Jobb kint, mint bent?

Eső, szél, hó, fagy, mínuszok...A Télapónak meg sem kottyan. A hideg beköszöntével mégis sokan futópadra cserélik a szabadban futást. Na de mégis hol jobb? Futópadon vagy a szabadban?

Jómagam is “futópados” futóként kezdtem a pályaFUTÁSOM, azonban társasházban ez mégsem olyan nyerő, ugyanis az alattunk lakó kedves úriember nem igazán értékelte az aktivitásom. Ezúton is köszönöm neki, mert nélküle talán sohasem kezdtem volna el a szabadban futni, szóval innen is pusszantom! 🙂

Szabadban vs. futópadon

Na de hogy válaszolni tudjunk a fenti kérdésre, nézzük meg, milyen előnyei illetve hátrányai vannak a szabadban és a futópadon való futásnak. Izommunka szempontjából ugyanaz történik mindkét esetben, ugyanis a farizmok, a négyfejű combizom, a vádli, a csípőhajlító dolgozik, a hasizom pedig stabilizál. Futópadon a négyfejű comb, szabadban pedig a hajlítók munkája jelentősebb.

Bent, a futópadon

Futópad vagy szabadban való futás

A futópadon futás előnye (amit személy szerint nem is igazán neveznék előnynek), hogy a futónak nem kell megküzdenie az elemekkel. Nincs szélellenállás, nem esik az eső, nincsenek akadályok az úton. A futópad 1%-os emelkedőre állításával kutatások szerint kitűnően utánozható a szabadban való futás, de azért igencsak visszavesz az élményből az, hogy nem kap dús hajunkba a déli szél…

Viszont a versenypálya kitűnően szimulálható futópadon, ami hasznos versenyre való felkészülésben. További előnye, hogy a futópadon jelentősen csökken a sérülések veszélye. Nem szükséges külön, évszaknak megfelelő ruházat és kiegészítők, úgy mint fejlámpa, sapka, kesztyű, esőkabát. Hosszan tartó, intenzív futás közben a megfelelő folyadék-és tápanyagellátás nagyon fontos, futópadon futva pedig az evés-ivásnak semmi akadálya. És még a WC is közel van.

A futópadon futásnak tehát számos előnye van. Véleményem szerint a szabadban való futás nem helyettesíthető vele, én futópadon eret vágok magamon, szerintem naggggyon unalmas. Viszont -18°C alatt, aki allergiás, vagy bármely más okból nem tud kimenni, annak szuper alternatíva lehet, valamint a szabadtéri futás kiegészítéseként is nagyon ajánlják.

Kint, a szabadban

A szabadban való futás csodáját a természet kiszámíthatatlansága adja. Sosem tudhatjuk, mikor ered el az eső, mikor támad fel a szél, alkalmazkodnunk kell a folyton változó terephez, ami a kinti futást izgalmassá teszi. A szélellenállás és az aktív izommunka következtében izomfejlesztés és fogyás szempontjából jóval megelőzi a futópados futást, az erőnlét és állóképesség fejlesztő szerepéről nem is beszélve.

A tél beköszöntével sem kell lemondanunk a futás örömeiről, hiszen a rendszeresen futók szervezete kiválóan alkalmazkodik az évszakok váltakozásához. A napfénnyel pedig egy jó adag D-vitamint is magunkba szívhatunk. Kell ennél több?

Futópad vagy szabadban való futás

Amint láthatjuk, a futópados futás előnyei adják a szabadban futás hátrányait, és fordítva. Én semmi pénzért nem cserélném le a kinti futást, legyen hó, fagy, eső vagy szél, mert a szabadban való futás élménye utánozhatatlan. A nap simogató sugarai, vagy éppen a sötétség titokzatossága, a ropogó hó a talpunk alatt, a zörgő avar,  a mindenféle színekben pompázó fák, a tóban fürdő kacsák, mind-mind olyan élményt adnak, amiért mindenkit arra buzdítok, hogy ha teheti, menjen ki és fusson!

Lukács-Tóth Eszter

Lukács-Tóth Eszter

A futáshoz nem túl régi, de annál nagyobb szerelem fűz. A kisfiam születését követően nem sokkal, kb. egy éve kezdtem... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​