Hogyan válassz? – Lovaglónadrág

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

A lovaglás minden évszakban űzhető szabadtéri sport, ám az időjárásnak megfelelő lovaglónadrág nélkülközhetetlen ahhoz, hogy a lovas igazán kellemesen érezze magát a nyeregben. Van aki számára a célszerűség, van aki számára a kényelem, van aki számára a hosszú élettartam a fontos. Számos lovaglónadrág közül választhatunk – de hogyan találjuk meg épp azt, ami számunkra a legjobb?

“Akár egy farmerben vagy hosszúnadrágban is lehet lovagolni!”– lehet hallani igen gyakran. Ám vigyázat – a farmer vagy egy hétköznapi hosszúnadrág könnyen kidörzsölhet,  sőt, fel is törhet. A lovaglónadrágokat úgy tervezték, hogy ne gyűrődjenek, száruk ne csússzon fel, a nyeregszárny vagy a kengyelszíj ne okozzon sérülést a lovasnak.

A kényelmes lovaglónadrág a lovas ruházatának egyik alapdarabja. A lovaglónadrág kiválasztásának két legfontosabb szempontja, hogy mikor és milyen gyakran, milyen intenzitással lovagolsz. Emellett fontos ismérvek még a kényelem, a szabad mozgás, a tartósság és a tapadás.

A lovaglás szabadtéri sport. A hőmérséklet, a csapadék, szél, és a terepviszonyok – pl. terep vagy fedeles, verseny – fontos szempontok a nadrág kiválasztásakor. A nadrág anyaga a legfontosabb tényező ezen a téren.  A legtöbb lovaglónadrág “négyévszakos”, ám készítünk kimondottan téli és nyári, sőt, vízálló lovaglónadrágot is.

Hideg, csapadékos időben jó választás a légáteresztő anyagú, polárbéléssel készült lovaglónadrág. Esőben, hóban vízhatlan lovaglónadrágjaink tehetnek jó szolgálatot. Nagy melegben praktikus és kellemes viselet a légáteresztő betétekkel kombinált lovaglónadrág. Ezekben nem melegszel ki, a mozgás közben keletkezett hőt és nedvességet átengedik és anyaguk gyorsan száradnak. Tavaszra – őszre szinte minden négyévszakos lovaglónadrágunk megfelel. Különböző szabású, tapadású és strapabírású modellekből választhatsz.

A lovaglással még ismerkedő, heti egy-két alkalommal lóra ülő kezdőnek, vagy ugyanilyen gyakran lovagló hobbilovasnak kényelmes, strapabíró lovaglónadrágra van szüksége. A csúszásmentes felületek nagyban segítik a lovas ülését azáltal, hogy tapadnak a nyereghez, így az ülés és a lábtartás biztosabb, biztonságosabb. Számukra a legjobb választás a négyévszakos lovaglónadrág.

A heti több alkalommal, minden évszakban lóra ülőknek célszerű, ha az évszaknak megfelelő lovaglónadrágot választanak – azaz – több lovaglónadrágjuk is van. A csúszásmentes felületek – térdfoltok, “telifolt” a rendszeresen lovaglók számára talán még fontosabbak, mivel a nyeregszárny és a kengyelszíj dörzsölését is mérséklik.

Akik minden nap lovagolnak, azok számára a nadrág strapabíró volta mellett szintén fontos a tapadás. Az idomítómunkát végzőknek a “telibőrös” – csúszásmentes, szintetikus “telifolttal” vagy szilikonos felületekkel készült nadrágok a praktikusabbak. Az időjárás a naponta lóra szállóknál is meghatározó tényező, elsősorban azoknál, akik télen-nyáron naponta több lovat is lovagolnak. Ideális esetben nekik is több lovaglónadrágjuk van, az évszaknak és a munka jellegének megfelelően.

A tapadás

A térd rátétjei, a térdfoltok – bármilyen anyagból is legyenek – védik a lovas térdét a kengyelszíj és a nyeregszárny dörzsölésétől. A különböző anyagú térdfoltok másféleképpen tapadnak. Az anyagukban térdfoltos nadrágok még nem rendelkeznek csúszásmentes felülettel.

A bőrhatású (a hasítottbőrhöz hasonló tulajdosnágú és kinézetű), szintetikus anyagból készült térdfoltok már bizonyos mértékig tapadósak. Elsősorban hasítottbőr külső térdtámaszú nyergeken segítik a lovas lábtartását azáltal hogy mérséklik a láb csúszkálását a nyeregszárnyon, térd/combtámaszon.

A legjobb tapadást a szilikonos térdfolttal készült nadrágok kínálják. A kitűnő tapadás mellett ezek a nadrágok azért is kényelmesebbek, hogy nincs varrott térdfoltjuk, a szövet mindenhol egyforma vastag.

A lovas ülését biztossabbá, biztonságosabbá leginkább a telibőrös – az ülőfelületen és a combok belső felületén is tapadós, szintetikus szövettel vagy szilikonos felületekkel készült – lovaglónadrágok teszik. A stabil, mély ülést megkövetelő idomítómunkát végző lovasok körében ezek a legkedveltebb nadrágok.

Kényelem és mozgásszabadság

A legkényelmesebb, igazán szabad mozgást a MESH szövettel készült nadrágok kínálják. Ez az anyag elasztikus, emellett jól is szellőzik. Az elasztikus, mikroszálas szövetből készült nadrágok a lóval való közeli kontaktust inkább lehetővé teszik, mint a vastagabb, pamutszállal készült négyévszakos modellek. A lovaglónadrágok szinte mindegyike testhezálló szabású, ez is a lovas kényelmét és szabad mozgását szolgálja.

Noha minden lovaglónadrágunk anyaga strapabíró, kopásálló leginkább mégis a mikroszálas szövetből készültek a leghosszabb élettartamú darabok. A mikroszálas szövet ugyanis jobban ellenáll a dörzsölésnek. A mikroszálas anyagú nadrág a legjobb választás, ha heti több alkalommal is lovagolsz.

„Hogy lovaglónadrágodat sokáig használhasd, ügyelj annak szakszerű tisztítására. Jó, ha a rátapadt lószőrt minden lovaglás után lekeféled róla, így a szőr nem tapad bele az anyagba. Mosáskor ügyelj, hogy a pantentokat, cipzárakat gombold és húzd be.”

Florence, Fouganza Termékmenedzser:

Fordította: Andics Bernadett

 

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​