Hogyan válassz? – Pataápolás

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

A patának különös jelentősége van. A benne levő anatómiai képletek, alkotórészek csökkentik a talaj felől érkező “ütéseket” – ezeket az alkotókat védi az egészséges, kemény szarutok. A rugalmas nyír fontos szerepet játszik a láb vérkeringésében. A szaru kiszáradását, repedezését, vagy éppen a talp felázását, a nyír rothadását megelőzendő, a pataápolás napi szintű, nagyon fontos feladat. A pataápolószerek megválasztásakor döntő a szaru minősége, az ápolás gyakorisága, és az ápolószer kiszerelése, állaga.  

A szaru minősége

Ha lovad patáját egész évben szükséges patazsírral, pataolajjal ápolni – pl. mert istállóban tartod – , válassz a pata rugalmasságát, egyben szilárdságát megőrző patazsírok közül. Színtelen, zöld és fekete színben kaphatók. Ha a pata száraz, repedezik, válassz olyan pataolajat, patazsírt, mely tápláló összetevőket is tartalmaz!

Ha lovad patája gyakran érintkezik nedvességgel – pl. félrideg tartás, sáros talaj, nedves alomszalma – , a nyírbarázdák és a nyír rothadásnak indulhatnak. A kátránytartalmú patazsírok a nyírrothadás kezelésre és megelőzésére egyaránt használhatók. Fontos – csak a pata talpi felületére kend őket, a szarufalra ne!

A nyírrothadás kezelésére speciális, gél állagú ápolószert is találsz kínálatunkban!

Az ápolszerek kiszerelése, állaga

Pataápoló szerek különböző kiszerelésben léteznek. A legáltalánosabb a hagyományos, vödrös patazsír, melyet ecsettel kenhetsz fel a patára. A télen megdermedő patazsírokkal ellentétben a patagéleket és olajokat hőmérséklettől függetlenül, egész évben használhatod. Tárolás és használat szempontjából nagyon praktikusak a spray kiszerelésű pataápolók. Használatuknál azonban vedd figyelembe, hogy vannak lovak, melyek idegenkednek a spraytől.

“A pataápolószerek felkenése előtt patakaparóval gondosan tisztítsd meg lovad patáját –  A nyírbarázdák kitisztitásához használj kisméretű, erős kefét!”

Valérie – Fouganza termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

 

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​