decathlon_blog_siroller_verseny

Mi fán terem a síroller? – Avagy sífutás hó nélkül

Az időjárás még a nyarat idézi, de lassan beköszönt az ősz. A téli sportok kedvelőinek ideje elkezdeni felkészülni, hogy aztán mire leesik az első hó, jó formába hozzák magukat. De vajon ehhez milyen speciális eszközt használnak a sífutók?

Létezik egy furcsa szerkezet, amit hivatalosan sírollernek hívnak, de görsínek is szokták nevezni. Ez az eszköz hasonlít kicsit a rollerhez, de nincs kormánya és hasonlít a görkorcsolyához, de csak két kereke van.

A sírollert arra találták ki, hogy hó hiányában is lehessen a sífutás mozgását végezni. Teljesen azonos a havon végzett mozgással, csak itt a havat az aszfalt helyettesíti.

Honnan indult az egész?

Mint minden sífutással kapcsolatos dolog, ez is Skandináviában született. A nyári időszakokban az állóképesség fejlesztésére és a sífutómozgás gyakorlására találták ki. Manapság világszerte elterjedt, főleg azokban az országokban, ahol rövid a tél. De a nagy népszerűsége miatt már önálló sportággá vált és világversenyeket is rendeznek belőle.

Síroller - sífutás hó nélkül

Emelkedőn javítja az állóképességet a klasszikus síroller

Hazánkban elég ismeretlen a sportág, pedig az adottságok sokkal jobbak hozzá, mint a sífutáshoz. Ez talán annak köszönhető, hogy nálunk kizárólag nyári kiegészítésnek használják a síelők és nem önállósult. Ráadásul a beszerzése eddig szinte lehetetlen volt itthon, de a jó hír,  a Decathlonnál már elérhető lesz! 🙂

Mi kell hozzá?

Ami kell hozzá: a síroller, minden lábra egy-egy és egy pár sífutó bot. Vagyis nem ennyire egyszerű, mert egy jó minőségű aszfaltos útra is szükség van, ahol lehetőleg nem túl nagy a forgalom. Itthon ez utóbbin bukik el általában, mert nagyon nehéz ilyen helyeket találni. Persze van néhány, például a legismertebb a Normafánál a buszvégállomás és a János-hegyi kilátó közötti részen. Aki erre járt már hét közben, akár össze is futhatott sírollerezőkkel.

Síroller - sífutás hó nélkül

Sík terepen is lehet használni a sírollert

Ez az útszakasz egyébként pont ideális a síroller elsajátításához. Van benne kicsi emelkedés, kicsi lejtés, de nem  túl meredek egyik sem. Így pont jól lehet a sífutó technikát gyakorolni.

Sírollerek fajtái

A mozgás teljesen olyan, mint a sífutásnál. Itt is van klasszikus és korcsolyázó stílus, amihez különböző rollert használnak. Amíg a korcsolyázó stílusú rollerek teljesen szabadonfutó, keskeny kerekekkel rendelkeznek, a klasszikusban van egy racsni, ami segít az ellépésnél és a kereke is szélesebb. Vagyis még van egy aprócska különbség a sífutáshoz képest: itt bizony nem lehet a hóeke technikát sem megállásnál, sem kanyarodásnál alkalmazni, és fék sincsen a szerkezeten. A kanyarodás oldalra lépegetéssel történik, a megállásnál pedig többféle módszer közül válogathatunk, hogy a lendület elfogyjon.

Ha kíváncsiak vagytok erre a sportra, gyertek el október 13-án a Normafához, ahol egy nagyon izgalmas és látványos sprintversenyre kerül sor a legnépesebb mezőnnyel, gyerekektől a felnőttekig mindenki képviselteti magát.

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​