Hidegben, esőben, a szél ellen – Kerékpározás télen

Kerékpárral átkelni egy tengerszoroson nagyon romantikus. Mindezt Skóciában, februárban, mikor a higanyszál nem kúszik 5 fok fölé, igazán nagy kalandnak bizonyult... Öt kerékpáros nagykövet egy héten keresztül járta Nyugat-Skócia országútjait, ahol a 2018-as őszi-téli kollekciót tesztelték. Erről olvashattok egy képes élménybeszámolót.

Az őszi-téli kollekció tesztelésének helyszíne

5 nap alatt bejártuk Nyugat-Skócia országútjait, mely tökéletes helyszín volt a 2018-as országúti kerékpározás őszi-téli kollekciójának teszteléséhez. Ez a táj valóban a kerékpárosok álma, hatalmas élmény volt felfedezni ezt a természeti kincsekben gazdag, mesebeli vidéket. A beszámoló és a bringázáskor készített képek alapján, reméljük mindenki kedvet kap ahhoz, hogy új utakat fedezzen fel.

Hidegben, esőben, szélben - Kerékpározás télen

5 nagykövetünk: Mathilde, Rebecca, Mick, Matt és Sébastien

5 nagykövetünk (Mathilde, Rebecca, Mick, Matt és Sébastien) a Mull-szigetek felfedezésére indult. Kíváncsiságuk jutalmaként megismerhették Nyugat-Skócia egyik gyöngyszemét. Miután kikötöttek Tobermory-ban, ebben a képeslapra kívánkozó falucskában, nem is vesztegették idejüket és útnak indultak. Tettek egy 80 km-es kört a sziget északi részén, hogy azután a fent említett klasszikus halászfaluban pihenjenek meg.

Hidegben, esőben, szélben - Kerékpározás télen

Elhagyva a skót falu utcáit – ahol színes házak sorakoznak – és a halászhajókat, 5 bringásunk elé lélegzetelállító látvány tárult. A zuzmós, mohás út szélét mintha porcukorral szórták volna be, bár nem voltak mínuszok, a hó nem olvadt el. Mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna, ami a felfedezésre vár.

A táj lenyűgöző…

A nap sugarai annyira hívogatóak, hogy az év folyamán még biztosan vissza kell térnünk ide. Lenyűgöző tájakon visz keresztül az út. Bár a kemény tél nem kíméli az  útburkolatot, mégis jól járhatóak. Kisebb-nagyobb szintkülönbséggel rendelkező vidékről van szó, ahol a  meredek emelkedőkön a csapatszellem és a társak lendülete segít továbbhaladni. Mick és csapata a Calgary öbölnél álltak meg egy kis pihenőre, ahol a fehér homok és a türkizkék víz sivatagi oázisra emlékeztetett, ami szokatlan látvány egy ilyen hőmérsékletű vidéken.

Hidegben, esőben, szélben - Kerékpározás télen

Ezúttal a fürdőzést kihagyva, két óra bringázás után ideje volt visszafordulni Tobermory-ba, ahol a csapatot a jól megérdemelt ebéd várta. Ezt követően kompra szálltak Drimnin irányába, majd a kis kikötőből tovább a szállásra, egy Ardnish nevű faluba.

Rebecca (kontroller Angliában) számára ez az út az országúti kerékpározás tökéletes példája: “Imádok új helyeket felfedezni, családi, baráti körben tölteni a szabadidőmet, így hódolni a közös hobbinak és beszélgetni sportolás közben.” A téli körülmények nem jelentenek számára akadályt: “Ha minden alkalommal félretenném a kerékpárt ,amikor Angliában esik az eső, vagy hideg van, sosem szállnék nyeregbe… Nem kell más, csak az időjárásnak megfelelő ruházat és felszerelés, bringázás után pedig egy forró csokoládé!”

Mick (kerékpáros tanácsadó Sheffieldben) is hasonlóan vélekedik. Fiatal korában versenyszerűen kerékpározott, de mostanában inkább hosszabb kerékpáros túrákat tesz barátaival. Megcsodálják a vidéket, pihenésképpen pedig egy jó kávét és süteményt fogyasztanak el együtt.

Hidegben, esőben, szélben - Kerékpározás télen

“A sziget csodálatos! Hihetetlenül szép és elképesztően hideg…”

Sébastien, szenvedélyes kerékpáros és a Decathlon munkatársa immár 15 éve, válaszol a kérdéseinkre és mesél a színes, téli kerékpározásáról.

Jártál korábban Skóciában?

“Kamaszként jártam ott, bár nem a felföldön, egy cserekapcsolat révén egy farmon laktam. Ősz volt, egész idő alatt esett, rettentő hideg volt, ezért meleg vizes palackot raktunk az ágyba, mert a szobában nem volt fűtés. Elég kemény volt…”

Mire számítottál az odautazásod előtt?

“Tudtam, hogy kivételes tájról van szó, de a képzeletemben mégis teljesen másra számítottam. Élt bennem egy kép egy nagyon zöld dombos vidékről, kastélyokkal, szoknyás fickókkal, akik whiskey-t iszogatnak (nevet). Hihetetlen a vidék. Magas hegycsúcsok nélkül, de rettentően meredek emelkedőkkel, rengeteg tóval, melyek a hatalmas végtelen érzetét keltik. Vad természet, érintetlen sziklás vidék, teljesen más, mint amit elképzeltem.”

Hidegben, esőben, szélben - Kerékpározás télen

Mi az, ami leginkább megfogott?

“Kétségkívül a táj, ami rendkívül magával ragadott. Szembesülni a határtalansággal igazán nagy sokk volt, jó értelemben véve. A látvány leírhatatlan volt.”

Ajánlanád kerékpáros barátaidnak?

“Szerintem ez az egyik legcsodálatosabb vidék, tökéletes a kikapcsolódásra és nincs is túl messze. Ideális kerékpározásra, hisz alig járnak autók a szigeteken. A kanyargós utak izgalmasak, minden méteren újabb meglepetés vár. Itt tényleg úgy érezheted, hogy egy távolinak tűnő tájon bringázhatsz anélkül, hogy a világ másik felére kellene utaznod.

Meggyőztelek? Elgondolkodtál, hogy nekivágj egy skóciai bringázásnak?”

Hidegben, esőben, szélben - Kerékpározás télen

“A tekerés után nincs jobb, mint meginni egy jó kávét vagy forró csokoládét.”

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​