Őszi sífutó szárazedzés

Sífutó szárazedzés – Mielőtt beköszönt a tél

Szép, tavaszias idő és napsütés csalogat ki a szabadba. Ilyenkor jó érzés kimenni a természetbe és a fák között sétálni az erdőben. Sokan meg is teszik ezt, tele a kirándulóhelyek emberekkel a hétvégén. Ki gondolná, hogy már novembert írunk? Pedig így van! És ennek vannak látható jelei, mert már megkezdődött a sífutó szárazedzés.

Nekem sincs ellenemre ez az időjárás, de azért sí rajongóként már várom a havat, hogy újra csúszkálhassak azon a gyönyörű fehér szőnyegen, ami betakarja a tájat. A legjobban annak örülnék, ha egyik nap még napsütéses meleg lenne, a következő reggel már fél méteres hótakaróra ébrednék. 🙂 De ez sajnos csak álmaimban létezik.

Mégis vannak jelei, hogy már közeledik a tél. Ha mostanában kimész a Normafa környékére vasárnaponként, láthatsz az Anna-rét szélén lelkes embereket bottal a kezükben futkározni. Persze elsőre gondolhatnád, biztos az  új őrület: a nordic walking. De amikor jobban szemügyre veszed a botot, már elbizonytalanodsz, mert sokkal hosszabb, mint a nordic-os. És a kérdést is felteheted, vajon miért ugrálnak, szökdelnek, futkároznak ahelyett, hogy szép komótosan sétálnának vele?

Sífutás füvön?

Elárulom a megfejtést! Ezek az emberek sífutó szárazedzésen vesznek részt. Bozsik Anna többszörös válogatott sífutó tart ingyenes edzéseket egész novemberben a Normafánál azoknak az embereknek, akik szeretnének megismerkedni ezzel a sporttal. Bárki részt vehet rajtuk nemre, korra való tekintet nélkül. Nem kell előre jelentkezni, csak egyszerűen odasétálni hozzájuk és részt venni a foglalkozáson. Sőt még kölcsön sífutóbotról is gondoskodnak a szervezők. A gyerekek külön csoportban, játékosan ismerkednek a mozgással. A felnőttek pedig tudásszintjük szerint kerülnek kezdő vagy haladó csoportba. Úgyhogy senkinek sem kell félnie, hogy nem fogja tudni tartani a tempót.

A gyerekek játékosan sajátítják el a mozgást.

A gyerekek játékosan sajátítják el a mozgást.

Az edzés keretében elsősorban a bot használatát, valamint a kéz és láb mozgásának összhangját lehet megtanulni sok mozgáskoordinációs feladat keretein belül. De nagyon jó erőnlétfejlesztés is egyben, mivel sok olyan izmot mozgat meg, amit más aktivitásnál nem nagyon használunk. Az egy órás edzés pedig nem lesz megerőltetőbb, mintha ugyanannyi időt túráznál az erdőben. Arról nem is beszélve, hogy a jó levegő és a kellemes mozgás még az étvágyat is meghozza  a vasárnapi ebédhez.

A kezdők is gyorsan belejönnek a sífutóbot használatába

A kezdők is gyorsan belejönnek a sífutóbot használatába

Ha arra jársz, javaslom, hogy kapcsolódj be, mert vidám társaság és jó hangulat biztosított a mozgás mellé. Ha meg nem tervezted, csak spontán látogass ki. 🙂 Az előnyök mellett egyetlen veszélyre szeretném felhívni a figyelmedet! Ha egyszer kipróbáltad és megtetszik, megváltozik az életed,és soha többé nem tudsz lemondani róla.:)

(A képeket a Bozsik sífutóiskola készítette)

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​