Jóga futó módra 1.

A jóga a futás legjobb barátja. Miért is? Na nem(csak) azért, mert az ellentétek vonzzák egymást...

A jóga nyújtja a futás által megrövidült izmokat, valamint csökkenti bennük a feszültséget. A jóga gyakorlásával növelhetjük az izmok mozgástartományát, illetve erősíthetjük őket, növelve ezzel a teljesítményünket. A jógagyakorlatok – sok más egyéb izom mellett – a törzs izmait is keményen megdolgoztatják, amelyek futás során kiemelt jelentőséggel bírnak. Ráadásul a különböző légzőgyakorlatok alkalmazásával növelhetjük a tüdőkapacitásunkat. Ami pedig a grátisz, hogy a futósérüléseket is jó eséllyel elkerülhetjük a segítségükkel. Nem véletlenül tartják a jógát az egyik legjobb keresztedzésnek.

Amellett, hogy sokoldalúan hat a fizikumunkra, mentálisan is erősít. A jóga által kiegyensúlyozottak, harmonikusak , kitartóak, magabiztosak leszünk, az új kihívásokat könnyebben vesszük. A jóga megtanít a belső fegyelemre, ami jól jön, amikor edzés vagy verseny során a testünk már azt mondja: állj!, és az elménkkel megyünk tovább, dacolva a fájdalommal. Azáltal, hogy szinte teljesen ellazulunk, elcsendesíti a gondolatainkat, kérdéseinket és kételyeinket, amelyek állandóan velünk vannak, még futás közben is.  A jóga tehát békét teremt nemcsak a testünkben, de a lelkünkben is.

Most, hogy már tudjuk, milyen szuper dolog a jóga, nézzük, melyek a legjobb jógapózok futók számára, (például) keresztedzés gyanánt:

1. Lefelé néző kutya

A lefelé néző kutya (adho mukha svanasana) az egyik legismertebb jógapóz, nem véletlenül, hiszen egyszerre erősíti és nyújtja az egész testet. Nyújtja a vádlit, a comb hátsó részét és a mellizmokat, nyitja a mellkast, ugyanakkor a kar-és vállizmokat erősíti. Belső szerveinket is kiválóan megmozgatja, hiszen a jógapóz gyakorlásával szinte “masszírozzuk” őket.

Jóga futóknak

Lefelé néző kutya

2. Híd póz

A híd póz (setu bandha sarvangasana) az egyik kedvenc jógapózom. Amellett, hogy kiválóan nyújtja a mellkast, a nyakat és a gerincet, fáradt lábainkat is új erővel vértezi fel. Serkenti az alhasi szervek, a tüdő és a pajzsmirigy működését. Lecsendesíti a gondolatainkat és elűzi a depressziót.

Jóga futóknak

Híd póz

3. Csónak póz

A csónakpóz (navasana) erősíti a has-, hát- és a combfeszítő izmokat, valamint lazítja a farizmot. Fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyérzéket.

Jóga futóknak

Csónak póz

4. Harcos II. póz

A harcos II. póz (virabhadrasana) a jóga alapvető pózainak egyike. Nyitja a mellkast, javítva ezzel a tüdőkapacitást. Lazítja a  vállakat, a nyakat és a hátat, mindemellett pedig erősíti a láb, a törzs és a fenék izmait.

Jóga futóknak

Harcos II. póz

5. Szék póz

A szék póz (uthkatasana) az egyik leginkább erősítő hatással bíró gyakorlat, fejleszti ugyanis a fenék, a comb és a has izmait is, nyújtja a gerincet. Személyiségfejlesztő hatása sem nélkülözhető, hiszen erőt, kitartást és magabiztosságot ad.

Jóga futóknak

Szék póz

A cikk következő részében azokkal a pózokkal ismerkedünk majd meg, melyek a futást követő nyújtás során lehetnek hasznunkra.

(A pózok bemutatásáért köszönet drága barátnőmnek, Lukács Fanninak!)

Lukács-Tóth Eszter

Lukács-Tóth Eszter

A futáshoz nem túl régi, de annál nagyobb szerelem fűz. A kisfiam születését követően nem sokkal, kb. egy éve kezdtem... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​