Amit kezdő futóként nem szabad…

... de úgy is csak később fogsz rájönni. Legalábbis én sokáig nem tudtam figyelmen kívül hagyni egy-két dolgot, ami miatt sokszor voltam szomorú, motivációt vesztett, de visszagondolva már csak nevetni tudok rajta. Ne hagyd, hogy mások vagy a saját butaságaid elvegyék a kedved a futástól! Következzen egy „Mit ne csinálj” lista kezdőknek.

Az összes létező futós oldal és csoport követése

A közösségi média használható okosan, jó dolgokra és nem érdemes átesni a ló túloldalára. Ha minden lehetséges futással kapcsolatos oldalt belájkolsz, egy idő után csak ezzel lesz majd tele a falad és nehezen tudod majd kiszűrni a szintednek megfelelő információkat, tippeket, tanácsokat. Amikor nap, mint nap azt olvasod, hogyan kell félmaratonra vagy maratoni távra felkészülni, miközben te épp a tüdődet kiköpve az 5 kilométerrel is alig tudsz megbirkózni – ez bizony eredményezhet demotivált sóhajtásokat… Válogass az oldalak, csoportok között, gondold át, mely bejegyzések, cikkek töltenek fel energiával vagy vesznek el a lelkesedésedből!

Mások eredményeihez való hasonlítgatás

Ezt soha, de soha ne tedd meg! Emlékszem, amikor egy-egy futóközösség oldalán mások eredményeit böngésztem és majdnem sírva fakadtam, látva a saját, „gyatra” teljesítményemet. Ez persze adott egy egészséges iránymutatást és felpezsdítette az alvó versenyszellem iránti hajlandóságomat, de nem is szabad ennél továbbmenni. Óriási hiba, ha olyan emberekhez méred a saját fejlődésed, akiket nem is ismersz, akikről nem tudod, mikor kezdtek el sportolni, mennyi ideje futnak, milyen távokat szoktak futni, hol, milyen gyakran van lehetőségük sportolni. Csakis te magad tudod, hol tartasz a fejlődésben, úgyhogy kizárólag saját magadhoz viszonyíts!

Kezdő futó

Próbáld ki a közösségi futást és szerezz motivációt másoktól!

Tempó, táv

A gondolatmenet hatványozottan érvényes a távra és a tempóra! Vannak olyan mondatok, melyek rettentően rosszul estek abban a pillanatban, amikor meghallottam ezeket. Például, hogy a 8 perces kilométerekkel való futás nem nevezhető futásnak, vagy hogy 3 km alatt nem is érdemes elindulni. Ezeken ma már csak nevetek. Előfordul, hogy fáradtan és lassan tudok csak kocogni. Vagy van, hogy egyszerűen nincs 20 percnél több időm, így csak 3 km fér bele a napomba. De legalább elindulok, kocogok, futok, kint vagyok a levegőn, átmozgatom a testem, kiszellőztetem a lelkem, felfrissülök, boldogabb leszek! Megint csak azt tudom kiemelni, hogy csak te ismered a haladásod ütemét, az éppen aktuális lelkiállapotodat, így ne törődj mások véleményével. És magadat se vezesd félre: ha egy edzés nem úgy sikerült, ahogy eltervezted, majd a következő jobb lesz!

Nekem bevált…

Ha elakadsz és tanácstalan vagy, kérj segítséget bátran a tapasztaltabbaktól, de nem kell mindent szentírásként kezelni, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk. Első futócipő vásárlás előtt gyakran találkozom a „Ti milyen futócipőt ajánlotok?” kérdéssel. Ez tipikusan olyan dolog, amire ezerféle válasz érkezik, így talán még nehezebb lesz a választás… 🙂 A legjobb taktika ilyenkor, ha begyűjtöd és szűröd az információkat, majd egy szűkített listából, felpróbálás, tesztelés után hozol döntést. Ez persze nem csak futócipőre, hanem bármilyen kiegészítőre, applikációra, futópályára vonatkozik – a legjobb a saját tapasztalat!

Hogy mi a tanulság?

Úgy fuss, ahogy és amikor szeretnél, egyedül vagy közösségben, zenével vagy zene nélkül, lassan vagy gyorsan, heti egyszer vagy heti többször, 3 vagy 20 km-t, melegítőgatyában vagy méregdrága futónadrágban – nem ez számít! A lényeg, hogy a saját céljaidat kövesd, ezeknek megfelelően figyeld a fejlődésed, a teljesítményed és egészen egyszerűen élvezd a futást!

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​