Hogyan válassz? – Lovaglópálca, lovaglókesztyű

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

A lovaglópálca a lovas előrehajtó segítségeinek támogatására, nyomatékosítására szolgál. A hosszú – idomító – pálcákkal a ló hátulsó lábait aktivizálhatod. Fontos, hogy a lovaglópálcát használó lovas keze az ülésétől független legyen, ellenkező esetben akaratlanul zavarhatja pálcájával a lovat! Íme, pár jó tanács a megfelelő lovaglópálca kiválasztásához:

Nagy általánosságban a pálcákat három csoportra oszthatjuk:

Általános használatra készült pálcák

Ezek a legtöbb szababadidőlovas számára megfelelők. Hosszuk 49 – től 70 cm-ig terjed. Ezekkel a pálcákkal akár dolgozhatsz bent, akár mehetsz terepre is. Kialakításuk miatt fogásuk kényelmes és biztonságos.

Ugratáshoz

Az ugrópálcák 49 cm-nél rövidebbek. Nyelük általában vastagabb, a rövid pálcák merevebbek, csuklópántjuk nincsen.

Idomításhoz

Az idomítópálca feladata, hogy a lovas elérje vele a ló hátulsó lábait is. Az idomítópálcák hosszúak (110 – 120 cm) és vékonyak, csapó helyett kis, rövidke sudaruk van. Ezeknél a pálcáknál még fontosabb, hogy a lovas ülése kezétől független legyen, akaratlanul ne adjon pálcasegítséget! Az idomítópálcák használata versenyen csak a melegítőpályán megengedett, a négyszögbe lépve már nem. Az idomítópálcák földi idomításhoz is megfelelők.

“A pálca használatát még csak tanuló, vagy terepre járó lovasok válasszanak csuklópánttal készült lovaglópálcát, azt kevésbé könnyű leejteni, elveszíteni. “

Valério, Fouganza Termékmenedzser

Hogyan válassz lovaglókesztyűt?

Lovaglókesztyűre minden lovasnak szüksége van! Kesztyűből van meleg, van tapadós, van vízhatlan hátú, van bőr, van kötött… Itt van pár jó tanács, hogy melyik lehet neked a legmegfelelőbb!

Amikor kesztyűt választasz, két szempontot mindenképpen figyelembe kell venned! Milyen rendszerességel lovagolsz, és milyen időben?

A leggyakrabban használt lovaglókesztyűket egész évben viselheted. Bizonyos fokig ezek is megvédenek a hidegtől, és megelőzik, hogy a szár kidörzsölje a lovas kezét, illetve kicsússzon a kézből.

Nagy hidegben jó szolgálatot tesznek a bélelt, meleg lovaglókesztyűk, melyeket kimodottan télire ajánlunk! Ha azonban a kesztyű vastagsága zavarna, válassz a vékonyabb, szelet megfogó, vízhatlan vagy vízlepergető anyagú modellekből. Ezeknek tenyéri oldala és rátétjei is vékonyabbak, hogy érezd a szárat.

Ha egész évben hordasz kesztyűt, és megszoktad a viselését, nyugodtan válassz a vastagabbakból – ezek jobban védenek a nagy hidegben.

Az lovaglással ismerkedő, vagy alkalmanként lovagló lóbarát elsődleges szempontja a kényelem – azaz a szár dörzsölésétől való védelem, és a biztonságos szárfogás – tehát a szár ne csúszzon ki a lovas kezéből. A gépi kötésű anyagból vagy elasztikus pamutszövetből készült, tenyerükön tapadós szilikonpöttyös kesztyűk praktikusak – nem  vastagok, felveszik a kéz formáját, és a szár sem csúszik bennük. Hátrányuk, hogy legtöbbjük erősítés nélkül készült, így a kidörzsöléstől kevésbé védenek.

Ha hetente több alkalommal is lóra ülsz, számodra legmegfelelőbbek az erősítéssel és csúszámentes felületekkel készült, szintetikus anyagú kesztyűk. A csúszásmentes felületek – leggyakrabban a tenyéren és az ujjakon, kényelmes, biztos szárfogást biztosítanak. A kesztyűk vékonyak, nem zavarják a szárkezelés finomságát. Fontos jó tulajdonságuk még, hogy strapabírók.

A minden évszakban, szinte minden nap, vagy akár naponta lóra ülőknek – akárcsak lovaglónadrágból – évszaknak megfelelőt érdemes választani. Tavaszra-nyárra válassz jól szellőző, légáteresztő technikai anyagokkal készült modelljeinkből, télire pedig a melegebbekből. A precíz szárkezelés szempontjából a szilikonos kesztyűk a legideálisabbak.  

“Vannak olyan kesztyűink, melyek csak  egy méretben készülnek. Mások méretezése különböző, van amelyiknél, elsősorban a gyerek kesztyűknél az életkort, míg felnőtteknél a kéz méretét adjuk meg. A felnőtt kesztyűk számozása 3XS – től egész 2XL-ig terjed. Vannak modellek, ahol a szokásos – angol mértékegység szerinti – kesztyűméterezés szerint adjuk meg a méreteket – 6.5’’- 8.5’’.

Valérie – Fouganza Termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​