Terepmintás dinamizmus – Kosárlabda cipő teszt

Forray Gábor, a magyarországi DECATHLON kosárlabdáért felelős munkatársa a Tarmak SC 500-as cipőjéről szerzett tapasztalatait osztja meg írásában.

Nagy mosoly kanyarodott az arcomra, amikor megkaptam a lehetőséget, hogy hazánkban elsőként tesztelhetem a TARMAK márka új kosárcipőjét, ugyanis a sors fintora hogy még aktív versenyző koromban, tehát 6-7 évvel ezelőtt, enyhén szólva nem igazán voltam jó véleménnyel az akkor még Kipsta márka alatt futó Decathlonos lépőkről. Csak úgy, mint a többi fiatal, kinézet alapján vagy a kedvenc játékosom által hordott cuccokat választottam.

Az SC 500-as kosárlabda cipő a 2. olyan csukája a TARMAK márkának (a Shield 500-as cipő után), amely rendszeres, versenyszerű kosárlabdázáshoz lett kifejlesztve.

VÉGRE!

A Shield 500-as masszív megjelenése után kijött az a cipő, amely nem csak technikai tudásában, de kinézetében is maradandót hozott. Nem kedvelem annyira a camouflage cuccokat, viszont ahogyan a cipőn a színátmenetekkel ízlésesen megoldották, egy egészen új szintre emelték ezt a stílust. A cipő vonalai és anyaghasználata könnyedséget, gyorsaságot és agilitást sugároz magából.  Az első eresztés szín használatával ugyan nem vagyok teljesen megelégedve, ám ez az első modell, ami női színekben is megjelent.

Félmagas szár…

Se nem magas, se nem alacsony. Jómagam is, mint sok sporttársam, a bokások közé tartozom. Mit is jelent ez? Úton-útfélen alám fordul a bokám. Annyiszor kiment már, hogy a szalagjaim úgy elengedtek, hogy szinte már alig tartanak valamit. Többek között ezért mindig is viszolyogtam és elzárkóztam az alacsony szárú cipőktől. Amikor a kezembe kaptam az SC 500-ast, sem volt ez másképpen. Az elején természetesen bokavédőben játszottam, de aztán 1-2 otthon felejtett bokavédős alkalom után elengedtem. Az, hogy azóta se ment ki a bokám a szerencsén felül két dolognak köszönhető:

A WEBLOCK rendszer lényege, hogy a cipőfűzők nem csak a cipő felső részének legtetejét szorítják meg, hanem a cipő felső részében végigfutó pántokat is meghúzzák, így elérve azt, hogy a cipő a lehető legjobban felvegye a lábam formáját és a legoptimálisabb mértékében szorítsa rá azt.

A POWER FRAME technológia pedig a cipő talpának közepén helyezkedik el, mely segít, hogy a lábad mozgás közben kevésbé deformálódjon és csavarodjon, amely a legfontosabb, ha el akarjuk kerülni a bokasérüléseket.

Kosárlabda cipő teszt

Félmagas szárú Tarmak SC 500-as kosárlabda cipő

Amikor kézhez kaptam a cipőt azt gondoltam, hogy ez egy parkettára megálmodott finomság. Erre azonnal kivezényeltek bennünket a márka központjában található betonos pályára, ahol előtte még az eső is csepergett. A cipő úgy viselkedett,mintha egy benti pályán használtam volna. Ez mind rendben van, de az egy nagyon sima betonos pálya volt. Ahogy hazaértünk, azonnal vittem ki az itthon jól megszokott aszfaltos pályára és egész nyáron kint pattogtattam benne. A talpa olyannyira nem kopott el, hogy azóta is használom a bajnokságban, ahol mindig parkettán játszunk.

Nagyobb testű játékosoknak ugyan a Shield modelleket ajánljuk, de örömmel mondhatom, hogy az SC 500-as az én méreteimmel (100 kg) is remekül vitézkedik, és sem a térd-, sem derékfájdalmaim nem jelentkeztek, mióta ezt a cipőt használom.

Bátran merem ajánlani ezt mindazoknak, akik egy könnyű és gyors cipőre vágynak, a pályán tempósan mozognak, játékukban sok az irányváltás és a kitámasztás, valamint sokat ugranak.

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​