Környezetbarát tippek futóknak – 2. rész

Napjainkban talán világszinten az egyik legfelkapottabb téma a globális felmelegedés, a klímaváltozás, és ezek hatásai környezetünkre, Földünkre, életünkre. Nem csak magánemberként, hanem futóként is igyekszem tenni környezetünk védelme érdekében. A cikksorozat második részében további környezetbarát tippeket osztok meg, melyeket a sportolás, futás során tudunk hasznosítani.

Az előző cikkemben szó esett többek között a ploggingról, a munkába futásról, a versenyeken való frissítésről és a rajtcsomagokban található, sokszor felesleges kiegészítőkről. Nézzük, mivel lehet még kiegészíteni a listát!

Szelektálj!

Pár éve kezdtem el rendszeresen futni, de a futócuccaim, és a különböző kiegészítők lassan egyre nagyobb helyet igényeltek a ruhásszekrényemben. Halmoztam a különböző versenyeken bezsebelt pólókat, minden szezont valami új, trendibb ruházattal indítottam. Van olyan cuccom, amit csak azért vettem meg, mert olcsó volt, de valójában nem is volt rá szükségem.

A hétköznapi ruháimat havonta szelektálom, ilyenkor mindig felteszem magamnak a kérdést: „Rendszeresen használom ezt a ruhát? Szeretem egyáltalán? Szükségem van rá?” Ha a válasz nem, megválok tőle és újrahasznosítom vagy elajándékozom. Ugyanezt teszem a futócuccaimmal is. Ha ragaszkodó típus vagy és nehezen mondasz le egy-egy emlékezetes verseny pólójáról, tedd fel magadnak a fenti kérdéseket, és nemleges válasz esetén szabadulj meg tőle, csak a helyet foglalja a szekrényben… Ha mindenképpen valami új dologra vágysz, ésszel vásárolj, ne hirtelen felindulásból!

Használt futócuccok adás-vétele

Ha sikerült a szelektálás, a jó állapotú, alig használt, esetleg vadiúj, de soha nem használt ruháidat megpróbálhatod eladni. A jófogáson vagy vaterán kívül a Facebook is tele van már használt sportszerek, futócuccok adás-vételével foglalkozó csoportokkal. A hirdetést minél pontosabb részletekkel add fel, különösen a futócipő esetén fontos a minél precízebb megfogalmazás!

Környezetbarát tippek futóknak

Az új, de soha vagy alig használt futócipők adás-vétele nagyon népszerű. Hirdetés feladásánál ügyelj a részletekre!

Készítsd magad!

A polcok roskadoznak a szivárvány minden színében pompázó és különböző ízű izotóniás italok kínálata alatt. Sok, káros anyaggal teli műanyag palack, amit sokan minden edzés előtt, után előszeretettel fogyasztanak – teljesen értelmetlen. Tény, hogy praktikus, de sokkal környezetkímélőbb megoldás az, ha izotóniás italport veszünk. Amennyiben rendszeresen fogyasztod, akkor minél nagyobb kiszerelésben vedd meg! Ugye az már alap, hogy saját kulacsból iszod? 🙂 Az energiapótlásra szánt müzliszeleteket, fehérjedús ételeket pedig te magad is elkészítheted, ha szeretsz a konyhában, az összetevőkkel kísérletezni! Az általad, természetes anyagokból készített élelmiszerek a legmegbízhatóbbak.

Támogasd a környezetbarát kezdeményezéseket!

Ellenőrizd a versenykiírásokat, állj a zöld szervezés mellé! Keresd a környezetbarát termékeket, kezdeményezéseket. A legnagyobb márkák, mint például az Adidas is kiáll a környezetvédelem mellett: a partok és a parti közösségek újrahasznosított hulladékából készítenek cipőket, ruházati termékeket, így a hulladék nem kerül az óceánba a közbeavatkozásnak köszönhetően. Ha új felszerelést veszel, nézd meg alaposan a termék összetételét, részesítsd előnyben a természetes vagy újrahasznosított anyagokat!

Kerülj közel a természethez!

A városban, az utcák sűrűjében talán változatos a futás, de semmiképp sem egészséges. Betondzsungel, rengeteg ember, autók hada, szennyezett levegő… Tényleg erre van szükséged? Néha szakadj ki a megszokottból, keresd meg a lakóhelyed zöld területeit, parkokat, menj ki az erdőbe! Vedd észre a természet kincseit, értékeld az apró csodákat, kerülj közelebb a környezetedben található élővilághoz!

Környezetbarát tippek futóknak

Szakadj ki a megszokott környezetedből, fedezd fel a természet szépségeit!

Én ilyenkor mindig megnyugszom, felfrissül a testem, lelkem, a zavaros gondolataim pedig hamar elszállnak. Egy-egy terepfutás után mindig friss motivációval térek haza: sokáig szeretném még élvezni a friss levegőt, a természet adta előnyöket, és szeretném majd a gyerekeimnek is megmutatni, milyen különleges természeti kincseket rejt a Földünk.

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​