Hogyan válassz gyerekkerékpárt?

Jön a tavasz és vele a jó idő, kellene egy bringa életed értelmének, de van ötféle kerékméret, mind különböző felhasználásra, más-más felszereltséggel – kész agyrém, ugye?!

Ha te sem tudod, milyen gyerekkerékpárt válassz gyermekednek, most segítünk!
Gyerekkerékpár

A megfelelő bukósisak kiválasztása alapvető fontosságú!

A kiválasztáshoz nem lesz másra szükséged, csak gyermeked magasságára, illetve, hogy hol fogja használni. Veled, egy közös fagyizás keretein belül a parkban, esetleg elmennétek az erdőbe, vagy lehunyod a szemed és elengednéd egy skateparkba? Bármilyen bringa mellett teszed le a voksod, legyen mindig az első a biztonság és válassz egy megfelelő gyerek bukósisakot!

A helyes kerékpár kiválasztásának kritériumai:

1: Életkor alapján

Kerékpárjainkat ki tudod választani a gyermeked életkora alapján is, de én, személy szerint jobban szeretem tanácsolni a vásárlóinknak, hogy inkább a gyermek magassága legyen a döntő, hiszen ahány gyermek, annyiféle testi adottság, és szerintem nem kell bemutatni, mekkora magasságbeli különbség lehet két 4 éves között.

Gyerekkerékpár

Futóbiciklik 2 éves kortól

Egy biztos, minél korábban ültetjük rá gyermekünket egy kétkerekűre, annál könnyebben megy majd a váltás a nagyobb kerékméretekre. Már 2 éves kortól ajánljuk a futóbicikliket, amelyeken még nincs pedál, inkább egy kismotorhoz tudnánk hasonlítani, de több egyensúlyozást igényel.

3 éves kortól már jók lehetnek a pótkerékkel rendelkező, első tekerős bringák, amelyeknél a pótkerék szerszám nélkül le-, és felszerelhető, így ha már a futóbringán tökélyre fejlesztette az egyensúlyozási képességét (vagy csak egyszerűen profi), akkor egy mozdulattal levehetjük. Amennyiben szükséges, a 20”-os méretig tud használni pótkereket.

12 éves kor felett már érdemes nézelődnünk az alacsony vázas felnőtt kerékpárok között is.

2: Testmagasság alapján

Ahhoz, hogy ki tudd választani a megfelelő méretű kerékpárt gyermekednek, elég lesz a magassága, ennek az információnak a tudatában már meg fogod találni a helyes kerékméretet.
FONTOS:  Ne vegyél az ajánlottnál nagyobb bringát „majd belenő” címszó alatt, mert ezzel veszélyezteted a biztonságát! Ha nagy lesz neki a kerékpár, esetleg nem ér le a lába, nem fogja tudni biztonságosan kezelni, nem fogja élvezni, és a rossz élmények egy életre elvehetik a kedvét a tekeréstől. Mindig lesz a családban vagy ismerősi körben egy olyan gyerkőc, akinek pont megfelelő lesz a méret, így minimális értékcsökkenéssel tovább tudunk rajta adni, ne ezen spóroljunk!

85 – 100 cm közötti magassághoz a 10″-os futóbringákat ajánljuk

Már a legelején elsajátíthatja a két keréken gurulás fortélyait, később könnyebben fog tudni átülni a nagyobb kerékméretű kerékpárokra. A kínálatunkban találsz egy 12”-os, küllős futóbringát is, ami még inkább hasonlít egy vérbeli bringára, csak a pedál hiányzik róla.

90 -105 cm közötti magasság esetén a 14″-os gyerekbringák lesznek a nyerők

Ezekhez a kerékpárokhoz gyárilag jár a szerszám nélkül le-, és felszerelhető pótkerék. A fékkarok kifejezetten a gyermekek kezéhez lettek kifejlesztve, így mindkét féket könnyen tudják működtetni, ami sajnos általában a gyerekbringák között ritkaság. Nálunk nem találsz kontrafékes bringát, mert szeretnénk, hogy már a legkisebbek is megtanulják a helyes fékhasználatot, hogy később ne okozzon gondot az átszokás egy új kerékpárnál.

Gyerekkerékpár

Gyerekkerékpár pótkerékkel

105 – 120 cm között válaszd a 16”-os kerékpárokat!

A pótkerék itt már nem tartozék, de ha szükséged van rá, természetesen tudunk biztosítani hozzá megfelelőt. Elöl-hátul V-fék, és a 14”-os bringáknál is megtalálható Stop-easy gyerek fékkarok gondoskodnak a hatalmas sebességről való hatékony megállásról. Ezekhez a vagány bringákhoz már elengedhetetlenek a vagány kiegészítők.

120 -135 cm-es magassághoz már a 20”-os kerékpárok fognak passzolni

Itt már egy modell kivételével a hátsó váltó alapfelszereltség, egy könnyen működtethető váltókarral váltogathatnak a lurkók kényük-kedvük, és persze a terepviszonyok szerint. Első váltó még nincs, ennek a korosztálynak véleményünk és tapasztalatunk szerint még felesleges, így elöl csak egy tányér lesz, egy designban passzoló nadrágszár védővel. Nekik ez legalább annyira bejön, mint neked a tiszta, ép nadrágjuk, ami ennek köszönhetően nem lesz koszos és nem fog beakadni lánc és fogaskerék közé.

Gyerekkerékpár

135 – 155 cm között már a legnagyobb kerékméretű, 24”-os gyerek kerékpárt ajánljuk.

Itt már nagy a csábítás, hogy ezt a méretet átugord és felnőtt bringát vegyél neki, de nyomatékosan kérünk, hogy NE, a testmagasság rész első bekezdésében leírtak miatt!

Ezek az igazi nagyfiús és nagylányos bringák, ami már hasonlít a szülőkéhez, de még az ő magasságukhoz lett kialakítva. Szinte bármilyen kiegészítővel fel lehet szerelni, amikkel akár egy bringás táborba is nyugodtan elmehet.

3: Felhasználási terület szerint

Míg a 3 és 6 év közöttiek ritkán fogják szabad akaratuk szerint kiválasztani a tekerés helyszínét, addig a kicsit idősebbeknek már sokszor fix elképzelésük van arról, hogy hol szeretnének bringázni.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek lételemük az erdő és a természet, az MTB gyerekbringák között fogod megtalálni az álom bringát.

Gyerekkerékpár

MTB gyerekbringák

 

Akik inkább a városi környezetben érzik magukat otthon, vagy csak nem akarnak dagonyázni, nekik a városi/trekking kerékpárokat ajánljuk.

Ha tombol bennük az adrenalin és egy parkban akarják elsajátítani a trükközés csínyját-bínját, lepd meg egy BMX bringával!

Végül, ha ő egy triatlon vagy országúti kerékpár tehetség, akkor hozzá illik a rendkívül kis mérettől is elérhető országúti modellünk!

Reméljük, sikerült megkönnyítenünk a választást, boldog, balesetmentes, élményekben gazdag közös tekeréseket kívánunk szemed fényével!

Gyerekkerékpár

Laborc Dániel

Laborc Dániel

Kerékpározás A szó maga 10-11 évvel ezelőtt még ugyanazt jelentette nekem, mint minden átlagos 12 éves kissrácnak: a haverokkal kimegyünk... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​