer 500-as tájoló nem csak futóknak, hanem túrázóknak is kiváló segítséget nyújt.

A tájoló minden olyan alapfunkcióval rendelkezik, amiről korábbi cikkemben már írtam.  Megmutatja, merre van észak, rendelkezik nagyítóval és különböző aránymértékekkel (25000 és 50000 – ez elsősorban a túrázáshoz használatos térképnél használatos érték, tájfutáshoz az alsó centiméteres beosztás szerintem praktikusabb).

Tájfutó szempontból örülök neki, hogy a korábbi változattal ellentétben jutott hely egy körnek és egy háromszögnek, így a pálya megrajzolása is egyszerűbbé válik. Ugye a háromszög általában a kezdőpontot, míg a kör az egyes megfogandó pontokat jelöli a térképen.

Egyszerűbbé válik a pálya megrajzolása a körnek és háromszögnek köszönhetően

Különlegessége az Explorer 500-nak, hogy a szelence elforgatásával kiküszöbölhetjük a mágneses elhajlás eltéréseit, így a Föld bármely pontján használható iránytűvel rendelkezhetünk.

Az Explorer 500-as iránytű a Föld bármely pontján használható

Nyakpántja révén kényelmes viselési eszköz elsősorban túrázás közben, ha futunk, azért célszerű levenni a nyakból és inkább a kezünkben tartani. Részben emiatt is fog hamarosan érkezni hozzánk az úgynevezett ujjtájoló, ami már kifejezetten a futómozgás közben tájékozódást végzőknek készült.

Mindez egy 100%-ban megújult design, és változatlan ár mellett. Magyarországon 2990 Ft-ért kapható, és szinte valamennyi Decathlon áruházban fizikálisan is megtekinthető, kipróbálható.

Remélem sokatoknak lesz hű társa, hoz majd szerencsét és kellemes élményeket sportolás közben!

Jó sportolást!

A következő cikkben egy kollégám és sporttársam Dávid tollából olvashattok majd a szimboltartó hasznosságáról. Egyáltalán mi is az, miért használjuk és hogy miért nem fér bele egy mobiltelefon, vagy ha belefér is, miért nem praktikus… 🙂

 

Vas Gábor

Vas Gábor

Bármilyen furán hangzik is, 16 évvel ezelőtt egy jégfalmászó verseny kapcsán kerültem a futás és azon belül is a tájfutás... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​