Edzőtermi etikett

Sokan kezdetben kicsit félénken állhatnak a sportolás elkezdéséhez, és bevallom, nálam sem volt ez másként. Amikor elhatároztam, hogy lemegyek egy edzőterembe, de olyan igaziba, ahol a testépítők edzenek, és ahol mindenki erős és szép, jobban izgultam, mint az érettségi előtt.

Nem néznek majd ki? Nincs is megfelelő ruhám. Milyen felszerelést vigyek magammal? Egyáltalán kell-e valami? Vigyek zenét vagy úgyis ordít majd a motivációs zene? Valahogy úgy képzeltem el, mint egy szentélyt, aminek minden fala tükör, friss illat terjeng a levegőben, mindenki szép ruhákban edz, a nők kisminkelve, csillogó bőrrel, gyönyörű egyenes hajjal, ahogyan azt a promófotókon látja az ember. Ezek a szép és erős emberek majd kikuncognak a hátam mögött, amiért kis súllyal dolgozom, vagy mert szimplán nem tudom bekapcsolni a gépet…vagy fogalmam sincs róla, hogyan kell használni.

Ennek megfelelően készítettem fel magam. No nem sminkeltem és még a hajamat sem vasaltam ki. Arra készültem fel, hogy biztosan kilógok majd a sorból. Beléptem, köszöntem, körbenéztem, és rájöttem, hogy senki sem fog azzal foglalkozni, hogy néz ki a hajam és a nadrágom színe harmonizál-e a zoknim színével. Tébláboltam egy picit, elfoglaltam egy nekem tetsző gépet, és onnan mértem fel a terepet, hogyan tovább. Ha valamit nem tudtam, nem találtam, hát kérdeztem: és meglepő vagy sem – mindenki készségesen segített!

Jó pár év edzőtermi tapasztalattal a hátam mögött már én is azok közé tartozom, akiktől régen féltem, hogy majd kinéznek (nem, azóta sem megyek sminkben a terembe, és igazán testépítő alkatom sincs). És ma engem ugyanúgy nem foglalkoztat mások ruházata, felszerelése, vagy hogy milyen gyakorlatot végeznek és hogyan. Én általában „haldokolni” megyek le a terembe. Az arcom vörös, folyik rólam az izzadság, a hajam borzas, de nem érdekel, mert nem azért megyek le, hogy csinos legyek, hanem azért, hogy sportoljak. Valamint nem is azért megyek le, hogy másokon kuncogjak, mert nincs miért kuncogni rajtuk: nem „bénák”, csak kezdők!

Inkább örülök, hogy vannak új és lelkes sportolók, akik megérezték a súlyok „szagát”, akik tettek egy fogadalmat/elhatározást, hogy márpedig idén máshogy lesz. Remélem kitartóak lesznek.

De pár egyszerű etikett szabály betartásával biztosan segítheted a beilleszkedésed:

Használj váltócipőt: Egyrészt a higiénia miatt is fontos – tiszteljük meg a termet és egymást azzal, hogy nem visszük be a koszt és az egyéb szennyeződéseket az utcáról. De a saját biztonságunk miatt is fontos a zárt cipő használata: papucsos lábbal belerúgni egy súlyba nem lehet kellemes érzés. Fontos, hogy a cipő legyen kényelmes, ha lehet, direkt erre a célra való fitneszcipőt használj.

Edzőtermi etikett

A fitnesz során szerzett sérülések 86%-a futócipő viseléséhez köthető

Természetesen ne az utcai öltözékedben eddz, farmerban elég kényelmetlen lenne. Na meg nem is túl higiénikus.

Törülköző – nem csak zuhanyzáshoz: Egyrészt az edzés következtében elengedhetetlen, hogy izzadni fogsz (ha valóban odateszed magad, de hát miért is ne tennéd?!). Másrészt az olyan gépeket is illik letakarni a törülköződdel, amibe beleülsz, ráülsz, ráfekszel, stb. A saját megfontolt érdeked is, hogy ne mások izzadságába feküdj a frissen mosott hajaddal, és hát amit mástól elvárunk, azt tegyük meg magunk is.

Edzőtermi etikett

A törülköző puha és nedvszívó, hasznos társ az edzés során

Fertőtlenítő: Nincs olyan edzőterem, ahol ne lenne kihelyezve fertőtlenítőszer és papír kéztörlő. Egy tanulmány szerint „Egy edzőtermi kerékpár koszosabb, mint egy önkiszolgáló étterem tálcája, míg egy futópadon több a baktérium, mint egy nyilvános mosdó vízcsapján. Higiéniai szempontból azonban a kézi súlyzók állnak az utolsó helyen: ezeken ugyanis több a baktérium, mint egy nyilvános vécé ülőkéjén.” Na ezért fontos a fertőtlenítés!

A gépeket edzésre használd: Ne ott élj szociális életet, ne játssz a telefonodon, ne szelfizz hosszú-hosszú perceken keresztül. Az edzőterem edzésre való.

Tegyél rendet magad után, pakold vissza a súlyokat és egyéb kiegészítőket a helyükre.

Ne adj senkinek kéretlen tanácsot, ha valaki szeretne, úgyis kérdez majd.

Ne itt akarj az élet nagy kérdéseire választ kapni, a sportolók többsége tényleg edzeni és nem beszélgetni jár az edzőterembe.

Tartsd tiszteletben a többieket: Ne kiabálj, hangoskodj, ne hallgass zenét hangszóróról.

Ha beteg vagy, ne menj edzeni, ne köhögj senki arcába (ennek te sem örülnél).

Ha valamit nem értesz: Kérdezd meg.

Ha nem bírod el: Kérj segítséget.

A sportolók között van egyfajta összetartás, hidd el, senki sem fog megszólni azért, ha jobb, erősebb, gyorsabb, ügyesebb szeretnél lenni.

Kovács Nikoletta

Kovács Nikoletta

Már kisgyerkőcként is az életem része volt a sport, úsztam, szertornáztam, atletizáltam és shotokan karatéztam hosszú éveken keresztül. Ilyen múlttal... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​