Hogyan válassz? – Lovaglócsizma

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

Bőrcsizma, szintetikus, vagy gumi? Fűzős, vagy cipzáros? Számtalan modellből választhatsz. A következőkben adunk pár hasznos tanácsot, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

A lovaglócsizma nem egyszerűen “jól néz ki”. Biztonságos, megvédi a lovas lábát a kengyelbe csúszástól, és a nyeregszárny dörzsölésétől. Sok lovasnak csizmában könnyebb az alsó lábszárát a megfelelő helyen tartani.  A csizma nem csak a kengyelbe való becsúszást segít megelőzni, de talpának és sarkának kialakítása olyan, hogy egy esetleges eséskor kevésbé akad be a lábad a kengyelbe. Lovaglócsizmád kiválasztásának két legfontosabb szempontja – az időjárás és hogy milyen gyakran ülsz lóra.

Kemény hidegben válassz szintetikus anyagú, meleg bélésel készült lovaglócsizmát! Léteznek kimondottan téli csizmák – a hagyományos “pufitól” a vékonyabb, elegánsabb és a ló oldalával való közeli kapcsolatot lehetővé tevő modelleken át egészen a téli, neoprén szárú, vízhatlan fejű, melegen bélelt darabokig.

Ha béleletlen gumicsizmádba meleg polárbélést, meleg talpbetétet teszel, vagy polár csizmazoknit húzol, megvéd ugyan a hidegtől, de nem nyújtja azt a kényelmet és melegérzetet, mint egy “igazi” téli lovaglócsizma.

A lovagásba frissen belekóstoló, vagy alkalmanként lóra szálló lóbarát legfontosabb szempontja a biztonság. A lovaglócsizma sarkának és talpának kialakítása megakadályozza, hogy a lovas lába becsússzon a kengyelbe, vagy eséskor fennakadjon.

A gumi lovaglócsizmákat tavasztól őszoig bélés nélkül, télen meleg polárbéléssel, vagy talpbetéttel hordhatod. A gumicsizmák tökéletesen vízállóak – így valóban minden időben, minden talajon alkalmasak lovaglásra.

Intenzív használathoz

A kényelem és biztonság mellett a segítségadás egyre nagyobb szerepet kap. A lovaglócsizma tegye lehetővé a ló oldalával való közeli kapcsolatot, idomuljon a lovas vádlijához – ennek tökéletesen megfelelnek gumibetétes vádlival készült modelljeink. Fontos, hogy a csizmába könnyű legyen belebújni és könnyen le is vehesd.  

Egyes lovasok gyakran szinte az egész napjukat lóháton –  lovaglócsizmában – töltik. A jó minőségű, puha bőr nem csak a ló oldalával való közeli kapcsolatról gondoskodik, de a lovas számára is kényelmes. A fűzős modelleket a fűzőnél puhabőrrel béleltük alá, így nem nyomja, nem dörzsöli a bokát. A vartott talppal készül lovaglócsizmák tartósabbak, az időjárás viszontagságainak jobban ellenállnak, mint a ragasztott talppal készültek.

A lovaglócsizmák általában bőrből vagy gumiból készülnek.

  • – gumicsizmák: Az alkalmi,- vagy a lovaglással most ismerkedő lóbarát számára nem csak jó ár-érték arányuk miatt előnyösebbek. Tisztításuk könnyű, elég őket lemosnod. Télen-nyáron hordhatod őket, és tökletesen vízállóak.

 

  • bőrcsizmák: Elsősorban a rendszeresen lovaglók körében kedveltek. Gyakori és gondos tisztítást, ápolást igényelnek.

Hogyan válassz megfelelő méretet?

A gumicsizmák vádlimérete és hossza lábméretenként azonos, ám ha a szár túl hosszú, egyszerű belőle levágni!

A “komolyabb” szintetikus,- és bőrcsizmák különféle vádlikörméretben kaphatók. A gumibetéttel készült modellek kitűnően idomulnak a lovas vádlijához, felveszik annak méretét és alakját.

Vádlid méretének megméréséhez, a szárhossz felvételéhez segítségedre lesznek az áruházakban és a weboldalon egyaránt megtalálható mérettáblázatok és mérési útmutatók.

A bőr természetes anyag, lélegzik benne a láb. Ám  a bőrcsizmák rendszeres, akár napi tisztítást, ápolást is igényelhetnek. Tisztításukhoz használhatsz nyeregszappant, majd még teljes száradás előtt bőrápolót, cipőápolót. A viaszos bőrápolók a legmegfelelőbbek a célnak. Ha csizmád nedves, soha ne szárítsd hőforrás – pl. radiátor, fűtőtest – közelében!”

Valérie, Fouganza Termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​