Csendes nyitvatartás autista társainknak- Sportolj akadályok nélkül!

Minden hónap első hétfőjén 16-18 óra között csendes órákat biztosítunk áruházainkban, elsősorban az autista vásárlóinknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy alaposan utánajárjunk, hogyan is tudnánk a legkényelmesebb vásárlási lehetőségeket megteremteni autista társainknak. Sokat segített ebben a munkánkban Biró Bernadett -becenevén Nusó- és családja, akit úszóedzésén látogattunk meg.

Ötlettől a kezdeményezésig

Igazán kedvelem munkatársamat, Imrei Gábort, mert amellett, hogy zseniális humorérzékével mindig megnevettet, nagyon jókat tudok vele beszélgetni, nagyszerű témákat vet fel. Május első napjaiban ő hívta fel a figyelmem egy ötletre: biztosítsunk Decathlon áruházainkban olyan órákat, amikor halkabb körülményeket teremtünk, főként autista vásárlóinknak kedvezve ezzel.

Gábor ötletén fellelkesülve kerestem meg áruházaink vezetőit. Ők egyhangú igennel voksoltak arra, hogy fogjunk bele a megvalósításba. Első lépésként az egyik legnagyobb autista emberek hazai érdekvédelmével foglalkozó szervezettel, az Autisták Országos Szövetségével vettem fel a kapcsolatot június elején. A szövetség elnöke, Kővári Edit, és munkatársai az első találkozásunk óta rengeteg segítséget nyújtanak nekünk a “csendes nyitvatartás” szervezésében.

Az autizmus nemzetközi jele a kirakó, így az Autisták Országos Szövetségének logójában is ez jelenik meg.

Minden autista társunk Esőember?

A velük való beszélgetésekkor sokszor szembesültem azzal, hogy az autizmus terén is mennyire távoláll a valóság a könyv- és mozi élményeimtől. Elsőként talán mindenkinek az Esőember című film jut az eszébe, holott az autizmus állapota rendkívül széles spektrumon mozog. Vannak olyan autista embertársak, akik főiskolát végeztek, párjuk, gyermekeik vannak; míg mások családjuk segítségével élik mindennapjaikat.

Az autista emberek gyakran nem értik jól a másik ember közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, így a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik. Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is. Már olyan aprósággal is, mint a halkabb munkavégzés és a csökkentett világítás, sokat segíthetünk életkörülményeiken – akár vásárláskor, sporttermék teszteléskor  is.

Azért, hogy közvetlenül is megismerjem a sportkedvelő, autista vásárlóink és családjaik igényeit, mindenképpen szerettem volna személyesen is beszélgetni az érintettekkel. Edit ebben is segítségemre volt és összekötött Biróné Pálmai Tímeával, aki a sikeres, autista úszó, Biró Bernadett édesanyja. Pár nap és már autóztam is Gyulára, ahol Bernadett – becenevén Nusó- él.

Nusó hetente 8 alkalommal vesz részt úszás edzésen.

Nusó, a hihetetlenül boldog úszólány

”- Szia, Nusó vagyok! Azért jöttél, hogy megnézd, hogyan úszom?” – szegezte nekem a kérdést a bemutatkozásnál, miközben arcán hatalmas mosoly ragyogott. A válaszomat újabb és újabb felvetések követték az utazásomról, a velem érkezett munkatársamról, a sportolási szokásaimról; miközben a Gyulai Várfürdő medencéjéig sétáltunk. A Nusóval való beszélgetés végképp lerombolta bennem azt a tévhitet, hogy minden autizmussal érintett az Esőember című film Dustin Hoffman által megformált karakteréhez hasonló módon él. Csivitelése közben hangosan köszöntötte a fürdő pénztárosait, úszóedzőit. Több fürdővendég is vidáman váltott vele pár szót. Nem is csoda! Hetente 8 alkalommal úszik itt, Reisz József edző szakmai vezetése alatt. A vízhez érve elköszönt és már csobbant is a medencébe.

Biró Bernadett, sikeres, autista úszó, aki Los Angeles-ben bronz érmet szerezett a Speciális Olimpián 100 méter gyorsúszásban.

Nusó hipotóniás, azaz gyenge izomzattal született. Ezért a családja különösen fontosnak tartotta a sportolást a fejlődéséhez. Nusó még nem volt 1 éves, amikor terápiákra kezdett járni: torna, lovaglás, majd HRG (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika) foglalkozásokon is részt vett. Ennek ellenére 4 évesen még nem tudott önállóan járni és akadt olyan orvos, aki azt jósolta, soha nem is fog megtanulni.

Ám a családja nem adta fel. Kisgyermekként még a lovaglás volt a kedvenc sportja, országos versenyen is érmet szerzett. Tini korában egyre többet jártak vele uszodába, ahova anyukája és nagymamája kísérte el. Nem csak az izmai állapota, de a közösség miatt is gyakran látogatták a medencét, ahol Nusót egyből befogadták gyerektársai. Először Ráfi Tünde foglalkozott vele edzőként, majd 2015-től Reisz József vezeti úszó fejlődését. A heti 8 úszás tréninget kiegészítve még tornázik és kerékpározik is. A szakmai edzéseknek és a kitartó munkájának köszönhetően Los Angelesben, a Speciális Olimpián bronz érmet szerzett 100 méter gyorsúszásban.

Kis megértéssel sokat segíthetünk másoknak

Számos hossz leúszása után lendületesen kimászik a medencéből, hogy engem is úszásra bírjon. “Nem hoztam magammal a dresszem, ne haragudj!”- szabadkozom. “Oké, akkor viszont táncolj velem!” – mondja huncut mosollyal és már pörget is nevetve a medence körül.

Nusó igazán vidám lány – még táncra is bírt a medence partján

Az őt ismerők szerint Nusó mindig ilyen közvetlen, jókedélyű. Szeret közösségben lenni és beszélgetni. A sport révén rengeteg élményben volt és van része, sok barátot szerzett. Boldog ember.

A csendes nyitvatartás kezdeményezésünkkel az a célunk, hogy Nusó és bármely más autista sportszerető ember nyugodt körülmények között tudjon vásárolni, terméket tesztelni nálunk. Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy egy kis megértéssel és odafigyeléssel sokat segíthetünk másoknak – függetlenül attól, hogy autista állapotú-e az ember, vagy fogyatékosság nélkül él-e.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​