Őszi kerékpáros ruhakörkép

Bár, az idei nyár az elmúlt évek jó szokásához híven ezúttal is jócskán kitolódott, nem szabad elfelejteni, hogy ősz és tél idén is lesz. A levegő le fog hűlni, viszont remélhetőleg a sportolásra való hajlandóság kevésbé csökken majd – így fontos felkészülnünk a megváltozó időjárásra. Elsősorban a legmegfelelőbb ruhadarabok kiválasztásával.

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat.” – tartja a nagy sport-klasszikus mondás. És milyen igaz. Rémesen elronthatják egy-egy őszi-téli edzésünket a lefagyó ujjperceink a lábunkon vagy a kezünkön – megfelelő kesztyű, kamásli hiányában – vagy esetleg az izzadságtól túlságosan „elázó” ruházatunk okozta megfázás.

Pár kulcs-ruházatot illetve kiegészítőt szeretnék javasolni nektek az előttünk álló hónapokra. Legfontosabb: – mint azzal jóanyánk is megesketett gyermekkorunkban – Öltözz rétegesen! A különböző tudású és funkcionalitású ruházatok együttesen fejtik ki a lehető legjobb hatást. A választásom az 500-as fantázianevű kollekciónkra esett, amely már jóval többet tud, mint a belépő kategóriájú darabok, mégis nagyon kedvező ár-érték aránnyal rendelkeznek.

Először is, az aláöltözet

Kulcsfontosságú, hogy a bőrünkkel egy ilyen vagy ehhez hasonló ruhaanyag érintkezzen, ne pedig egy fél mérettel nagyobb pamutpóló a szekrény aljából. Az 500-as aláöltink rendkívül puha anyagból készült (elasztán-poliamid-poliészter „keverék”), végig követi a test vonalát. Szuper hőtartó hatással rendelkezik és valóban gyorsan, hatékonyan elvezeti a testről az izzadságot. Alapdarab egy bringás ruhásszekrényének, mindössze 3.990 forintért.

Őszi kerékpáros ruhakörkép - aláöltözet

Öltözz rétegesen! Első rétegként válassz egy aláöltözetet!

A második réteg akár egy rövid kerékpáros mez is lehet vagy egy vékony anyagú hosszú ujjú. A lényeg, hogy ez fogja kitölteni az aláöltözet és a kabát közti helyet. Ezért is fontos, hogy minden egyes ruhadarabunkat a lehető legalaposabban válasszuk ki, a megfelelő méretet megtalálva. 0-10 fok körül már érdemesebb egy hosszú ujjú mezben gondolkodni.

Ami a harmadik „szintet” illeti: a kabát.

A legfontosabb tulajdonságai közt elsőként a windstopper jelleget említeném meg. Legyen szélálló, ne jusson a hideg a bőrünkig. A kabát lesz a pajzs a hideg elleni védekezésben. A hőszigetelésről a belső oldalon található polár bélés gondoskodik, a hátrészen vízlepergető anyag található, a vállrészeken pedig fényvisszaverő panelek – a hajnali vagy esti tekerések „biztosítására”. A hónaljrészen rövid cipzáros szellőzőnyílások segítik a levegő áramlását – egy-egy emelkedő leküzdése során, még télen is jó szolgálatot tehetnek ezek az „ablakok”.

Őszi kerékpáros ruhakörkép - kabát

Az 500-as választékba tartozó kerékpáros kabát

A szett legdrágább, de alighanem legfontosabb daraja a jó téli nadrág. Elsősorban a térdek védelme érdekében kell nagy gondot fordítanunk a kiválasztására. Igen, igen újabb 500-as, a rendkívül jól csengő Super Roubaix anyagból „szőve”. Ez egy „must have” darab, rengeteg apró trükkel, gondolattal megspékelve: boka részen cipzár, vádlinál fényvisszaverő rátétek, a vállpántjai lélegző mesh anyagot kaptak. A 11.990 Ft-os vételár mindennek fényében és a piaci árakat tekintve vásárló szemmel remek üzlet.

Végezetül még pár ötlet, javaslat.

Induljunk lentről felfelé. A kamáslit – bár elsősorban kerékpáros cipővel kompatibilis, a sima utcaira is fel lehet húzni. A Decathlon 5.990 forintért bocsátja áruba 100-as fantázianevű termékét. 2 mm-es neoprén anyag segít a hőt a láb közelében tartani. Átmeneti eső ellen vízlepergető hatással bír, a fényvisszaverő elemek itt is szériatartozékok. Amennyiben 100%-os eső/hó elleni védelemre vágysz, úgy bátran válogass további Shimano termékeink között.

A nyak védelméről az egyik legegyszerűbb kiegészítő gondoskodik, egy egyszerű csősál. Vékony anyaga ellenére a nyakon összehúzva kellő védelmet biztosít, ráadásul nagy hidegekben a szánk elé, vagy az orrunkra is ráhúzhatjuk. A fázósabbak polárbéléssel is elérhetik nálunk ezt a terméket és akár a sisak alá, sapkaként is használhatják.

Végezetül jöjjenek az ujjaink. Nincs annál rosszabb, mint mikor 0 fok környékén egy hosszabb lejtmenetben ereszkedünk – vékony kesztyűben. A kezek ilyenkor képesek szinte teljesen elérzéktelenedni. A kínkeserves melengetés után pedig komoly fájdalmak árán tér csak vissza az élet az „ötösökbe”. Ezt elkerülendő merek nagyobbat álmodni, és áruba bocsátanám 700-as kesztyűnket.

Őszi kerékpáros ruházat - kesztyű

Az ujjak védelme kiemelkedően fontos, főleg 0 fok környékén

A kezünk védelme érdekében megérdemli a felsőfokú kényeztetést. Softermic bélés a lehető legjobb hőtartás érdekében. Természetesen Touch screen technológiával is ellátták, így tudjuk benne kezelni az okostelefonunkat, ráadásul a tenyérrész is kapott egy úgynevezett Technogel anyagot, a minél nagyobb komfort érdekében.

Ebben az összeállításban igyekeztem valóban jó termékeket összegyűjteni – mind kedvező árukat, mind technikaiságukat illetően. Természetesen mindig van jobb, alkalmasabb megoldás, de ez rendszerint nemcsak igény, pénztárca kérdése is. Ha segíthetek nektek kerékpározást illető kérdéseitekben, keressetek bátran!

Dovák Dávid

Dovák Dávid

Nekem az írás olyan, mint a fotósnak valamit a lencse végére kapni. Úgy szeretem a toll hegyére tűzni a szavakat,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​