Tanulj meg hó nélkül síelni – mire jó a műanyag sípálya?

A szezon csak december közepén indul a legtöbb sípályán. Nem tudod kivárni, hogy végre essen a hó és megtanulj síelni? Van egy jó hírem: nem kell addig várnod a tanulással, itt a megoldás!

Magyarországon sajnos nem vagyunk túl jól eleresztve magas hegyekkel és hóbiztos síterepekkel. Ezért néha még a hazai sípályák szezon kezdése is kitolódik december végére, esetleg január elejére. De mégsem kell aggódni annak, aki szeretne megtanulni síelni, mert van más megoldás is rá. Ez pedig nem más, mint a műanyag sípálya.

A bizonytalan hóhelyzet miatt hazánkban egyre elterjedtebb a műanyagpályás síoktatás. Az előnye, hogy sem hideg, sem hó nem szükséges hozzá. Akár a nyár közepén, fürdőruhában is meg lehet tanulni a síelés alapjait. Azért megjegyzem, ettől óvnék mindenkit, mert elég kellemetlen sérüléseket lehet szerezni a fedetlen bőrfelületen egy elesés alkalmával.

Kellékek

No, de lássuk, mi is kell hozzá! Természetesen sícipő és síléc, ami teljesen megegyezik a télen használt verzióval. Kell még egy 30-80 méter hosszú, enyhe lejtésű  domb, amit egy speciális műanyag szerkezettel fednek be. Végül opcionálisan egy egyszerű húzóköteles felvonó.

Mindenki feszülten figyeli a másikat és az oktató utasításait.

Mindenki feszülten figyeli a másikat és az oktató utasításait.

Amint említettem már, a felszerelés teljesen azonos a télen használt eszközökkel. Amit még kötelezően kérnek, az a sisak a fej, és kesztyű a kéz megvédésére. De ajánlott még a hosszúnadrág, vagy nagyon meleg időjárás esetén lehet rövidnadrág és térdvédő.

Hol található?

Országszerte nagyjából 28 műanyag pálya található, ennek nagy része Budapesten és környékén, de – a teljesség igénye nélkül – Sátoraljaújhelyen (ez az egyik leghosszabb), Bánkúton, Szegeden, Szekszárdon, Dorogon és Visegrádon is működnek. Akadnak olyan általános iskolák is, ahol már a tantervben is szerepel a síoktatás, persze ezt csak azok az intézmények engedhetik meg maguknak, ahol a közelben van műanyag pálya.

Oktatás

Ezek a pályák – főleg méretük miatt – kifejezetten az síoktatást szolgálják, úgyhogy csak szervezett formában, tanulási célra lehet használni őket. Elsősorban gyerekeknek szóló tanfolyamokat hirdetnek folyamatosan, melyek szeptember végétől indulnak, és mire leesik az első hó, már magabiztosan irányítják a lécet a lurkók. Természetesen felnőtteknek is tartanak tanfolyamokat, de ezeket általában egyéni időbeosztás szerint.

Az első csúszások a műanyag pályán.

Az első csúszások a műanyag pályán.

Tehát, aki nem tudja kivárni már, hogy leessen az első hó, vagy nem a havon szeretne először megismerkedni a síelés fortélyaival, akkor nekik ajánlom, hogy látogassanak meg egy műanyag pályát, ahol profi oktatók várják a tanulni vágyókat.

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​