Mire való a kutyaiskola?

Rengeteg kutyással megesik, hogy addig kutyátlan ismerőseik kölyökbeszerzés után megkeresik őket tanácsokért. A barátaim és én is rendszerint sulizni irányítjuk őket, hisz egy jó iskolában minden segítséget megkapnak, mégis rengeteg példa van arra, hogy az emberek a kutyaiskolát a cirkuszi- vagy rendőrségi képzéssel keverik össze, pedig ez nem erről szól!

“Nem kell nekem, hogy bukfencezni tudjon!” Vagy éppen “Nem akarom én tüzes karikán ugratni, csak fogadjon szót!” Fogadjon szót, hallgasson rám… Ezeket a frázisokat halljuk, esetleg még azt, hogy “legyen okos”, és bizony a gyakorlott kutyás ilyenkor már kihord lábon egy agyérgörcsöt és fogát összeszorítva próbál mosolyogva válaszolni… Legalábbis én biztos.

Camelot kutyaiskola bemutatócsoportja

Camelot kutyaiskola bemutatócsoportja

Az a helyzet, hogy a mi kutyáink nem azért “okosak”, mert így születtek (ez szó szerint nem igaz, mert az intelligencia született, de ezt most hagyjuk), hanem mert folyamatosan kapják tőlünk az irányítást és a visszajelzéseket. Ez nem olyan, hogy elmész egy gyorstalpaló tanfolyásra és két hét alatt a Fifi mindent tud… Kutyásnak lenni életforma, ahhoz, hogy a kutyáddal jó viszonyod legyen, lehet, hogy alapvetően kell megváltoztatnod a stílusodat, vagy épp a személyiségedet. Nem szeretek antropomorfizálni, de sok szempontból olyan, mint egy gyerek. Folyamatos kontroll kell, következetesség, türelem, figyelem, stabil háttér, ésatöbbi.

Kistestű vagy éppen óriási, a lényeg, hogy jó legyen a kapcsolat

Jó kapcsolat nélkül csak kutyát tartasz, nem leszel kutyás

A jó kapcsolathoz pedig mint tudjuk, kettő kell. És nem azon alapszik, hogy kajáztatod a Fifit, a kötődésért neked is meg kell dolgoznod, és ehhez például kiváló egy kutyaiskola! Ha a kiskutya megkapta az oltásait, akkor már lehet is menni ovizni, ahol a nulladik lépéstől fogják elmagyarázni, hogy hogyan viselkedj vele, kontrollált körülmények között hagyják a piciket játszani, és megmutatják a későbbi képzés alapjait. Válaszolnak a kérdéseidre, segítenek a dilemmáidban, szakemberek, akik ezzel foglalkoznak. Hidd el, sokkal jobb rájuk hallgatni, mint a szomszéd Ica nénire, akinek a 10 éves Fifije már fél éve nem rángatja a pórázt, és egy szál virsliért harmadik könyörgésre le is tud ülni.

Taco agility versenyző, de van mögötte egy kiváló eredményű engedelmes vizsga is

Nem csak bukfencezni vagy karikán ugrani szoktunk egy suliban

Mi speciel egyiket sem csináljuk, bár egy agility edzésen az utóbbi azért megesik 🙂 Egy alap tanfolyamon teljesen basic engedelmességet szoktak általában tanulni, olyan dolgokat, mint a fektetés-ültetés, ami messze nem egy agysebészet, de éppenséggel életet menthet, ha ezzel megakadályozod, hogy a kutyád az autó alá szaladjon, nem beszélve arról, hogy egy stabil helyben maradás és behívás a mindennapi élet során is rengeteget segít! Ha emellett elkapott a hangulat, tetszik a sulis közeg, vagy valamely sport jobban érdekel, akkor pedig továbbléphetsz, amerre te – és a kutyád – szeretnél.

Stabil fektetéssel sokkal könnyebb a mindennapi élet is

A jó kutya/-ás holtig tanul

Nincs olyan, hogy teljesen kiképzett kutya. A hivatásos, szolgálati kutyákat is folyamatosan tréningezik, akiknek valóban komoly feladata van, pl. mentőkutyák, azokat pedig rendszeresen újra és újra levizsgáztatják. Ha csak lezavarsz egy tanfolyamot, és utána rá se nézel a Fifire, akkor csak idő kérdése, és kidobott pénzzé formálódik az egész kutyasulizás… Nem azt mondom, hogy életed végéig minden hétvégén menjetek sulizni, amit ott megtanultál, gyakorolhatod vele otthon, séták során, bárhol. A lényeg, hogy legyen együtt töltött, minőségi idő. Mindig.

Ha két kutyád van, mindkettővel külön is kell foglalkoznod, hogy a veled való kapcsolatuk jó legyen

Nem a kutya tanul!

A kutyaiskola nem a kutyáknak szól. 🙂 A kutyádat TE neveled, a suliban azt mutatják meg, hogy neked hogyan kell viselkedned. Ahogyan azt mondják mindig a diákoknak: a tudást már nem veszi el tőled senki! Ha egyszer megtanulod, az már a tiéd, megfelelő alázattal és szorgalommal a nulláról is lehet valakiből ügyes kutyás, akár néhány hónap alatt. Ha nem is leszel cézármilán 2, azért annyi ragadhat rád, hogy a jövőben tudatosabban nyúlj a kutyádhoz, esetleg a következőt már egyedül neveld. Aztán majd rájössz, hogy a kutyák különböznek és nem tudod ugyanazt a sémát ráhúzni, és ismét a suliban kötsz ki :).

Könnyebb megelőzni a bajokat, mint kijavítani!

Nincs nehezebb dolog, mint kutyát újraprogramozni… De komolyan! Inkább álljunk neki a nulláról tudatosan és segítséget kérve, mert a berögzült hülyeségeket nagyon nehéz korrigálni. A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak segítségért, mikor már késő, nem kevés fáradalmat okozva ezzel a trénernek és saját maguknak is.

Ha érdekelnek további kutyás tapasztalataim, falkám kalandjai, kövesd a saját blogomat is.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​